Megjelent a nagylábú genomját ismertető tanulmány

Az enyhén szólva is vitatott írás publikációja érdekében a szerzők saját tudományos (?) folyóiratot alapítottak DeNovo néven. 

Megjelent a nagylábú genomját ismertető tanulmány

„Az adatok alapján egyértelműnek tűnik, hogy a sasquatch a Hominini nemzetség ma is élő tagja és anyai ágon a modern ember közvetlen leszármazottja.” Ezekkel a szavakkal foglalja össze eredményeit egy nemrégiben megjelent tanulmány, amely meglehetősen szokatlannak számít, mind témájában, mind pedig a megjelenés módját illetően.

Tavaly novemberben texasi genetikusok egy csoportja bejelentette, hogy sikeresen szekvenálták a nagylábú, avagy sasquatch, a jeti észak-amerikai unokatestvérének genomját, amelynek létezésére a mendemondákon és állítólagos lábnyomán, illetve szőrmintáin kívül semmiféle tudományos bizonyíték nem vonultatható fel. Nem túl meglepő módon az eredményekkel előálló szakértők falakba ütköztek, amikor publikálni akarták eredményeiket, mivel egyetlen lap sem vállalta a finoman szólva is vitatható tanulmány közlését.

Úgy tűnik azonban, hogy ezt a problémát is sikerült megoldaniuk a szerzőknek, mégpedig igen elmés módon: DeNovo néven létrehoztak egy új lapot. Pontosabban a társaság megvett egy régebben létező újságot, amelyet átneveztek, összecsaptak hozzá egy végletekig egyszerű honlapot, és ezen publikálták művüket. Jelenleg kizárólag a sasquatch-tanulmány olvasható az oldalon, amelynek hozzáférési jogáért ráadásul 30 dollárt kell befizetni, de a lap tulajdonosai jövőben lehetőség kínálnak más (vélhetően hasonlóan színvonalas) munkák megjelentetésére is.

Melba Ketchum, a nagylábú-kutatás vezetője úgy fogalmazott, hogy ahelyett, hogy további öt évig vártak volna arra, hogy végre egy nyitottabb hozzáállású lektorok elé kerüljön művük, saját kezükbe vették az irányítást, és a továbbiakban más vitatott területeket kutató tudósok számára is lehetőséget kívánnak adni eredményeik közlésére.

Több meghatározó tudományos fórum is ígéretet tett arra, hogy a közeljövőben a felkért genetikus szakértők segítségével egy részletesebb elemzést is közzétesznek a munkában felsorakoztatott DNS-szekvenciák mibenlétéről. Ez utóbbi még hozhat szórakoztató eredményeket, de összességében már az előzetes szakmai vélemények alapján is világosnak tűnik, hogy nem érdemes túl sok szót vesztegetni a tanulmány tudományos értékeire. Az ügyben eddig megszólaló genetikusok egyöntetű véleménye szerint a munka meglehetősen meredek dolgokat állít, gondolatmenete követhetetlen, a magát kémcsövekkel és katicabogarakkal tudományos színben feltűntetni kívánó honlap pedig egyszerűen nevetséges. Legfeljebb derültségre szolgáltathat okot a tanulmányban szereplő, alább látható videó is, amelyen az alvó nagylábú látható természetes környezetében. De azt legalább megtudjuk belőle, hogy a sasquatch percenkénti légzésszáma hat körül van.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward