Lézerfegyvert tesztel az Egyesült Államok

A prototípust egy Perzsa-öbölben állomásozó hadihajón állítják üzembe a nyáron, és vízi, illetve légi támadások elhárítására egyaránt használható lesz.

Lézerfegyvert tesztel az Egyesült Államok

A lézerfegyverek hosszú ideig csak a tudományos-fantasztikus művek lapjain bizonyultak használható technológiának, az Egyesült Államok Haditengerészete azonban idén nyáron valósággá változtatja az álmot, és lézerágyúval szereli fel egyik hajóját. Az új rendszer légi és vízi támadások elhárítására egyaránt képes lesz, és fejlesztői szerint óriási előrelépés a hagyományos, rakétákon alapuló védelmi rendszerekhez képest, amelyek egyrészt véges számú lövedékkel rendelkeznek, másrészt egy-egy lövés 1,4 millió dollárba kerül.

A lézer ezzel szemben kifogyhatatlan (legalábbis amíg van elég energiája), és egy lövés pár dollárból kijön. A prototípust a USS Ponce nevű hadihajón állítják üzembe, amely a Perzsa-öbölben állomásozik. Működés közben maga a sugár nem látható, ellentétben azokkal a rendszerekkel, amelyeket a tévé képernyőjén láthatunk. A fegyver célzórendszere azonosítja az ellenséges célpontot, majd annyi energiát koncentrál arra, hogy gyakorlatilag megsüti annak áramköreit. Egy lövéshez 30 kilowatt teljesítmény elegendő, és egyetlen ember is kezelni tudja a fegyvert.

A lézernek persze megvannak a saját gyenge pontjai, lövései például jelentősen veszítenek erejükből, ha esik az eső, vagy porral van tele a levegő, mivel a légkörbeli apró szemcséken szóródik a nyaláb, a felhőzet pedig korlátozhatja a hatótávolságot is. Bár a fejlesztők azt állítják, hogy valami megoldást kitaláltak a fegyver rossz időben való használatára, Loren Thompson védelmi szakértő szerint az időjárás biztosan befolyásolni fogja a használhatóságot.

Amennyiben a prototípus kiállja a próbát a Perzsa-öbölben, a technológiát más hajókra is telepítik majd. Az alábbi (nem túl magas minőségű) videón működés közben látható a rendszer.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward