A RYZEN Mobile driverek miatt kritizálják az AMD-t

A tavaly év végén piacra dobott noteszgépek többségéhez még mindig csak 2017 novemberi driver érhető el.

A RYZEN Mobile driverek miatt kritizálják az AMD-t

Az AMD RYZEN Mobile APU egységei még tavaly október folyamán mutatkoztak be, ám a velük felszerelt noteszgépekből még manapság is elég kevés áll rendelkezésre. Hogy ez a helyzet javul-e a közeljövőben az egyelőre rejtély, esély viszont mindenképpen lenne a piaci részesedés növelésére, hiszen az Intel processzoraiból jelenleg nem készül annyi, mint amennyire igény lenne.

Viszont az új APU egységekkel szerelt konfigurációk a jelek szerint nem állnak túl jól driverek frontján, ugyanis sok modellhez még mindig csak a megjelenés idején elérhetővé tett eszközillesztő-szoftver áll rendelkezésre, ugyanis sem az OEM-ek, sem az AMD nem készített frissebb kiadást hozzájuk. A helyzet miatt a Reddit virtuális hasábjain már kapott némi kritikát a vállalat, amelyekre az egyik illetékes válaszolt is a hivatalos AMD-s Reddit felhasználói fiókon keresztül.

Galéria megnyitása
Lenovo Thinkpad E485 RYZEN APU egységgel – Ehhez a modellhez például van friss, idén októberi driver

A válasz alapján az AMD-nek fontosak a visszajelzések, amelyek alapján úgy tűnik, van még hova fejlődni GPU driverek frontján a RYZEN Mobile sorozat esetében, legyen szó pusztán iGPU-t alkalmazó, vagy éppen dGPU-val is felszerelt megoldásokról. Az AMD által készített OEM driverek rendszerint az OEM specifikus platformokhoz készülnek, így általános driver kiadásával és telepítésével az ideálisnál gyengébb felhasználói élményben részesülnének az AMD Ryzen Mobile APU egységgel szerelt noteszgépek tulajdonosai. Az AMD a 2019-től kezdve törekszik arra, hogy segítséget nyújtson az OEM partnereknek évi két RYZEN Mobile driver kiadásához, amelyek minden RYZEN Mobile alapú konfigurációhoz megérkeznek majd, természetesen az adott OEM terjesztésében. Mivel a drivereket az OEM-ek „adják ki”, így a megjelenések OEM platformonként eltérőek lehetnek, de az évi két driver kiadásának tervét mindenképpen tartani szeretné a vállalat és ebben az OEM-eket is segíteni fogják. A vállalat ezzel együtt a további lehetőségeket is vizsgálja annak érdekében, hogy idővel olyan hitelesített AMD RYZEN Mobile driverek készülhessenek az egyes noteszgépekhez, amelyek igazodnak a legutóbbi AMD szoftverek frissítéseihez.

A választól a jelek szerint nem nyugodtak meg a felhasználók, ugyanis sokan nem értik, miért nem lehetett már eddig is általános drivereket kiadni, mi velük a gond. A dolog mögött az egyes OEM-ek egyedi funkciói és megoldásai bújhatnak meg, amelyekre minden friss driver kiadásánál külön figyelnie kell a gyártónak,ezért is van az, hogy a többi vállalatnál – például az Nvidiánál – sem ajánlják az általános, mindenki számára elérhető drivert egy-egy adott mobil konfigurációhoz, helyette az adott OEM által készített eszközillesztőt kell használni annak érdekében, hogy minden funkció elérhető maradjon, illetve a rendszer is úgy működjön, ahogy kell. Hogy az évi két driver kiadása tartható lesz-e hosszabb távon, vagy éppen más, komplexebb megoldással is előrukkol-e a cég a felhasználói elégedetlenséget látva? Hamarosan kiderül. Egy biztos: az AMD-nek most mindent meg kéne tennie annak érdekében, hogy a vásárlók kedvében járjon, hiszen csak így tudja növelni processzorpiaci részesedését – és ez a mentalitás hosszabb távon is kifizetődő lehet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap