LEGO Harry Potter: Years 5-7

J.K. Rowling varázsregénye a végjátékhoz érkezett, a könyvek és a filmek befejezésével itt a LEGO Harry Potter fináléja is.

LEGO Harry Potter: Years 5-7

I. oldal

J.K. Rowling varázsregénye a végjátékhoz érkezett, a könyvek és a filmek befejezésével itt a LEGO Harry Potter fináléja is. A Years 5-7 a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában töltött utolsó három évet dolgozza fel, a Főnix rendje, a Félvér herceg, és a Halál ereklyéi a képernyőnkön elevenedik meg újra. A játék segítségével átélhetjük Dolores Umbridge, a kegyetlen iskolai főinspektor szadista óráit, részt vehetünk Dumbledore Seregének szakkörein, megismerjük Harry és Voldemort egymás tudatába látásának képességeit, majd megkezdődik a valaha volt legsötétebb gyerekmese kiteljesedése. Visszatér a Nagyúr, s ezt már a Mágiaügyi Minisztérium se tussolhatja el többé, Sirius és Dumbledore az életét áldozza a béke megvédéséért, Harry Potter, Ron Weasley és Hermione Granger pedig elindul, hogy begyűjtse Voldemort horcruxait, a legendás tárgyakat, melyek a rettegett vezér lelkének darabjait őrzik.

A LEGO Harry Potter: Years 5-7 a filmek eseményeire épül. Míg a regényben hosszasan volt ecsetelve minden pillanata a varázslókalandoknak, addig a hollywoodi feldolgozások egy intenzívebb, akciódúsabb, és nem utolsó sorban rövidebb elbeszélést tárnak elénk. Nem is baj ez, a játék gyerekeknek készült, így mi mást is helyezne előtérbe, mint a kötetlen kikapcsolódást. Unatkozni pedig semmiképp se fogunk, a kastély, a város, a minisztérium, és a horcruxok utáni nyomozás során bejárt tucatnyi új helyszín minden sarka rejt valami titkot, LEGO érméket gyűjthetünk, segíthetünk a bajba került diákokon, s még a festményekkel, és páncélokkal is interakcióba léphetünk. Az intézmény falain belül és kívül minden, amihez csak hozzáérünk, varázserő hatása alatt áll.

A játékmenet semmit se változott. Apró figuránkat terelgetve ezúttal is a gyűjtögetés, a rombolás, az építés és a varázslás van a középpontban, a végigjátszás során ezernyi fejtörővel, csapdával, és párbajjal találjuk szembe magunkat, egyszerre pedig ezúttal is két-három LEGO ember indul csatába. Társainkat a gép irányítja, de egy második kontroller segítségével egy barátunk bármikor beszállhat a játékba, s a kis hősök között mi magunk is tudunk ugrálni, elég egy gombnyomás. Minden karakter eltérő képességekkel rendelkezik, Harry tud patrónust idézni és van láthatatlanná tévő köpenye, Hermione a logikai feladványokban jó, s még hosszasan sorolhatnánk: találkozunk gondolatolvasókkal, animágusokkal, s igazi, kőkemény harcosokkal is, szerencsére mind a mi oldalunkon állnak.

II. oldal

Összesen 24 helyszín, 16 tanítási óra és 80 karakter áll rendelkezésünkre a végzős évek teljes felfedezéséhez, de varázslatból sincs hiány. Az Y hosszú lenyomásával megjelenik előttünk a bűbájok folyamatosan bővülő listája, s megtalálva az adott feladathoz megfelelőt, az X-szel már használhatjuk is azt. Ezúttal is van HUB, ha kilépünk a kalandokból, akkor egy semleges területen, az Abszol Úton találjuk magunkat, ahol kedvünkre nézelődhetünk az üzletekben, vehetünk karaktereket és extra tartalmakat, vagy egyszerűen csak gyönyörködhetünk az elért eredményekben. De hogy valami új legyen a történetben, bemutatkoznak a varázsfőzetek is. A pálya bizonyos részein lehetőségünk nyílik bájitalt keverni, egyszerűen össze kell szedni a recept hozzávalóit, jól elkeverni, majd ha megittuk a főzetet, olyan képességet kapunk, mely azonnal segít átjutni az akadályon. Vagy békává változtat. Ilyen is előfordul néha.

Dramaturgiai szempontból nem lett egy komoly alkotás a LEGO Harry Potter, a játék nem segít a képernyőn történő események megértésében, a kalandok így pedig csak azok számára lesznek élvezetesek, akik olvasták a regényt, vagy látták a filmet. Mindenki másnak sajnos fogalma se lesz az egészről, a játék kiragad pár dialógust, és fontosabb eseményt, amit a hümmögő kis műanyag figurákkal eljátszat, de ennél komolyabban nem mélyül el a varázsvilágban, a szavatosságot pedig nem csak ez, de a hosszú évek óta változatlan játékmenet is gyengíti. Aki játszott egy LEGO játékkal, az játszott az összessel, semmi különbség nincsen köztük, csak a történet és a helyszín változik folyton, a Pirates of the Caribbean és a Clone Wars után pedig idén ez már a harmadik darab, amit kapunk a sorozatból, jóból is megárt a sok, tartja a közhely.

A gyerekek ettől függetlenül viszont egészen biztosan imádni fogják. A sorozat korábbi részeihez hasonlóan ezúttal is rengeteg humorral fogunk találkozni, a LEGO emberkék a saját lábukban képesek elesni, mindig történik valami balszerencsés esemény körülöttük, szeretnivaló kis bénaság mindegyik, nem lehet őket nem imádni, magának a játéknak a színvonala pedig töretlen. Nincsen benne erőszak, csupa kaland az egész, a feladatok úgy nyújtanak komoly kihívást, hogy az ember közben nem izzad meg, s ha megemberelve magunkat, időt áldozunk a végigjátszásnak, akkor nem fogunk rosszul dönteni.

III. oldal

Érdekesség, hogy a pályák teljesítését követően az egyes helyszínek megnyílnak Free Play játékmódban is, mi pedig újra nekik eshetünk, ezúttal szabadon választott karakterekkel. Ez már csak azért is fontos, mert mindenhol vannak titkos szobák, és különleges feladványok, melyek kinyitásához, vagy megoldásához egy olyan speciális szereplőre van szükségünk, ki a kampány során, normális esetben amúgy nem fordul meg ezen a helyen. A részletek felfedése busás jutalommal jár, azonban nem elég, hogy tudnunk kell, melyik pályán kivel érdemes másodjára is végigküzdeni magunkat, de még közel se biztos, hogy az az ember akkor már elérhető számunkra, meg kell szerezzük, vagy ki kell fizessük őt, s csak utána tudjuk hasznát venni.

Ahhoz, hogy 100%-ra teljesítsük a játékot, ezúttal is mindenre oda kell figyelni, de szó szerint. Végre kell hajtanunk a feladatokat, ki kell nyitnunk minden rejtekhelyet, s össze kell gyűjteni a különböző ezüst-, arany-, és kékszínű érméket is, az utolsó darabig. Ha nem túrjuk fel az összes fűcsomót, akkor ne is álmodjunk az Achievementről. Az igazi LEGO játékos rémálma pedig, mikor a záró képernyőn a 99,99-es szám jelenik meg, ilyenkor aztán lehet agyalni, hogy mi maradt ki.

A grafika nagyon kellemes lett, a játék a LEGO Indiana Jones 2: The Adventure Continues motorját használja, a figurák kötött formáján nem lehet csiszolni, de a környezet nagyon szép lett, s ugyanígy rendben vannak a fények, a textúrák, és a speciális effektek is, amit látvány téren egy ilyen műanyagvilágból ki lehet préselni, azt a Traveller’s Tales emberei megtették, szép munka volt. A hangok terén sok dicsérettel vagy kritikával nem élhetünk, szinkron nincs, de a hangeffektek tökéletesen kidolgozottak, a legjobb, mikor az építőkockák semmihez se hasonlítható zörgése szól a hangfalakból, a bennünk élő gyermek akkor azonnal elsírja magát örömében. Szerencsére a zene is Pazar: John Williams, Nicholas Hooper és Alexandre Desplat maradandót alkotott, bár ez nem a játék, hanem a film érdeme, most csak átemelték.

IV. oldal

A LEGO Harry Potter: Years 5-7 összességében egy nagyon erős közepes játék lett. Hozza azt, amit elvártunk tőle, szórakoztat, kikapcsol, s úgy ismereti meg J.K. Rowling regényét a legkisebbekkel, hogy közben a felnőtteket is szórakoztatja. Nem is lehet annál jobb program egy hűvös téli estére, minthogy kontrollert ragadva apa és fia közösen kiáll a sötét erők ellen, s megmenti a világot. A játék hangulata magával ragadó, mekkora kár, hogy nem először látjuk ezt, a polc roskadozik a sorozat darabjaitól, az újdonságok száma pedig szinte a nullával ekvivalens.

Platformok: PC, Playstation 3, Xbox 360, Wii, PSP, Vita, DS, 3DS, iOS

Tesztelt platform: Xbox 360

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward