Bemutatkozik a Radeon RX 5500-as sorozat

Az új videokártyákat a GeForce GTX 1650 ellen küldi harcba az AMD.

Bemutatkozik a Radeon RX 5500-as sorozat

Az AMD ma rántotta le a leplet a Radeon RX 5500-as sorozatól, amelyben egy asztali és egy mobil kiadás foglal helyet, utóbbi természetesen a Radeon RX 5500M elnevezést kapja. Mindkét termék fedélzetén egy új, NAVI 14 kódnévre keresztelt GPU teljesít szolgálatot, ami természetesen 7 nm-es csíkszélességgel készül, kiterjedése pedig 158 négyzetmilliméter. Az RDNA architektúrára támaszkodó GPU esetében 22 aktív CU tömbre számíthatunk, amelyek összesen 1408 stream egységgel, 88 textúrázóval, illetve 32 renderelő egységgel állhatnak a rendszer rendelkezésére. Utóbbi két adatot az AMD még nem erősítette meg, ám a NAVI 10 felépítése alapján ezeket valószínűsítjük. A NAVI 14 GPU egyébként nem 22, hanem 24 CU tömbbel rendelkezhet, vagyis összesen maximum 1536 stream egységgel és 96 textúrázóval dolgozhat, de ebben az esetben ebből csak 22 tömb aktív.

Galéria megnyitása

A GPU mellé 4 vagy 8 GB-nyi fedélzeti memória kapcsolódhat, méghozzá 128-bites adatsínen keresztül, 14 GHz-es effektív órajelet használva, GDDR6-os szabvány köré épülve. Említést érdemel, hogy a memória-alrendszer a mobil változatoknál csak 4 GB-nyi VRAM-ot kaphat, nem lesz 8 GB-os opció. GPU órajelek terén ugyan megadta a referencia ajánlásokat az AMD, ám mivel konkrét referencia modellek nem készülnek, így ezektől a partnerek eltérhetnek, valamint a hűtést is egyedi megoldásokra bízhatják, a kétslotos felépítés azonban egységes lesz.

Galéria megnyitása

Fontos változás a Radeon RX 5700-as sorozathoz képest, hogy ezek a modellek már nem x16-os, hanem csak x8-os PCIe 4.0-s csatolót használnak, de ez nem is túl meglepő, hiszen a kereskedelem fő áramában, a 200 dollár alatti árkategóriában próbálhatnak szerencsét. Ugyanis a Radeon RX 5500-asok mind asztali-, mind pedig mobil fronton a GeForce GTX 1650-es sorozat ellen szállnak harcba, amelynél az AMD belsős mérései szerint érezhetően gyorsabbak lesznek. A termékek nagyjából a GeForce GTX 1660 szintjéig érnek fel teljesítményben, a fogyasztás azonban már nem lesz ennyire bíztató, ha hihetünk az előzetes információknak.

Galéria megnyitása

A Radeon RX 5500-as sorozat asztali modelljei egy AMD illetékes szerint 150 W-os TBP-vel érkeznek, ami a GeForce GTX 1650-nél megszokott 75 W-os, illetve a GeForce GTX 1660-nál érvényben lévő 120 W-os TDP kerethez képest magasabb. A kérdés csak az, hogy normál felhasználás esetén milyen fogyasztás mellett működnek majd a felsorolt videokártyák, erről azonban csak az első független tesztek ránthatják le a leplet. Érdekesség, hogy ezzel szemben az AnandTech 110 W-os TBP-ről szerzett tudomást, ami sokkal jobban hangzik.

A Radeon RX 480-hoz képest egyébként elég tekintélyes előrelépést hoz a Radeon RX 5500-as sorozat, hiszen a kisebb GPU méret ellenére 1,6x jobb teljesítmény/watt értéket tud elérni az új generáció. Persze a Polaris lapkához képest volt is hova fejlődni…

Galéria megnyitása

A Radeon RX 5500-as modellek asztali változatai két darab DispalyPort és egy HDMi videó kimenettel rendelkezhetnek, a tuningolt modelleknél pedig nyolctűs PCI Express tápcsatlakozó meglétére lehet számítani. A mobil változatoknál az aktuális órajeleket és fogyasztást az adott gyártó döntheti el, természetesen attól függően, hogy a rendelkezésre álló hűtés és ház mekkora mozgásteret ad, illetve milyen szempontok szerint akarják alakítani a notebook specifikációját.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A Radeon RX 5500-as sorozat esetében hivatalos listaárat nem állapított meg az AMD, mivel nem érkezik referencia asztali modell, így az árképzést a partnerek alakíthatják. Az új videokártyák rövidesen megjelenhetnek kereskedelmi forgalomba, így nemsokára kiderül, árazás terén hogyan viszonyulnak a konkurenciához.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap