Megérkeztek a Comet Lake sorozatú Intel mobil processzorok

A 10 nm-es Ice Lake sorozatot egy 14 nm-es Comet Lake család egészíti ki a noteszgépek piacán – ennek tagjait mutatta be ma az Intel.

Megérkeztek a Comet Lake sorozatú Intel mobil processzorok

Az Intel Ice Lake sorozatú mobil központi egységei három héttel ezelőtt mutatkoztak be, most azonban a Comet Lake sorozat tagjai is megérkeztek, amelyek lényegében kiegészítik a mobil kínálatot, hiszen ezek a processzorok magasabb TDP kerettel rendelkeznek, így eltérő szegmenseket vesznek célba. Míg az Ice Lake a rengeteg késést elszenvedett 10 nm-es gyártástechnológiát használja, addig a Comet Lake a 14 nm-es csíkszélesség legutóbbi változatával készül, hardver terén pedig tejesen más ligát képvisel.

Galéria megnyitása

Az Ice Lake processzorok a Sunny Cove mikro-architektúrát alkalmazzák a processzormagok esetében, amelyekből maximum 4 kaphat helyet egy lapkán. Ezzel szemben a Comet Lake sorozat a Skylake vonalat erősíti, maximum 6 processzormaggal rendelkezik, maximális Turbo Boost órajel terén pedig 4,9 GHz-nél húzták meg a plafont.

Az Ice Lake sorozat tagjainál komoly előny, hogy az iGPU már a Gen11 architektúrát használja és akár 64 EU-val is rendelkezhet, így a maximális teljesítmény is jóval magasabb, mint az előző generációs megoldásoknál. A Comet Lake esetében ilyen előrelépésről nincs szó, hiszen továbbra is Gen9.5 alapú iGPU teljesít szolgálatot a fedélzeten, ami maximum 24EU-val rendelkezik. A Comet Lake sorozat ezzel együtt AVX-512 támogatással sem rendelkezik, azaz be kell érnünk az AVX2-vel.

Galéria megnyitása

CPU teljesítmény terén tehát a Comet Lake a jobb választás, viszont ha az iGPU számít, akkor az Ice Lake felé billen a mérleg nyelve. A végső teljesítmény persze mindig attól függ majd, hogy az adott OEM hogyan konfigurálja a hardvert, illetve milyen hűtést alkalmaz – az első tesztek majd megmutatják, nagyjából mire lehet számítani ezen a téren.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az biztos, hogy a 7 W-os TDP-vel rendelkező Comet Lake-Y modellek LPDDR3-2133 MHz-es memóriatámogatással érkeznek, a TDP pedig igény esetén 4,5 és 9 W között konfigurálható. Ezzel szemben a Comet Lake-U modellek már DDR4-2666 MHz-es, illetve LPDDR4X-2933 MHz-es memória-tmogatással rendelkeznek, TDP-jük 15 W, ám ezt akár 25 W-ra is konfigurálhatják az OEM-ek.

Galéria megnyitása

A BGA tokozással érkező Comet Lake processzorok tokozása egy 400-as sorozatú platformvezérlő hubot is rejt, ami a lapkakészlet szerepét tölti be. Ennél fontos kiemelni, hogy immár rendelkezésre áll WiFi 6, azaz 802.11ax támogatás, ugyanis az ehhez szükséges vezérlőt a lapkára integrálták, ám a rádiófrekvenciás (RF) modult azonban külön kell alkalmazniuk a partnereknek, ezt pedig az Inteltől kaphatják meg. Ha viszont inkább külön utakon járnának, komplett WiFi 6 ökoszisztémát kell vásárolniuk egy harmadik féltől.

Galéria megnyitása

A Comet Lake sorozatú mobil processzorral szerelt noteszgépek valamikor ősszel jelennek meg kereskedelmi forgalomban. Az Ice Lake esetében korábban szeptemberei rajtról esett szó, a Comet Lake alapú noteszgépek pedig egy hónappal később, október folyamán mutatkozhatnak be.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap