Megtalálták E.T.-t!

Igaznak bizonyult a városi legenda, valóban több száz eltemetett példány hevert egy szeméttelepen a világ legrosszabb játékából.

Megtalálták E.T.-t!

Az Új-Mexikóban található Alamogordo szeméttelepén közel 200 helyi lakos és játékrajongó gyűlt össze szombaton, hogy az eltemetett Atari játék után kutató dokumentumfilmes csapattal együtt tanúi legyenek a kutatásnak. Az E.T. The Extraterrestrial című darab akkora bukás volt annak idején, hogy sokan máig a világ legrosszabb játékának tartják; a róla szóló városi legenda szerint az eladatlan és visszaküldött példányoktól a kiadó ezen a szeméttelepen szabadult meg. Bár a New York Times 1983. szeptember 28-án megjelent cikke beszámolt arról, hogy 14 teherautónyi játékkazettát és számítógépes felszerelést ástak el a helyszínen, az idő közben sokszor gazdát cserélt Atarinál már senki sem emlékezett a történetre, ezért sokan csak városi legendának tartották.

A kutatás kezdetekor még lelkes tömeg nagy része idővel elszállingózott a szél és a buldózerek által felkavart por és szemét elől menekülve, de az ottmaradtak jól szórakoztak: egy kisteherautó hátuljában játéksarkot állítottak össze egy régi konzollal és egy tévével, és a hírhedt játékot nyomatták rajta. Voltak, akik egy műanyag E.T. bábu mellett készítettek önarcképeket.

A dokumentumfilmes csapat persze nem vaktában kezdett kutakodni, az ásást komoly kutatások előzték meg, régi fotók segítségével határozták meg a helyszínt, és próbaásásokat is végeztek. Munkájuknak végül meglett az eredménye, egyéb Atari termékek mellett több száz régi E.T. kazettára bukkantak. A forgatást irányító Zak Penn elmondta, hogy nagyon megkönnyebbültek, és boldogok, hogy végül ráakadtak E.T.-re.

Az Xbox Entertainment Studios neve által fémjelzett dokumentumfilmet még az idén be fogják mutatni az Xbox konzolokon. A megtalált játékkazetták részben a város tulajdonába kerülnek, a filmesek 250 példányt, vagy az összes megtalált darab 10%-át tarthatják meg (amelyik több). Alamogordo polgármestere örül a történteknek, úgy gondolja, hogy a dolog jót tesz majd a város turistaforgalmának.

Az 1972-ben alapított Atari egyébként még mindig létezik, igaz már nem régi dicsőségében, csak olyan klasszikus játékokkal foglalkoznak, mint az Asteroids vagy a Centipede. A cég 1998-ban a Hasbro tulajdonába került, majd 2001-ben a francia Infogrames vásárolta meg.

De miért is volt olyan rossz az E.T., amelynek sokak szerint nemcsak az Atari, hanem ez egész amerikai játékipar is megszenvedte bukását? A darab az akkori idők grafikájához képest is elmaradottnak számított, a játékmenet unalmas és repetitív volt, a történet pedig színvonal alatti (részletesebben erről egy cikkünkben is olvashattok). Az erős idegzetűek mindezt megtekinthetik az alábbi videóban.

Kapcsolódó híreink:

[link href="https://ipon.hu/hir/_az_eltemetett_atari_jatekok_legendaja/25507" target="_blank"]Az eltemetett Atari játékok legendája

[/link]Kiássák a sivatagban eltemetett E.T. játékot, doku készül belőle

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward