Shop menü

M.2-ES SSD KÁRTYÁKHOZ KÉSZÍTETT KOMPAKT FOLYADÉKHŰTŐ SZETTET A TEAMGROUP

A 120 milliméteres hőleadó radiátorral ellátott SSD hűtőn kívül számos egyéb érdekesség is felbukkant a vállalat standján.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
M.2-es SSD kártyákhoz készített kompakt folyadékhűtő szettet a TeamGroup

A TeamGroup sok érdekességgel készült a Computex 2023-ra, amelyek közül a legkülönlegesebb kétségkívül az a kompakt folyadékhűtő szett, ami kifejezetten a nagyteljesítményű M.2-es SSD kártyákhoz készült. A T-Force Siren GD120S egy igazán impresszív megoldás, amelynek láttán már-már azt gondolhatnánk, hogy a gyártó ágyúval indult harcba a verebek ellen, ugyanis ekkora hűtőteljesítményt aligha igényelnek az aktuális SSD generáció képviselői, ám ez a későbbi modellek esetében már változhat valamelyest. A gyártó egyébként korábban már bemutatott egy hasonló megoldást, az viszont egy processzorra szerelhető folyadékhűtő blokkot is tartalmazott, ami a lenti képen látható.

A PCI Express 5.0-s SSD kártyáknál egyébként nagyobb hangsúlyt fektetnek a hűtésre, hiszen ezek még nagyobb teljesítményt kínálnak, mint PCI Express 4.0-s társaik, ennek megfelelően sok extrém hűtővel találkozhattunk már, amelyek jellemzően levegő alapúak voltak. Az M.2-2280-as SSD kártyákhoz fejlesztett TeamGroup AIO más, ez ugyanis folyadékkal gondoskodik a termelődő hő elvezetéséről.

A melegedő komponensek felett egy réz talpazattal ellátott folyadékhűtő blokk foglal helyet, ami két darab csövön keresztül kapcsolódik a 120 milliméteres hőleadó radiátorhoz. A hűtőközeg áramlását egy maximum 4000-es percenkénti fordulatszámmal dolgozó szivattyú biztosítja, ami percenként 850 milliliternyi folyadék megmozgatására képest.

A hűtő 4 W körüli fogyasztás mellett dolgozik, a szivattyú zajszintje 22 dB(A) körül helyezkedik el. A hőleadó radiátorra egy 120 milliméteres átmérőjű ventilátor került, ami a PWM szabályozás jóvoltából a 600 RPM és 2000 RPM közötti fordulatszám-tartományon belül dolgozhat, zajszintje pedig 39,5 dB(A)-ig terjedhet, ami azért már nem halk. Az illetékesek még nem döntötték el, mennyibe kerül majd az új termék, az viszont már nem titok, hogy valamikor az év harmadik negyedévében dobhatják piacra.

Az igencsak komoly folyadék alapú hűtő mellett egyéb M.2-2280-as SSD hűtők is napvilágot láttak, amelyek már a T-Force Airflow sorozatot erősítik. Ebben háromféle modell foglal helyet: a T-Force AirFlow I, a T-Force AirFlow II, illetve a T-Force AirFlow III. Mindhárman különböző dizájnnal rendelkeznek, így mindenki megtalálhatja az igényeihez és az adott rendszerhez leginkább passzoló verziót.

A sorozat tagjai vastag hőcsövek segítségével vezetik el a melegedő komponensek által termelt hőt, a hűtőtömb minden esetben alumíniumból készül, egyes esetekben pedig még egy apró ventilátor is a dizájn részét képezi. A TeamGroup belsős tesztjei szerint a T-Force AirFlow sorozatú M.2-es SSD hűtők akár 30%-kal is képesek csökkenteni az SSD-k üzemi hőmérsékletét, ami már nem egy elhanyagolható előny.

Galéria megnyitása

A vállalatnál az új SSD kártyákról sem feledkeztek meg: a Cardea Z5 sorozat tagjait állították ki, amelyeket nem szabad összekeverni a korábban bemutatott Cardea Z54A modellekkel, azok ugyanis teljesen mások. A Cardea Z5 sorozatú SSD kártyák várhatóan 1 TB-os, 2 TB-os, illetve 4 TB-os adattároló kapacitással lesznek elérhetőek, sebesség terén pedig 12 GB/s-ig terjedő folyamatos maximális olvasási-, illetve 11 GB/s-os folyamatos maximális írási tempóra lehet felkészülni. Az 5 év jótállással érkező SSD kártyák esetében a strapabíróság egészen 1400 TBW-ig terjed, ami a 4 TB-os kiadásra vonatkozik. Az árakról és a megjelenési időről egyelőre nem esett szó.

Galéria megnyitása

Felbukkantak még a standon a T-Force XTREEM sorozatot erősítő memóriamodulok is, amelyek között gamereknek és tuningosoknak szánt példányok egyaránt lapulnak. Az újdonságok ARGB LED világítással rendelkező verzióban is elérhetőek lesznek, sebesség terén pedig egészen DDR5-8266 MHz-ig terjed majd a kínálat.

Galéria megnyitása

Végül, de cseppet sem utolsó sorban a T-Force Siren GA360 AIO is előkerült, ami nem más, mint egy 360 milliméteres hőleadó radiátorral ellátott kompakt folyadékhűtő szett. Az újdonság lelkét egy hetedik generációs Asetek V2 szivattyú adja, ami némi mesterséges intelligenciát is használ a hatékonyabb és optimálisabb működés érdekében.

A kisebb termékek között találunk még USB 3.2-es pendrive-okat is, amelyek közül a C321-es sorozat tagjai USB 3.2 Gen2 kapcsolatot használnak, így 1 GB/s körüli sebesség elérésére képesek és 2 TB-nál tetőzik az adattároló kapacitásuk. A C175-ös sorozat tagjai ezzel szemben már csak USB 3.2 Gen1 csatolófelülettel rendelkeznek, cserébe viszont 75%-ban újrahasznosított műanyagból készített házzal büszkélkedhetnek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére