Már szállingóznak a GDDR5X memóriával szerelt GTX 1060-asok

Nyílt titok, hogy az Nvidia a GDDR5X alapú GTX 1060-asokkal válaszol a Radeon RX 590-re, most viszont a kártyák is elkezdtek megjelenni.

Már szállingóznak a GDDR5X memóriával szerelt GTX 1060-asok

Az AMD már javában készül a Radeon RX 590-es piacra dobására, így a termékkel kapcsolatban egyre több és több teszteredmény lát napvilágot. Ezzel egy időben a ring másik oldalán, az Nvidia műhelyében is készül egy „új” videokártya, ami a Radeon RX 590 ellen szállhat harcba, ez pedig nem más, mint a GDDR5X fedélzeti memóriával szerelt 6 GB-os GeForce GTX 1060-as. Az új jövevény érkezését már eddig is teljesen biztosra vehettük, hiszen a gyártó hivatalos weboldalán, a GeForce GTX 1060-as sorozat specifikációját taglaló oldalon már megjelent a GDDR5 mellett a GDDR5X memóriatípus is, igaz, azt még nem árulta el a gyártó, pontosan mekkora effektív órajelre számíthatunk.

A Palit jóvoltából most erre is fény derül, ugyanis a vállalat hivatalos weboldalán feltűnt az első GDDR5X memóriával szerelt 6 GB-os GeForce GTX 1060-as. Hasonló videokártya a Gigabyte háza táján is felbukkant, ám annak lényegi tulajdonságait még homály fedi, így egyelőre csak a Palit termékéből indulhatunk ki.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A 6 GB-nyi GDDR5X fedélzeti memória a szokásos 192-bites memória-adatsínre illeszkedik, órajele viszont meg sem közelíti a 10 GHz-es értéket, amire korábban számítottunk: az effektív órajel mindössze 8,8 GHz, így a memória-sávszélesség is csak 211 GB/s. Ez csak 10 százalékkal több, mint a referencia modelleké, amelyek 192 GB/s-os memória-sávszélességgel gazdálkodhatnak, hála a 6 GB-nyi 8 GHz-es GDDR5-ös fedélzeti memóriának. A GDDR5X VRAM elméletben akár jól tuningolható is lehet, de hogy tényleg így van-e, majd csak az első tesztekből derül ki. A dolog mindenesetre kisebb csalódásnak tűnhet elsőre, hiszen a rövid ideig kapható, 9 GHz-es GDDR5-ös fedélzeti memóriát használó 6 GB-os GeForce GTX 1060-asoknál még 216 GB/s-os memória-sávszélesség volt érvényben, vagyis a GDDR5X alapú példányok ezen a téren gyárilag lassabbak lesznek.

No de térjünk vissza a Palit termékéhez. A GeForce GTX 1060 Gaming Pro OC esetében a szokásos GP106-os GPU-t kapjuk, amely 1280 CUDA maggal rendelkezik, ám órajelek terén már egy picit felülmúlja a referencia értékeket. Míg az Nvidia referencia ajánlása 1506 MHz-es alap- és 1708MHz-es GPU Boost átlag-órajelet határoz meg, addig a Palit GDDR5X memóriával szerelt videokártyájánál már 1536 MHz-es alap- és 1746 MHz-es GPU Boost átlag-órajel van érvényben. A TDP keret így is a szokásos 120 Wattos értéket képviseli, a hűtésről pedig két darab ventilátor és egy egyedi hűtőtömb gondoskodik.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a GDDR5X memóriával szerelt 6 GB-os GeForce GTX 1060-asok pontosan mikor jelennek meg, de mivel egyre több Nvidia partner hivatalos weboldalára kerülnek fel, így a rajt sem lehet már túl messze.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap