MediaTek Helio A22: Kiderültek a részletek

A Helio A22 egy egészen korrekt tempót biztosító megoldás lett az alsó- és alsó-középkategóriás okostelefonok számára.

MediaTek Helio A22: Kiderültek a részletek

A Xiaomi a napokban mutatta be a Redmi 6, valamint a Redmi 6A okostelefonokat, és az utóbbinak volt egy extra érdekessége, ugyanis egy addig be nem jelentett rendszerchipet vonultatott fel. A MediaTek Helio A22 most hivatalos is bemutatkozott, és szinte minden részletére fény derült. Ez a lapka a régi MT673x egységek helyét veheti át a kínálatban.

Ahogy azt már előzetesen is borítékolni lehetett, a négymagos rendszerchip Cortex-A53 feldolgozóknak ad otthont. Ez a kvartett akár 2 GHz-es frekvencián is üzemelhet majd, ami egészen jól érezhető gyorsulást fog eredményezni az eddigi alternatívákhoz képest. A Qualcomm Snapdragon 425-höz viszonyítva, a MediaTek elmondása alapján akár 30 százalékos is lehet a tempónövekedés. A vállalat itt is alkalmazza a CorePilot technológiát, melynek köszönhetően dinamikusan lesz vezérelve minden processzormagnak az órajele és a feszültsége is, így tökéletesen fog egymáshoz viszonyulni a fogyasztás és a lehető legjobb felhasználói élményhez szükséges teljesítmény. A MediaTek kiemelte, hogy a Helio A22 egy különálló szenzorközponttal is rendelkezik, aminek az lesz a feladata, hogy a mobil érzékelőitől folyamatosan gyűjtse az adatokat, és teszi ezt úgy, hogy a fogyasztása töredéke annak, mintha ezt a CPU végezné el.

A grafikus feldolgozó egységeket tekintve a MediaTek nagyon sokáig az ARM megoldásainak szavazott bizalmat, az utóbbi időben viszont megszaporodtak azok a rendszerchipek, amelyekben Imagination Technologies által fejlesztett GPU található. A Helio A22 esetében is egy ilyen iGPU-ról számolhatunk be. A PowerVR GE termékcsalád egyik tagját alkalmazza a MediaTek, de az sajnos nem derült ki, hogy konkrétan melyiket. Viszont arra rámutatott a vállalat, hogy a kategóriájában jó teljesítményt fog biztosítani, ugyanis a Snapdragon 425-től nem kevesebb mint 72 százalékkal gyorsabbnak bizonyul majd. (A Qualcomm Adreno 308 IGP-t felvonultató lapkája volt a Redmi 5A fedélzetén.) A PowerVR GE egységek esetében a pontos modell ismerete nélkül is biztosan kijelenthető, hogy támogatott a Vulkan API 1.0, az OpenGL ES 3.2 és egyebek mellett az OpenCL 1.2 EP is.

Galéria megnyitása

Az újdonság memóriavezérlője kellő flexibilitást mutat, alkalmazható lesz LPDDR3 és LPDDR4X modul is mellette, az előbbinél 933 MHz-es, az utóbbinál pedig már 1600 MHz-es maximális frekvenciával lehet számolni. A RAM kapacitását 4, illetve 6 GB-ban korlátozta a MediaTek, de aligha áll fenn annak a veszélye, hogy egy gyártó akár ennyi rendszermemóriát szeretne használni egy legfeljebb alsó-középkategóriát megcélzó mobilban. Az adattárolók kizárólag eMMC 5.1 technológiásak lehetnek. A MediaTek már itt is beveti a NeuroPilot technológiát, ami lényegében arra képes, hogy a rendszerchipen belül úgy osztja fel a neurális feldolgozást igénylő, mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatokat, hogy azok a legjobb hatékonysággal mehessenek végbe. Itt nincs dedikált egység erre a feladatra, de mégis támogatott lesz például az Android Neural Networks API. A MediaTek képfelismerésnél és az arc alapú azonosításnál már biztosan ki tudja használni a NeuroPilotot.

A kijelzőtámogatást tekintve mindenre felkészült a MediaTek, akár 20:9-es képarányú paneleket is alkalmazhatnak majd a mobilgyártók a termékeiknél, ez sem jelent problémát a Helio A22 számára. A felbontást HD-ban (1600 x 720) maximalizálta a chipdizájner. Ami a kamerákat illeti, amennyiben csak „egykamerás” képalkotót használ a fejlesztő, abban az esetben 21 megapixeles egység is bevethető, duálkamera modult pedig legfeljebb 13+8 MPixelben lehet használni. Érdekesség ezen a ponton, hogy a MediaTek gépi tanulás alkalmazásával lehetőséget nyújt majd egy kamera mellett is arra, hogy mesterséges mélységélesség (bokeh effekt) jelenjen meg a képeken. Biztosít a vállalat több képkockás zajszűrés támogatást és elektronikus stabilizálási opciót is. Mozgóképfelvételek esetében a kódolás sajnos továbbra is csak H.264-ben történhet, és legfeljebb 30 FPS-es Full HD anyagok rögzítésére lesz mód. A lejátszásnál viszont már képbe kerül a H.264 mellett a H.265/HEVC is.

A kapcsolati lehetőségek sorában természetesen ott az integrált 4G LTE hálózati modem, ami a letöltések esetében 300 Mbps-os sebességet lesz képes nyújtani, a feltöltések alkalmával pedig 150 Mbps-ot tudhat megfelelő infrastruktúra mellett. Dual-SIM mellett mind a kettő kártyánál aktív 4G LTE kapcsolat lehet, és szinte a világ minden táján alkalmazható a támogatott sávok révén. Ezen felül számolhatnak a partnerek Bluetooth 5 támogatással, FM rádióval, 802.11 a/b/g/ac szabványoknak megfelelő Wi-Fi-vel és olyan A-GPS vevővel, ami képes a GLONASS és a BeiDou hálózatokra is támaszkodni. Érdekesség, hogy ez utóbbi külön feldolgozó egységet kapott, így pontosabb és alacsonyabb a fogyasztása. Ez a rendszerchip kiemelkedő energiahatékonysággal teszi majd a dolgát, ami nem csak a felépítésének köszönhető. Az újdonság már 12 nm-es csíkszélességen készül a TSMC gyáraiban, ez szintén hozzájárul majd az alacsony fogyasztás mellett elérhető jó tempóhoz.

A MediaTek Helio A22 már elérhető, így bármikor felbukkanhat egy újabb okostelefonban a Xiaomi Redmi 6A mellett. Előre láthatólag 90-150 dollár körüli áron elérhető mobilokban láthatjuk majd viszont, és amennyiben a Qualcomm nem rukkol elő egy Snapdragon 425 utóddal, elképzelhető, hogy komoly siker elé néz ez a termék.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward