Shop menü

A B760-AS INTEL LAPKAKÉSZLETTEL SZERELT ALAPLAPOK 10%-KAL DRÁGÁBBAK LEHETNEK A B660-ASOKNÁL

Az új platform az eddigi információk alapján nem igazán hoz akkora előrelépést, ami miatt érdemes lenne 10%-kal magasabb árat fizetni érte.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A B760-as Intel lapkakészlettel szerelt alaplapok 10%-kal drágábbak lehetnek a B660-asoknál

Az Intel kínálata néhány hét múlva számos új termékkel bővülhet, ugyanis a hírek szerint érkeznek a szorzózáras kivitelben készülő Raptor Lake-S processzorok, valamint a hozzájuk passzoló olcsóbb lapkakészletek is, mint például a H770 és a B760. Az iparági információk alapján a következő generációs lapkakészletek közül a B760-as esetében áremelésre lehet számítani a B660-hoz képest, ennek mértéke nagyjából 10% lehet, azaz ennyivel kerülhetnek majd többe az újdonság köré épített alaplapok. Ez eléggé érdekes helyzetet teremthet majd a piacon, hiszen a B660 ronthatja a B760 esélyeit a piacon, mivel a két lapkakészlet között az eddigi információk szerint csak egészen minimális különbségek lesznek.

Az első és legfontosabb különbség kétségtelenül az, hogy a B760-as alaplapok már gyárilag támogatni fogják a 13. generációs Intel Core sorozatú processzorokat, míg a meglévő B660-as modelleknél egy UEFI Firmware frissítésre is szükség lesz ehhez, ami igazából nem egy kellemetlen feladat.

Galéria megnyitása

Noha a B760-as lapkakészlettel kapcsolatban eléggé minimális információ érkezett a Raptor Lake-S generáció első képviselőinek rajtja óta, annyi már sejthető, hogy a PCI Express 3.0-s és a PCI Express 4.0-s sávok száma egészen biztosan változni fog a B660-hoz képest. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a PCI Express 3.0-s sávokból nyolc helyett csak négyet kapunk, a PCI Express 4.0-s sávokból azonban hat helyett már tíz áll rendelkezésre.

A célközönség számára ez a változás aligha elég ahhoz, hogy váltsanak a B660-as alaplapokról, hiszen az extra PCI Express 4.0-s sávokra kevés esetben lehet szükség egy költséghatékony gamer PC esetében, ráadásul az összesített PCIe sáv büdzsé nem változik a B660-hoz képest, csak a sávszélesség növekszik. A gyártók persze más újításokkal vonzóbbá tehetik az új lapkakészlettel szerelt alaplapokat: például jobb tápellátással, jobb minőségű audió vezérlővel, illetve gazdagabb port-kínálattal is. Hogy ez elegendő lesz-e ahhoz, hogy a B760 jobb választásnak bizonyuljon a B660-hoz képest? A kínálat és a tényleges kiskereskedelmi árak ismeretében ez gyorsan kiderül majd.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére