11 érkező Ice Lake processzorról rántotta le a leplet az Intel

Az Ice Lake sorozatú processzorokat már szállítja a gyártó, így a velük felszerelt noteszgépekre sem kell már sokat várni.

11 érkező Ice Lake processzorról rántotta le a leplet az Intel

Az Intel 10 nm-es gyártástechnológiája a Cannon Lake processzorok megjelenésével már elérhetővé vált a piacon, igaz, ezekből a termékekből viszonylag kevés került forgalomba a többi generációhoz képest, aktív iGPU pedig nem is volt rajtuk, így kényszerből Radeon RX 540-es videokártyával szerelt noteszgépek és konfigurációk részeként dobták őket piacra. Szerencsére már az első igazi, nagyobb volumenben elérhető 10 nm-es processzorokra sem kell sokat várni, ugyanis az Intel a második negyedév óta már szállítja őket az OEM partnereknek, akik az év harmadik vagy negyedik negyedévében, még bőven a karácsonyi ajándékvásárlási szezon előtt rukkolhatnak elő a köréjük épített megoldásokkal.

Az Ice Lake processzorok alapját Sunny Cove architektúrára támaszkodó processzormagok, illetve Gen11 alapú iGPU adja, amelyekről nemrégiben már írtunk. Most azonban azt is megmutathatjuk, hogyan néz majd ki a kínálat, ugyanis az Intel bemutatta az első 11 mobil processzort, amelyek elsősorban noteszgépekben kaphatnak helyet, de esetenként egybegépekben, illetve kompakt asztali konfigurációkban is viszontláthatjuk őket, ha a gyártók úgy döntenek.

Az „Y” sorozatban a kifejezetten energiatakarékos, maximum 12 W-os cTDP kerettel gazdálkodó modelleket találjuk, amelyekből Core i3-as, Core i5-ös, illetve Core i7-es kiadás egyaránt készül. Magszám terén kettő, illetve négymagos processzorokkal találkozhatunk, amelyeknél a Hyper-Threading támogatás is elérhető lesz. A többség itt Intel Iris Plus sorozatú iGPU-t kap, de egy UHD Graphics alapú példány is szerepel a termékpalettán. Az új processzorok a Sykale érához képest nagyjából 15-18%-kal nagyobb CPU teljesítményt kínálnak majd, az iGPU pedig teljesen más ligában versenyez, mint a Gen9-es, illetve Gen9.5-ös megoldások, annyival gyorsabb lesz.

Galéria megnyitása

Az „U” sorozatú modellek ezzel szemben már maximum 25 és 28 W-os cTDP kerettel gazdálkodhatnak, processzormagok számát tekintve pedig ugyanaz lesz a kínálat: lesznek kettő- és négymagos modellek, amelyekhez minden esetben jár Hyper-Threading támogatás. Az iGPU szerepét szintén UHD Graphics és Iris Plus Graphics alapú megoldások töltik be.

Az új processzorok integrált Wi-Fi 6 és Thunderbolt 3 támogatással érkeznek, hála a SoC fedélzetén található PCH-nak, így a WiFi esetében már csak RF modult kell társítani a rendszerhez és egyből használhatóvá válik a Gigabites WiFi támogatás. Mindegyik új modell esetében PCI Express 3.0-s támogatással rendelkező PCIe Hubot kapunk, ami 16 sávon keresztül kapcsolódhat a videokártyához, már amennyiben kerül videokártya az adott notebookba. A SoC memóriavezérlője szintén megújult, így most már egy 128-bites, DDR4, LPDDR4 és LPDDR4X támogatással egyaránt rendelkező lapka dolgozik a fedélzeten, ami memóriatípustól függően 3200 MHz-es, illetve 3733 MHz-es effektív órajelet támogat.

Fontos megemlíteni, hogy az új processzorok már hadveres védelmet élveznek a Spectre V3, V3a, V4, ForeShadow, RIDL, illetve Fallout sebezhetőségekkel szemben, míg a Spectre V2 esetében hardveres és operációs rendszer szintű, a Spectre V1 esetében pedig szoftveres védelem áll rendelkezésre.

Nevezéktan tekintetében minden kétséget kizáróan új korszakot nyitnak a friss processzorok – és ez a korszak egy picit bonyolultabb típusjelzéseket hoz, ahogy az a fenti magyarázó ábrán is látható. Sorozat terén nem lesz változás (i3/i5/i7), a generációt jelölő számot azonban 10-esre cserélik, ami után két számjegy képviseli majd az adott modell számát. Ezt követően egy GX jelöléssel ér véget a név, amely az iGPU szintjét jelöli – jelen esetben az X helyére 1-es, 4-es, illetve 7-es szám kerülhet. Az 1-es változatok 32, a 4-esek 48, a 7-esek pedig 64 EU-val szerelt iGPU-t kapnak, vagyis utóbbiak nyújtják a legjobb teljesítményt. Az iGPU esetében érdemes megemlíteni, hogy az Iris Plus sorozatú videóvezérlők esetében elérhetővé válik a Vesa Adaptive Sync technológiája, hála az új kijelzővezérlőnek, valamint a Variable Refresh Rate technológia előnyeit is élvezhetjük. Az iGPU támogatja a BT.2020 színteret is, ami a 4K HDR videók esetében jöhet jól.

Az új mobil processzorokkal szerelt konfigurációk az elkövetkező hónapok folyamán jelenhetnek meg. Az újdonságokkal kapcsolatban ebben a hónapban további tájékoztatást is ad majd az Intel, amelyről természetesen időben be fogunk számolni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap