Minden, amit az Intel Ice Lake sorozatú mobil processzorairól tudni lehet

Elég sok részlet látott napvilágot, így most ezekből csemegézünk.

Minden, amit az Intel Ice Lake sorozatú mobil processzorairól tudni lehet

Az Intel nemrégiben mutatta meg, milyen teljesítményre képes az Ice Lake-U sorozatban debütáló GEN11-res iGPU az aktuális GPU generációhoz, illetve a rivális megoldásokhoz képest. Igaz, az AMD termékei elég nagy hátrányból indultak az összehasonlítás alkalmával, hiszen DDR4-2400 MHz-es rendszermemóriát használtak, míg az Intel mobilplatformja LPDDR4X-3733 MHz-es memórialapkákra támaszkodott.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitásaAzóta kiderül egy pár extra dolog is a mobil Ice Lake-U processzorokkal kapcsolatban, így most ezeket fogjuk összegezni. Mint ismeretes, a 10 nm-es csíkszélességgel készülő újdonságok első körben a noteszgépek szegmensét veszik célba, ahol modelltől függően maximum négy processzormaggal és nyolc szállal gazdálkodhatnak, iGPU terén pedig egy GEN11 alapú megoldást használhatnak, ami a korábbi 24 helyett már 64 EU-t tartalmaz. A Gen11-es iGPU éppen ezért jelentősen gyorsabb lesz: egyszeres pontosságú számítási teljesítménye eléri az 1 TFLOP/s-os szintet, míg FP16-os számítási feladatoknál akár 2 TFLOP/s teljesítményre is képes lesz. Az iGPU maximum 1,1 GHz-es boost órajelen ketyeghet majd, teljesítménye elég lesz majd arra, hogy Full HD felbontás esetén 30 FPS feletti, 60 FPS-hez közeli teljesítményt érhessen el, természetesen kompromisszumos beállítások mellett, ahogy az a jobb oldali diagramon is látható.

Az új iGPU mellett fejlődik a QuickSync is, amely két darab HEVC kódoló motort kap, így akár 4K HDR tartalmak lejátszására és kódolására is használható lesz a platform – és a 8K tartalmak lejátszására is lehetőség nyílhat majd. Fontos újítás még, hogy az új iGPU kijelző motorja megkapja az Adaptive Sync támogatást, valamint HDR támogatással ellátott kijelző futószalagokkal is fel lesz vértezve (Dolby Vision és HDR10 támogatás egyaránt jelen lesz. Az iGPU kijelző-vezérlője akár 5K-s 60 Hz-es, illetve akár 4K-s 120 Hz-es monitor meghajtására is képes lesz, méghozzá 10-bites színmélység mellett.

Galéria megnyitása

Processzormagok terén szintén fontos változásokra számíthatunk, ugyanis a megszokott Skylake architektúrát, illetve utódait a Sunny Cove architektúra váltja, ami több területen is előrelépéseket hoz. Az új mikro-architektúra jóvoltából az órajelenként elérhető teljesítmény 15-18% közötti mértékben emelkedik, amely mögött igen komoly változtatások bújnak meg.

Galéria megnyitása

A micro-op gyorsítótár a korábbihoz képest 50%-kal nőtt, így egy órajel alatt 4 vagy 6 mikroművelet elvégzésére lesz mód. Ezzel együtt nőtt az elsőszintű adat-gyorsítótár is, így az 32 helyett már 48 KB-os, a másodszintű gyorsítótár méretét pedig megduplázták, így az most már 512 KB-os. A változások között találjuk az out-of-order ablak szélesítését, de a load és store képességek is jelentősen javultak. A front-end tehát űtőképesebb lett, a back-end kibővült, de az AVX-512 támogatás sem hiányzik a képből. Az új processzor esetében egy 512-bites és egy 256-bites FMA egység áll rendelkezésre, ahogy az látható.

Galéria megnyitása

Az említett 15-18% közötti IPC növekedést egyébként ugyanazon az órajelen, ugyanolyan memóriabeállításokkal, ugyanazzal a szoftverrel mérték ki, így az előző mikro-architektúrákhoz képest látványos a gyorsulás, az összehasonlítás pedig reális képet fest. Fontos még kitérni a DL Boost funkcióra is, ami az INT8 számítási teljesítmény növelésében segít: a gyorsulás akár a 2,5-szörös szintet is elérheti. Ez a funkció a mesterséges intelligenciával kapcsolatos terhelésformákhoz jöhet kifejezetten jól.

Galéria megnyitása

Az új processzorok az Ice Lake-U mellett az Ice Lake-Y családban is feltűnnek majd, így összességében 9 W-os, 15 W-os és 25 W-os TDP kerettel rendelkeznek majd az újdonságok. A maximum 4 maggal és 8 szállal rendelkező processzorok maximum 8 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárat kaphatnak, maximális Turbo Boost órajelük pedig 4,1 GHz lehet, természetesen modelltől függően. A kétcsatornás memóriatámogatás keretén belül akár 4x32 LPDDR4X-3733 MHz-es, illetve DDR4-3200 MHz-es memórialapkák alkalmazására van lehetőség, amelyek igen komoly memória-sávszélesség növekedést eredményeznek, hiszen a memória-sávszélesség a 60 GB/s körüli szintre emelkedik, ami az iGPU szempontjából mindenképpen előnyös, hiszen segít a teljesítmény növelésében.

Galéria megnyitása

Az új processzorok a Dynamic Tuning 2.0-s technológiára támaszkodnak, ami gépi tanulás segítségével automatikusan a felhasználói igényekhez igazítja a teljesítményt. Az ehhez szükséges szoftver Windows és Linux alatt egyaránt működik. Az újítás nagy előnye, hogy nincs szükség előre meghatározott teljesítmény- és fogyasztásgörbék alkalmazására, helyettük a valós felhasználási körülményeket próbálja hatékonyan elemezni a szoftver, majd a teljesítményt ezeknek megfelelően alakítja.

Galéria megnyitása

Az új processzorok mellé egy új PCH is társul, amelynél 10 nm-es helyett még mindig a jól bevált 14 nm-es gyártástechnológiát használják. A lapkakészlet integrált feszültségszabályzóval érkezik, amelynek köszönhetően 15%-kal kevesebb helyet kell a tápellátással kapcsolatos alkatrészekre fordítaniuk az OEM-eknek, így az alaplapok mérete is csökkenhet. A lapkakészlet ezzel együtt tartalmazza a WiFi 6 MAC-et is, ami további helyspórolást jelent, viszont a funkció használatához itt is CNVi modul használatára van szükség, ahogy azt már megszokhattuk.

Galéria megnyitása

Ez a megoldás segít a költségek csökkentésében, valamint rugalmasabbá teszi a platformot is. Az új PCH négymagos audió DSP-t kapott, ami hangvezérlés alapú ébresztést (Wake-on-Voice) tesz lehetővé, de a hangvezérléssel irányítható digitális személyi asszisztensekkel való interakciót is segíti. Az új audió DSP az alvó módban lévő PC esetében egyidejűleg több hangvezérlésre támaszkodó alkalmazás működését is lehetővé teszi.

Galéria megnyitásaVégül, de cseppet sem utolsó sorban az új Thunderbolt 3-as vezérlő-architektúráról is érdemes említést tenni, amely a kétoldalas kiépítésnek köszönhetően akár 4 Thunderbolt 3-as USB-C portot is kínálhat az adott noteszgép számára: két portot az egyik oldalon, míg a másik kettő a másikon.

Helytakarékossági okokból kifolyólag erősen valószínű, hogy az OEM partnerek továbbra is inkább a kétportos felépítés mellett teszik le a voksukat, de innentől a négyportos dizájnt is könnyedén választhatják.

Az új mobil processzorok több notebook gyártó kínálatában is megjelenhetnek az elkövetkező időszakban, valamint pontos tulajdonságaikról is rövidesen lehullhat a lepel. Ahogy erre sor kerül, arról azonnal be fogunk számolni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap