Lassan megint növekedésnek indulhatnak a memóriaárak

A lassú emelkedés rövidesen megkezdődhet, a túltermeléses időszak pedig a következő év közepén érhet véget – ha pontosak az előrejelzések.

Lassan megint növekedésnek indulhatnak a memóriaárak

A TrendForce égisze alá tartozó DRAMeXchange munkatársai egy friss elemzést tettek közzé a minap, amely azzal foglalkozik, mi tapasztalható most a DRAM piacon, valamint azt is megpróbálják megjósolni, hogy a jelenlegi folyamatok hosszabb távon milyen következményekkel járhatnak.

A DRAM szegmens az elmúlt hónapok során túltermelés jeleit mutatta, ugyanis a vásárlói érdeklődés alacsonyabb, mint a gyártói termelés, ez pedig az árak csökkenését eredményezi, hiszen egyre nagyobb raktárkészletek halmozódnak fel az eladatlan memórialapkákból. A nyár közepén egy ideig úgy tűnt, ismét emelkedésnek indulnak az árak, ugyanis a Japán és Dél-Korea között kialakult csörte félelmetesebbnek tűnt, mint amilyen valójában, erre pedig áremelkedéssel reagált a piac, hiszen nem lehetett tudni, mennyi időre maradhatnak kulcsfontosságú alapanyagok nélkül a gyártók. Az export-szigorítás szerencsére nem okozott hosszabb távú problémát, így a piac megnyugodott, az árak pedig ismét esni kezdtek.

Galéria megnyitásaNemrégiben azonban kisebb fordulatra került sor a piacon, ugyanis az azonnali kereskedés árai éles emelkedésnek indultak, ami mögött több tényező is húzódik. A piaci szereplők a jelek szerint egyre inkább raktárkészlet-növelésben gondolkodnak, valamint a „padló áron” kapható 1x nm-es memórialapkákból álló raktárkészletek is rohamosan apadnak, így az azonnali kereskedésben tapasztalható árak megindultak felfelé. A DRAMeXchange szerint a következő év első negyedévében erősebb lesz a kereslet a memórialapkák iránt a piacon, még a szezonális hatások ellenére is, ám a túltermelés 2020 közepéig kitarthat, csak utána jöhet igazi fordulat a piacon. Szerintük az átlagos eladási árak 2020 második negyedévében indulhatnak igazán emelkedésnek a DRAM piacon.

A következő év első negyedévében a PC DRAM, a speciális DRAM és a mobil DRAM termékek esetében továbbra is minimális árcsökkenésre lehet számítani negyedéves szinten, viszont a szerverekbe szánt memórialapkák piacán már növekedés mutatkozhat. Utóbbi annak köszönhető, hogy ebben a szegmensben problémák vannak a 1x nm-es lapkák gyártásával, ami negatív hatást fejt ki a piac alakulására.

A GDDR típusú, azaz videokártyákra szánt memórialapkák esetében a többszöri korrekciónak köszönhetően most már alacsonyak a GDDR5-ös raktárkészletek, a GPU gyártók pedig éppen a GDDR6-os lapkák felé fordulnak, így ezen a területen növekvő igényekkel lehet számítani, ami a GDDR lapkák szerződéses árainak kisebb mértékű emelkedését hozhatja negyedéves szinten. Hogy ez pontosan milyen hatással lesz a kiskereskedelmi árakra? Az elkövetkező hónapok folyamán kiderül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap