Shop menü

A WINDOWS IS MI ALAPÚ SEGÍTŐT KAP, A CORTANA UTÁN JÖN A COPILOT SOK FEJLESZTÉSSEL

A Copilot rengeteg feladatra lesz megkérhető, és ezzel a felhasználói élmény jelentősen jobb lehet, mint korábban bármilyen Windows kiadás esetén.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Windows is MI alapú segítőt kap, a Cortana után jön a Copilot sok fejlesztéssel

A Build konferencián a Microsoft hatalmas hangsúlyt fektetett arra, hogy milyen fejlesztések jönnek a mesterséges intelligenciát illetően. Ahogy arra számítani lehetett, a cég a Windows 11-et is a generatív MI-vel fogja megtolni, a szolgáltatás itt is Copilot néven érkezik, és a Copilot több fronton is tartogat újításokat.

A Microsoft Copilot néven vezette be a digitális segítőjét az irodai szoftverekben, a GitHubon, de van ennek még a Microsoft Securityt támogató variánsa is. A Copilot nevét mindenki megtanulhatja majd a következő években, miután a cég már a Windows Copilot bevezetésén dolgozik, és most ennek kapcsán elárult néhány érdekességet. A Windows 11-be mélyen integrálva lesz a digitális segítő, és bármikor elő lehet majd hívni a tálcáról, de nem a keresősávba épül be, hanem egy külön gombot kap.

Galéria megnyitása

A Copilot a számítógépek használata során mindig rendelkezésre fog állni, és személyes asszisztensként szolgál majd, jelentette ki Panos Panay, a Microsoft Windowsért és termékekért felelős igazgatója. Ennek köszönhetően minden ember úgy érezheti majd, hogy ura a készülékének, néhány utasítással lehet majd beállításokat módosítani, a kapcsolati opciókat állítani, vagy éppen programokat indítani.

Kontextuális működésre lesz képes a Windows Copilot számos helyzetben, ami azt jelenti, hogy a felhasználó úgy írhat majd neki utasításokat, hogy nem kell külön részleteznie, hogy mit lát, milyen program van éppen elindítva. Képes lesz a program összefoglalni egy dokumentum tartalmát, lehetőség lesz neki kérdéseket feltenni, és válaszolni tud azokra az adott szöveg alapján, elmagyarázza azokat a dolgokat, amiket a felhasználó esetleg nem értett meg egy szövegben.

Galéria megnyitása

A Windows újgenerációs asszisztensével persze általánosan is lehet majd csevegni, akárcsak a Bing chabottal, hiszen az alapján ennek is ugyanaz a rendszer adja, csak más dolgokra feltanított formában. A Copilot használható lesz levelek megfogalmazásakor, hétköznapi kérdések megválaszolásra során, feladatok megoldásában vagy akár még ötletelésnél is. Ennek köszönhetően kevesebbszer kell majd a netes keresők felé fordulni, szóval a Microsoft ilyen módon is felhasználókat „rabolhat el” a Google-től.

Arra is megkérheti majd az ember a Copilotot, hogy állítsa be a környezetet a rendszer úgy, hogy jobban tudjon a munkájára fókuszálni. Ilyenkor a segítő átszabhatja a színsémát, és módosíthatja a hanggal kapcsolatos dolgokat. Megkérhető lesz arra is, hogy állítsa át a hátteret, és talán olyan trükkök is lesznek majd a tarsolyában, hogy a felhasználó kérésére generálhat egy képet, majd konkrétan azt teheti be az eszközön háttérképnek. Az viszont biztosan megoldott lesz, hogy a generált képeket utasításra a kívánt módon megossza másokkal is.

Galéria megnyitása

A generatív MI chatbotok egyik fontos képessége a kezdetek óta, hogy hosszú szövegeket képesek értelmezni, majd azokat röviden, tömören összefoglalni. Lényegében egy rövidített, lényegre törő szöveget hoznak létre bármiből, amit hosszú idő lenne átnézni és értelmezni. Az új Bing is meg tudja ezt oldani, és a Build konferencián bejelentette a Microsoft, hogy a Store az appoknál a pontozás alatt már egy ilyen összefoglalóval is szolgálni fog. Ott lesz a pontok alatt egy generált tömör summázása annak, hogy általánosan mit írtak az emberek a szoftverről.

Galéria megnyitása

Maga a Copilot minden fronton folyamatosan fejlődik és fejlődni fog a jövőben is. Már ezen belül is jönni fognak a pluginek, amik először a ChatGPT-ben jelentek meg az OpenAI egy fejlesztéseként, de mostanra kiderült, hogy az új Bingben is elérhetőek lesznek már ezek, és a jelek szerint a Copilotba is be fognak épülni.

Az újonnan létrejövő, és a jövőben várhatóan dinamikusan bővülő MI plugin ökoszisztéma kapcsán azt is elmondta a Microsoft, hogy átjárhatóságot fog biztosítani. Ez azt jelenti, hogy a ChatGPT-ben felbukkanó pluginek ugyanúgy elérhetőek lesznek és működni fognak a Bingen belül, vagy éppen a Windows Copilotból is. Ez mindenképpen jól hangzik, de mivel lényegében mindegyik megoldás ugyanarról a tőről fakad, így igazából ez nem annyira meglepő.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére