Még idén megjelenhetnek a 3. generációs AMD RYZEN ThreadRipperek

És a 3. generációs RYZEN processzorok, valamint a legújabb Pro sorozatú mobil APU egységek is tiszteletüket teszik a piacon.

Még idén megjelenhetnek a 3. generációs AMD RYZEN ThreadRipperek

Az AMD a befektetőknek tartott bemutatóján szó esett arról, milyen processzorok érkeznek idén. A Ryzen 3000-es sorozatú mobil processzorok már a CES alkalmával bemutatkoztak, ám tavasszal Pro sorozatú társaik is megérkeznek majd. Ezek az újdonságok természetesen szintén a GlobalFoundries 12LP gyártástechnológiájával készülnek, processzormagjaik a ZEN+ architektúrára támaszkodnak, videóvezérlőjkük pedig a VEGA architektúrát használja. A Pro modellek normál társaiktól jellemzően menedzselhetőségben, illetve biztonsági szolgáltatások terén különböznek.

Galéria megnyitása

Később, a nyár közepe felé várhatóan befutnak a 3. generációs asztali RYZEN processzorok is, amelyek már ZEN 2 architektúra köré épülnek és az EPYC esetében felvázolt chiplet dizájnt alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy a processzormagokat tartalmazó lapka a legfejlettebb, 7 nm-es csíkszélességgel készül a TSMC műhelyében, míg az I/O összetevőket tartalmazó lapka, ami PCI Express 4.0-s támogatással is rendelkezik majd, a kiforrott 14 nm-es csíkszélességre támaszkodik és a GlobalFoundries műhelyéből érkezik. A második generációs EPYC processzorok felépítéséből kiindulva egy ilyen chiplet 8 processzormagot tartalmaz majd.

Galéria megnyitása A 3. generációs asztali RYZEN processzorok alapja Hogy a végső Matisse dizájn egy vagy két chiplettel rendelkezik-e? Idővel kiderül – a korábban látott fotón szereplő processzor csak egy chipletet és magát az I/O lapkát tartalmazta, így jelenleg ez a mérvadó. Az persze kérdés, hogy a fotón szereplő processzor a felsőkategóriában próbál-e szerencsét, ha nem, akkor még simán jöhet a 16 magos változat.

Ezt követően a harmadik generációs RYZEN ThreadRipper processzorok is megjelennek, amelyek a HEDT szegmensben próbálnak még több borsot törni az Intel orra alá.

Ezek a processzorok sokban hasonlítanak majd a második generációs EPYC szerverprocesszorokra, vagyis nagyrészt ugyanazt a dizájnt alkalmazzák, ám fogyasztás, magszám és órajelek terén jó eséllyel hátrányban lesznek szerverpiaci társaikkal szemben.

Galéria megnyitása
2. generációs EPYC szerverprocesszor, 64 maggal és 128 szállal

Vagyis egyelőre nem tűnik úgy, hogy a 3. generációs ThreadRipper processzorok 64 processzormagot kapnak, sokkal reálisabbnak tűnhet az a forgatókönyv, hogy változatlan, vagy minimálisan növelt magszám mellett kapják meg a ZEN 2 architektúra előnyeit.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap