Mesterséges intelligencia, mint barát? Jön az Event[0]

Mert az űr magányos hely.

Mesterséges intelligencia, mint barát? Jön az Event[0]

Az idén szeptemberben érkező Event(0) már fejlesztés alatt van egy ideje, de megjelenés előtt álló játékként is egész rakásnyi díjat gyűjtött be magának.

A fejtörőkkel nehezített felfedezős elbeszélő-kalandjáték főhőseként egy elhagyott űrhajó, a Nautilus fedélzetén bolyongunk majd, feladatunk a különböző rejtvények megoldása és a hajó mesterséges intelligenciájával való interakció lesz.

Az MI-vel való kapcsolatunk természetesen meglehetősen bonyolult. Kaizen több, mint kétmillió sornyi párbeszéddel lett programozva és amúgy is erős személyiségét az emberi hatások befolyásolják a fejlesztő Ocelot Society elmondása alapján. A számítógépbe beírt parancsok segítségével kommunikálunk vele és a pillanatnyi hangulatától függően reagál – az érzelmi skála a hálától a csalódáson át a féltékenységig terjed. A Földre való visszatéréshez át kell küzdenünk magunkat virtuális társunk félelmein és aggodalmain, miközben feltárul előttünk a titokzatos hajó és az őt útjára bocsájtó 1980-as évekbeli társadalom története is.

Ahogy a fentiekből látható, a játékra erős hatással volt a 2001: Űrodüsszeia és a régi szöveges kalandjátékok. A játékot a francia CNC művészeti szervezet és az Indie Fund nevű, játékfejlesztőkből álló csoport finanszírozta, melynek tagja például Ron Carmel, Jonathan Blow, Rami Ismail és Kellee Santiago is. A csoport korábban olyan játékok megszületésében segédkezett, mint a Her Story, az Armello, a Dear Esther, a Monaco vagy a That Dragon, Cancer. Ron Carmel nagy rajongója az Event(0)-nak és olyan korai játékélményeihez hasonlította, mint például a Zork, az egyik legrégebbi interaktív számítógépes játék, mely szintén szöveges alapú volt.

Az MI-vel bonyolított elmejátékként is felfogható Event(0) hallgatói projektként indult 2013-ban, de hat hónappal később a párizsi fejlesztők megalakították az Ocelot Societyt, hogy teljes értékű, eladható termékké formálják. Azóta több elismerést is besöpörtek már vele, köztük olyanokat, mint a BIG 2015-ös innovációs díja vagy az EIGD 2014-es diákdíja.

Az Event(0) szeptemberben érkezik PC-re és Macre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward