Bemutatkoztak az AMD RYZEN 3000-es mobil APU egységei – és még sok egyéb is

Az AMD remélhetőleg jó sok puskaport tartogat még a CES-re, ebből már most kapunk egy kis ízelítőt.

Bemutatkoztak az AMD RYZEN 3000-es mobil APU egységei – és még sok egyéb is

Az AMD hamarosan tart egy előadást a CES 2019 alkalmával, ám arra majd csak január 9-én kerül sor, így aki Zen 2-vel és 7 mn-es gyártástechnológiával kapcsolatos bejelentésekre vágyik, egy picit még türelemmel kell lennie. A vállalatnál viszont úgy gondolták, addig néhány friss és frissített termékcsalád bemutatásával tartják magukat a hírek kereszttüzében: megérkeztek a 3000-es sorozatú mobil Picasso APU egységek, amelyek tulajdonképpen a Raven Ridge alapú megoldások által kitaposott ösvényt követik, de néhány újítást is hoznak, plusz Chromebookokba szánt SoC egységeket is kap a piac.

Jönnek a RZYEN 3000-es sorozatú Picasso APU-k

Az új modellek Zen helyett Zen+ architektúra köré épülnek, vagyis optimalizált gyorsítótár- és memória-kezeléssel büszkélkednek, valamint a Turbo órajelet is magasabb értéken, tovább tudják tartani, hála az optimalizációknak. Az új mobil APU egységek 14 nm-es helyett már 12 nm-es gyártástechnológiával készülnek, ami jótékonyan hat az órajelek alakulására: az előző generációhoz képest 100-200 MHz-es növekményeket láthatunk CPU alap- és boost órajelek terén, de a VEGA sorozatú iGPU órajelét is feljebb tornázták. Alapvető felépítés terén minden a szokásos, de apróbb előrelépésekről azért beszámolhatunk. A RYZEN 7-es és 5-ös változatok továbbra is négy maggal és nyolc szállal dolgoznak, míg a RYZEN 3-as sorozatban egy négymagos, SMT támogatás nélküli, valamint egy kétmagos, SMT támogatással is ellátott példány lapul. A sor végén az Athlon 300U kullog a maga két magjával és négy szálával. Az iGPU jellemzően 1000 MHz-es boost órajelen ketyeg a belépőszinten, a felsőkategóriában azonban már 1400 MHz-es boost órajellel is találkozhatunk. A Picasso APU egységek mobil változatai rövidesen megjelennek a különböző noteszgépek fedélzetén, asztali társaik érkezéséről azonban még nem beszélt az AMD.

Galéria megnyitása

Az újdonságok a belsős tesztek alapján nagyjából 8%-kal lesznek gyorsabbak Raven Ridge sorozatú elődeiknél, valamint a konkurens megoldásokhoz képest is jól teljesítenek majd a saját termékkategóriájukon belül.

A Picasso APU sorozat a 15 W-os „U” sorozatú megoldások mellett két darab „H” sorozatú, 35 W-os TDP kerettel gazdálkodó újdonságot is tartalmaz majd, amelyek legfontosabb tulajdonságait szintén tartalmazza a fenti táblázat. Ezek a „H” sorozatú APU egységek elsősorban gamer noteszgépekben kapnak majd helyet, ahol összesen akár négy kijelzőt is rájuk lehet bízni. Az egyik ilyen gamer noteszgép az ASUS TuF sorozatát erősítő FX505DY lesz, ami 15,6 hüvelykes Full HD kijelzővel érkezik. A panel 60 és 120 Hz-es kiadásban egyaránt elérhető lesz, de csak utóbbihoz jár majd FreeSync támogatás.

Galéria megnyitása

Az új APU egységek mellé egy AMD Radeon RX 560-as videokártyát pakolnak, rendszermemóriából maximum 32 GB-nyit használhatunk, a billentyűzet pedig megkapja a szokásos RGB LED alapú háttérvilágítást is. A 2,4 kilogrammnál könnyebb noteszgépben egy 48 wattórás akkumulátor lesz, ám azt nem árulták el, egyetlen teljes töltéssel nagyjából mennyi üzemidőt nyerhetünk.

Változások driver és szoftver fronton

Galéria megnyitása

A Windows operációs rendszerek esetében az év első negyedévétől kezdve minden noteszgéphez egyetlen egységes driver készül majd, ami az AMD-től érkezik. Ez minden esetben tartalmazni fogja a legfrissebb játékokhoz passzoló optimalizációkat, valamit javítani fog a jelenlegi helyzeten is, ami miatt már sokat kritizálták a céget. Az új gyakorlatot nem csak a második-, hanem az első generációs mobil RYZEN APU-val szerelt laptopokra is kiterjesztik, így aki bosszankodott a gyatra driveres támogatás miatt, hamarosan megnyugodhat.

Az AMD belép a Chromebookok szegmensébe is

Galéria megnyitása

Az AMD érdekes lépésként a Chromebook piac számára is bejelentett két APU egységet, amelyek még a Bristol Ridge családot erősítik, vagyis ZEN helyett Excavator dizájnra támaszkodnak, a VEGA sorozatú iGPU helyén pedig GCN 1.2-es sorozatú megoldás található. Ennél egy fokkal meglepőbb, hogy a 28 nm-es csíkszélességgel készülő újdonságok mindössze 6 wattos TDP kerettel rendelkeznek majd. Az AMD szerint a két friss APU tökéletesen alkalmas lesz arra, hogy hatékonyan felvegyék a versenyt az Atom SoC egységgel szerelt megoldásokkal szemben: a Celeron N3350 és a Pentium N4200 új vetélytársat kaphat. Mindkét kétmagos újdonság 192 stream egységgel szerelt iGPU-t kap, amihez VP9, H.264 és H.265 tartalmak hardveres dekódolására képes videó motor is jár. Az „új” APU egységek feladattól függően 13-34%-kal gyorsabbak lesznek az említett Intel processzoroknál.

A HP legújabb Chromebookja, a Chromebook 14 fedélzetén például már egy A4-9120-as SoC egység dolgozik, amelyre egy 1366 x 768 pixeles felbontással működő 14 hüvelykes kijelzőt bíztak. A rendszer 4 GB-nyi DDR4-es fedélzeti memóriával, 32 GB-nyi eMMC tárhellyel, valamint minimális csatlakozó kiépítéssel érkezik. A 18 milliméter vastag Chromebook 14 egy 47,36 wattórás akkumulátorral dolgozik, ami egy teljes töltéssel nagyjából 9 óra 15 percnyi üzemidőt nyújt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap