Shop menü

A PROCESSZORT ÉS AZ SSD-T IS HŰTI A TEAMGROUP RENDHAGYÓ KOMPAKT FOLYADÉKHŰTŐ SZETTJE

A friss szett a felsőkategóriás processzort és a felsőkategóriás SSD kártyát is képes hatékonyan lehűteni, közben színes fényárral borítja be a számítógépház belsejét.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A processzort és az SSD-t is hűti a TeamGroup rendhagyó kompakt folyadékhűtő szettje

A TeamGroup egy rendhagyó kompakt folyadékhűtő szettel rukkolt elő a T-Force Siren DUO360 aRGB CPU and SSD AiO Liquid Cooler formájában, ami támogatja a legmodernebb Intel és AMD processzorokat, de ezzel együtt a forrófejű PCI Express 5.0-s SSD kártyákat is képes lehűteni, akár 50%-kal csökkentve az üzemi hőmérsékletüket.

Galéria megnyitása

Alapok terén egy jégfehér dizájnnal ellátott szettel van dolgunk, amely bőven kapott aRGB LED világítást. A három darab 120 milliméteres átmérőjű ventilátoron külön-külön aRGB LED világítást találunk, csak úgy, ahogy a processzorra szerelhető folyadékhűtő blokkon is, extraként pedig egy mágneses kiegészítőt is kapunk, ami az SSD folyadékhűtő blokkjára illeszkedhet, de igazából máshol is elhelyezhetjük a számítógépházon belül.

Galéria megnyitása

A 360 milliméteres hőleadó radiátorral dolgozó szett nyugodt szívvel alkalmazható a felsőkategóriás Intel Raptor Lake-S, illetve a felsőkategóriás AMD RYZEN 7000-es sorozatú processzorokhoz is, amelyek mindenképpen profitálhatnak a megfelelő hűtésből, ezt ugyanis magasabb órajelekkel hálálhatják meg – és amúgy is AiO alkalmazását ajánlja mind az Intel, mind pedig az AMD a jobb és stabilabb teljesítmény elérésének érdekében. A T-Force Siren Duo360 AiO egy 396 milliméter széles, 120 milliméter hosszú és 27 milliméter vastag hőleadó radiátort kapott, amire három darab 120 milliméteres légkeverőt szereltek, ezek 25 milliméteres vastagsággal bírnak. A ventilátorok a 600 RPM és 2200 RPM közötti fordulatszám-tartományon belül üzemelnek, maximális zajszintjük 39,5 dB(A), míg léghozamuk 70,07 CFM, a statikus nyomás maximuma pedig 3,88 mmH2O szinten helyezkedik el.

Galéria megnyitása

A radiátorhoz kapcsolódó processzorhűtő blokk alumínium házzal és réz talpazattal készül. A termék átmérője 65,5 milliméter, magassága 49 milliméter, fedélzetén beépített szivattyú található. A hűtőközeg áramlásáról gondoskodó egység percenként 80 milliliternyi folyadékpt tud megmozgatni, fordulatszáma 4000 RPM, zajszintje mindössze 22 dB(A). Az SSD-re szerelhető blokk 78 milliméter hosszú 58 milliméter széles és 23,6 milliméter magas, a talpazat itt is rézből készült, míg a ház alumínium. A blokkra rögzíthető aRGB LED világító modul 78 milliméter széles, 23,6 milliméter magas és 20,8 milliméter széles, hátoldalán mágnesek biztosítják a rögzítést. Az aRGB LED világítás természetesen szinkronizálható, így a PC belseje egyforma színű fényárban úszhat.

A kompatibilis processzorfoglalatok listája:

  • Intel: LGA 1700/1150/1151/1155/1156/1200/1366/2011/2011-3/2066
  • AMD: AM5/AM4/FM2+/FM2/FM1/AM3+/AM3/AM2+/AM2

A PCI Express 5.0-s csatolófelülettel ellátott SSD kártyák közül az abszolút csúcskategóriás megoldásokhoz már többnyire kell valamilyen passzív hűtés, illetve egyes esetekben aktív hűtés mellett is dönthetnek a gyártók annak érdekében, hogy a termelődő hő elvezethető legyen, és így ne vegye vissza a teljesítményt az SSD vezérlő az esetleges túlmelegedés miatt. A TeamGroup kompakt folyadékhűtője megadja az extra hűtést ezeknek a kártyáknak, és a belsős tesztek alapján igen jó munkát végez: egy meg nem nevezett M.2-es PCIe 5.0 x4-es SSD esetében a terhelés alatti üzemi hőmérsékletet 75 Celsius fokról 52 Celsius fokra csökkenti.

Galéria megnyitása

A másik teszt egy Cardea A440 Pro SSD kártya mellett készül, ami PCI Express 4.0 x4-es csatolót használ: üresjáratban 18 Celsius fokkal, terhelés alatt pedig 32 Celsius fokkal csökkentette az üzemi hőmérsékletet a folyadékhűtés, ami igen szép eredmény. Az adatokon egyébként az is látszik, mennyivel jobban melegszik egy PCI Express 5.0 x4-es SSD, és valószínűleg ez még nem is egy csúcsmodell volt, azokhoz ugyanis egyelőre nem készül elegendő gyors 3D NAND Flash memóriachip, ezért is van akkora szórás az eddig bejelentett termékek sebességadataiban.

Galéria megnyitása

A TeamGroup új kompakt folyadékhűtő szettje összességében vonzó megoldásnak tűnik, az első független tesztek azonban majd megmutatják, tényleg megéri-e az árát. A termék novemberben jelenik meg kereskedelmi forgalomban, listaára 399 dollár lesz.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére