Megérkezett a Radeon RX 5500 XT

Sokat kellett várni az újdonságra, de ma végre megjelent, ahogy azt a korábbi pletykák jósolták.

Megérkezett a Radeon RX 5500 XT

Az AMD ma hódító útjára indította a Radeon RX 5500 XT videokártyát, amely a Radeon RX 5500-as sorozat második tagjának tekinthető, legalábbis asztali fronton. A Radeon RX 5500, amely még október folyamán jelent meg, csak és kizárólag az OEM szegmensben próbál majd érvényesülni, míg a Radeon RX 5500 XT-vel a DIY piacot veszi célba a gyártó. Éppen ezért az OEM változatnál nem is igazán adtak meg TDP keretet, ugyanis az igényeknek megfelelően változhat, csak úgy, ahogy az órajelek is, így a lenti táblázatban látott adatoktól – órajelektől – az egyes gyártók eltérhetnek majd az OEM szegmensben. A Radeon RX 5500 lényegében csak komplett konfigurációk részeként érhető el, míg a Radeon RX 5500 XT dobozos kiadásban érkezik.

Galéria megnyitása

Alapok terén természetesen NAVI 14-es GPU-val van dolgunk, amelynél 22 CU tömb aktív a 24-ből. A teljes értékű NAVI 14-es lapkákat sajnos nem a DIY piacra szánja a vállalat, ezek ugyanis a jelek szerint egyelőre csak és kizárólag az Apple számára érhetőek el a MacBook Pro 16 hüvelykes kiadásának részeként. A 7 nm-es csíkszélességgel készülő NAVI 14-es lapka egész komoly karcsúsításon esett át a Radeon RX 5700-as sorozatot erősítő NAVI 10-hez képest: a CU tömbök száma 14-gyel csökkent, tranzisztorokból pedig 38%-kal kevesebbet kapunk.

A Polaris 10/20/30 sorozathoz képest viszont komoly előrelépés, hogy a szokásos GPU méret 70%-át teszi ki a NAVI 14, mégis 12%-kal több tranzisztort tartalmaz – ez a 7 nm-es csíkszélességnek köszönhető. De ha a z RX 460/560-as modelleknél használt Polaris 11-hez viszonyítjuk az újdonságot, akkor azt látjuk, hogy a tranzisztorok száma 113%-kal lett magasabb, miközben a GPU kiterjedése csak 28%-kal nőtt. GPU órajelek terén jókora előrelépés látható a Radeon RX 5700-hoz képest, erőforrások terén azonban szépen látszik a jókora karcsúsítás is, ha rápillantunk az alábbi táblázatra.

Galéria megnyitása

Az új videokártyák szokás szerint kétféle változatban érkeznek: az egyik 4 GB-nyi, a másik pedig 8 GB-nyi GDDR6-os VRAM-ot foghat munkára, de az effektív órajel változatlanul 14 GHz lesz. A memória-adatsínt megfelezték, így már csak 128-bites csatorna áll rendelkezésre, valamint a TDP keret is jóval alacsonyabb, mindössze 130 watt, így egyetlen nyolctűs PCI Express tápkábelre lesz szükség a stabil működéshez. A kisebbik modell 169 dollárba, míg a 8 GB-os változat 199 dollárba kerül.

Galéria megnyitása

Az újdonságokkal az AMD az 1080p-s játékosokat veszi célba, az 1440p kategóriát ugyanis a Radeon RX 5700-asok szolgálják ki. Az új modellek az Nvidia TU116-os megoldásai ellen szállnak harcba a piacon, vagyis a GeForce GTX 1650 és a GeForce GTX 1660 ellen kell jól teljesíteniük. Ár tekintetében azt láthatjuk, hogy a GeForce GX 1650 Superhez képest 10 dollárral drágább a 8 GB-os Radeon RX 5500XT, és képes is vele lépést tartani; a GeForce GTX 1660-hoz képes viszont 10 dollárral olcsóbb, teljesítménye pedig nem is elég ennek a modellnek a legyőzésére.

Galéria megnyitása

A Radeon RX 5500 XT család tagjaihoz az akcióban résztvevő viszonteladóknál járni fog a Monster Huner: Iceborn „Master Edition” változata, valamint három havi Xbox Game Pass előfizetést is kaphatunk, ami kétségkívül vonzóbbá teszi a terméket, főleg azért, mert Nvidia fronton most nincsenek akciók a GeForce GTX sorozat említett tagjaihoz.

Az újdonságok rövidesen megjelennek kereskedelmi forgalomban, illetve az AIB partnerek kínálatában is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap