Shop menü

LENCSEVÉGEN EGY INTEL B760-AS LAPKAKÉSZLETTEL SZERELT MSI ALAPLAP

Az új modell néhány területen újításokat hoz elődjéhez képest, ám nem lesz radikális a változás.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Lencsevégen egy Intel B760-as lapkakészlettel szerelt MSI alaplap

Az Intel kínálata 2023 elején jelentősen kibővül majd, ugyanis a pletykák szerint érkeznek a szorzózáras asztali processzorok, valamint a hozzájuk passzoló olcsóbb lapkakészletek is, amelyek közül elsőként a B760 debütálhat. Ezzel egy időben a vállalat a Raptor Lake család mobil képviselőit is hódító útjukra indítja, de az már egy másik történet.

Galéria megnyitása

A B760-as lapkakészlet rajtjának közeledtére utal, hogy kiszivárgott néhány fotó az MSI MAG B760 Tomahawk alaplapjáról, amelyek alapján kezd körvonalazódni, mire számíthatunk az újdonsággal kapcsolatban. Az új generációs család DDR4-es memóriatámogatással ellátott tagja nagyon hasonlít a B660-os verzióra, igazából nem is nagyon látszanak különbségek köztük, legalábbis drámai differenciáról nincs szó. Az új alaplap továbbra is két darab nyolctűs tápcsatlakozóval rendelkezik, a VRM áramkör pedig továbbra is 12+1+1 tápfázissal rendelkezhet, ahogy azt a jelenlegi modellnél már megszokhattuk.

Galéria megnyitása

A korábbi információk alapján eléggé valószínű, hogy a két darab PCI Express x16-os bővítőhely közül nemcsak a felső, hanem mindkettő PCI Express 4.0-s szabvány köré épül, hála a PCH fejlődésének. Az alaplap tartalmaz még három darab M.2-s bővítőhelyet is, ezek hűtőlemezek alatt foglalnak helyet és PCI Express támogatással érkeznek. A feliratok alapján úgy tűnik, legalább az egyik M.2-es slotnál PCi Express 5.0-s támogatás is rendelkezésre állhat majd.

Galéria megnyitása

A DDR4-es verziónál egészen DDR4-5333 MHz-ig terjed a támogatott memória-órajel, amennyiben memóriacsatornánként csak egyetlen Single Rank modult használunk. Ez persze már erősen tuningnak minősül, így nincs rá garancia, hogy ezen az órajelen minden esetben stabil lesz a rendszer – a siker a processzorba integrált memória-vezérlő képességein is múlik. Arról egyelőre nincs hír, hogy a DDR5-ös változatnál hogyan alakulnak majd a memória-órajelek, ám az nem titok, hogy az Intel háza táján most már a DDR5-ös memória-órajelek emelése a fő szempont, azaz a DDR4-es memóriaszabvánnyal kapcsolatos tuningképességek fejlesztése egyre inkább háttérbe szorulhat.

Az MSI MAG B760 Tomahawk alaplap DDR4-es és DDR5-ös verziói várhatóan a szorzózáras Raptor Lake-S processzorokkal egy időben, 2023. január 3-án debütálhatnak. Az új alaplapok a legfrissebb információk alapján várhatóan 10%-kal drágábak lesznek B660 alapú társaiknál.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére