Új csúcsprocesszor és Ice Lake-U teljesítményadatok az Inteltől

A vállalat meglepő módon még a Computex előtt bejelentett néhány érdekességet, ám az Ice Lake-U teljesítményteszt kissé fura képet fest.

Új csúcsprocesszor és Ice Lake-U teljesítményadatok az Inteltől

Az Intel a Computex 2019 előtt egy váratlan előadást tartott, amelyen előkerült a Core i9-9900KS típusjelzéssel ellátott csúcsprocesszor, valamint az érkező Ice Lake-U processzorok teljesítményéről is képet adott a vállalat, igaz, az összehasonlítás a saját térfele felé lejtett egy picit.

Jön a Core i9-9900KS

Az Intel a jelek szerint egy különleges processzor piacra dobására készül, ami alapok terén ugyanazt nyújtja, mint a már jól ismert Core i9-9900K, viszont a válogatott lapkáknak köszönhetően a maximális, 5 GHz-es Turbo Boost órajel nem csak egy, hanem az összes processzormag terhelése esetén is érvényben marad. Ezzel együtt az alap-órajelet is emelték, méghozzá 3,6 GHz-ről 4 GHz-re, így összességében jobb teljesítményt nyújt majd az újdonság, mint jelenleg is forgalomban lévő társa.

Galéria megnyitása

Hogy mi indokolta ezt a pánikszerű bejelentést? Jó eséllyel az, hogy az AMD éppen most mutatta be ZEN 2 alapú processzorait, amelyek a belsős mérések szerint versenyképesek lesznek az Intel aktuális megoldásaival szemben. Persze a belsős méréseket illik távolságtartóan kezelni, de az első független tesztek egészen biztosan lerántják a leplet arról is, valós felhasználás alkalmával milyen kép rajzolódik ki az Intel és az AMD termékei között.

Az új processzor használatához természetesen BIOS frissítésre lesz szükség, így a már megvásárolt alaplapokkal is gond nélkül használhatjuk majd. Arról egyelőre sajnos nem esett szó, hogy a Core i9-9900KS pontosan mikor jelenik meg, mennyibe kerül, illetve pontosan mekkora TDP kerettel gazdálkodik.

Ice Lake-U teszteredmények

A bemutató alkalmával az érkező 10 nm-es Ice Lake-U processzorok is előkerültek, amelyek 15 W-os TDP kerettel rendelkeznek. Első körben egy 15 W-os Ice Lake-U és egy 15 W-os Whiskey Lake-U processzor bukkant fel, amelyek közül előbbi már Gen11-es, utóbbi pedig még csak Gen9-es iGPU architektúrát használ. A tesztek alapján az új iGPU esetenként jelentős teljesítménynövekedést hoz: a gyorsulás legkevesebb 40%, de esetenként a 108%-ot is eléri az aktuális generációs teljesítményéhez képest.

Galéria megnyitása

Ennél egy fokkal érdekesebb, hogy a terméket egy 25 W-os AMD RYZEN 7 3700U APU egységgel is összehasonlították, 15 W-os TDP kerettel rendelkező megoldást ugyanis nem igazán találtak, így az Ice Lake-U processzor is 25 W-os TDP keretet használt a teszt idején. Ebben a megmérettetésben az AMD VEGA 10 és az Intel Gen 11 iGPU-ja feszült egymásnak, az eredmény pedig az alábbiak szerint alakult.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A tesztek sajnos csak a népszerű eSport címekre, illetve néhány 3DMark tesztre koncentráltak, ezekben viszont az esetek többségében versenyképesnek bizonyult az Intel iGPU. Az összes teszt Full HD felbontás mellett futott, de ami ennél is érdekesebb, az Ice Lake-U platform esetében LPDDR4X-3733 MHz-es rendszermemóriát vetett be a gyártó, míg az AMD RYZEN 7 3700U esetében DDR4-2400 MHz-es rendszermemória teljesített szolgálatot – mindkét esetben 8 GB-nyi RAM volt a rendszerben. Ekkora eltérés a memória-alrendszer terén nagyon durván torzíthatja az eredményeket, ugyanis az iGPU nagyon-nagyon érzékeny a memória-sávszélességre – ebben az esetben igen komoly késleltetés- és sávszélesség-előnyt kapott az Intel megoldása.

Galéria megnyitása

A következő tesztben előkerült a DirectX 12 Variable Rate Shading technológiája, amely már a Windows 10 May 2019 Update részét képezi. Ezzel a technológiával bizonyos képterületeken eltérő, a normáltól alacsonyabb felbontást lehet alkalmazni, így a teljesítmény-igényt úgy lehet csökkenteni, hogy ez nem megy a képminőség rovására. Ezt a szolgáltatást a Gen11 architektúra már támogatja, viszont fontos kiemelni, hogy a játékok részéről is szükség van megfelelő támogatásra. Szerencsére a 3DMark már tartalmaz VRS feature tesztet, ami azt mutatja meg, elméletben, teljesen ideális körülmények között mekkora teljesítményelőny érhető el aktív VRS mellett a normál, VRS nélküli módhoz képest. A teszt alkalmával az Ice Lake-U iGPU-ja 40%-ot gyorsult a VRS segítségével, míg a RYZEN 7 3700U esetében 6%-os lassulás következett be, ami nem is túl meglepő, hiszen ezt a funkciót az AMD GPU-ja egyszerűen nem támogatja. A valóságban az elérhető teljesítményelőny 40%-nál biztosan alacsonyabb lesz – talán ennek a fele.

Az Ice Lake-U modellekről a keddi előadás alkalmával egészen biztosan hallunk még.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap