Még a nyár vége előtt felvásárolhatja az Nvidia az ARM-et?

Nemrégiben előrehaladott tárgyalásokról szóltak a pletykák, most pedig úgy tűnik, lassan célegyenesbe kerül a felvásárlás – már ami a szándéknyilatkozat aláírását illeti, ugyanis a végső szót az illetékes hatóságok mondják ki.

Még a nyár vége előtt felvásárolhatja az Nvidia az ARM-et?

Az elmúlt hetek folyamán elég sok minden történt az ARM háza táján, ugyanis áprilisban a jelenlegi tulajdonos, a japán SoftBank pénzügyi nehézségek miatt úgy döntött, az ARM értékesítésével, illetve a vállalat tőzsdére vitelével próbál jobb helyzetbe kerülni. Akkoriban még elég keveset lehetett tudni a tervekkel és a lehetőségekkel kapcsolatban, ám azóta a sok pletykának köszönhetően kezd tisztulni a kép.

A legígéretesebb vevőjelölt jelenleg az Nvidia, igaz, ezt az ARM társalapítója nem nézi túl jó szemmel. Versenyben van még a Samsung is, ám a dél-koreaiak nem az egész ARM-re vágynak, csak egy kis tulajdonrészt szeretnének megkaparintani egy konzorcium tagjaként. Az ARM és az Nvidia közötti tárgyalások a legutolsó információk szerint előrehaladott állapotban vannak, ám sok még a kérdőjel az esetleges akvizícióval kapcsolatban.

A napokban az Evening Standard munkatársai új információhoz jutottak, amely alapján úgy tűnik, az Nvidia még a nyár vége előtt tető alá hozhat egy megállapodást, amelynek keretén belül végül megszerezheti az ARM-et.

Galéria megnyitásaEddig a pontig persze elég eseménydús hetek vezettek. A SoftBank vezetése a Goldman Sachs szakembereit kérte fel, hogy találjanak megfelelő vevőjelölteket az ARM értékesítéséhez – akár egészben, akár részben történik a tulajdonrész szerzése. Az első próba alapján az Apple került látókörbe, ám a cupertinóiak nem mutattak érdeklődést. Később a Qualcomm, a Samsung és az Nvidia is célkeresztbe került, ám a trióból a Samsung csak részben mutatott érdeklődést, az Nvidia azonban sokkal komolyabb szándékkal állt elő.

Jelenleg úgy tűnik, a SoftBank vezére, Masayoshi Son 40 milliárd angol fontot kér az ARM-ért cserébe, ami jelenlegi árfolyamon számolva 44,4 milliárd eurónak felel meg. Ez igen komoly összeg, hiszen 2016 folyamán a SoftBank még „csak” 24 milliárd angol fontot adott a vállalatért, ami 26,7 milliárd eurónak felelt meg.

Az egyelőre kérdéses, lesz-e elég pénzügyi muníciója az Nvidiának egy ekkora felvásárláshoz, valamint az is kérdéses, a brit kormányzat ismét szorosan figyelemmel kíséri-e az akvizíciót. 2016-ban a kormányzat kikötötte, hogy az ARM központjának az Egyesült Királyságban kell maradnia, valamint azt is feltételül szabták, hogy az alkalmazottak számát növelnie kell az új tulajdonosnak. Hogy ezek a feltételek érvényben maradnak-e, miután az Nvidia megszerzi az ARM-et? Idővel kiderül.

Az viszont biztos, hogy az ARM körül elég nagy a pezsgés, ugyanis az Apple nemrégiben jelentette be, hogy Intel alapokról ARM alapokra költözteti teljes Mac termékpalettáját az elkövetkező két év folyamán. Az Nvidia számára is érdekes lehet a brit cég, igaz, az egyelőre kérdéses, hogy a hatóságok rábólintanak-e a gigantikus felvásárlásra, vagy sem. Amennyiben tényleg nyélbe ütik a felvásárlást a nyár vége előtt, heteken belül megtudhatjuk, végül hogyan állapodtak meg a felek. Ha szándéknyilatkozatot aláírják, jöhetnek a hatósági vizsgálatok is, amelyek során még mindig dugába dőlhet az Nvidia terve, amennyiben nem sikerül megszerezni a megfelelő hatósági jóváhagyásokat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap