Emelkedhetnek a NAND és DRAM árak Japán új export-szabályai miatt

És ezzel együtt több egyéb szegmens is, hiszen az új helyzet rengeteg olyan területre gyakorolhat negatív hatást, ahol DRAM és NAND Flash lapkákat használnak.

Emelkedhetnek a NAND és DRAM árak Japán új export-szabályai miatt

Korlátozzák három kemikália exportját, amelyek nélkülözhetetlenek a félvezetőgyártásban

Japánban új export-szabályozás lépett életbe július 4-én Dél-Koreával szemben, ami több gyártót is igen-igen érzékenyen érint, és itt nem csak a dél-koreai vállalatokra, hanem számos globális cégre is gondolni kell. Lényegében arról van szó, hogy Japán múlt hét csütörtök óta speciális rendelkezést vezetett be, amelynek eredményeként három olyan vegyianyagot, amelyek nélkülözhetetlenek a félvezetőgyártáshoz, csak a japán kormányzat engedélyével lehet exportálni a dél-koreai cégek számára.

Galéria megnyitásaEz önmagában még nem lenne akkora tragédia, hiszen némi alkalmazkodással lehetne idomulni az új bürokratikus rendszerhez, ám az igazi kihívás az, hogy Japán a jóváhagyást minden exportra egyedileg adja ki, az ügyintézés átfutásai ideje pedig nagyjából három hónap.

A dél-koreai vállalatok a Nikkei informátorai szerint jellemzően csak egy vagy két hónapra elegendő vegyi anyagot tartanak raktáron, így a három hónapos átfutási idő azt jelentené, hogy a gyártást egyszerűen le kellene állítani mindaddig, míg az újabb szállítmány meg nem érkezik. Ebbe a helyzetbe kerülne egyebek mellett az SK Hynix is, aki nem egy kis szereplő a piacon.

A világ memóriatermelésének oroszlánrészét adó Dél-Korea nehéz helyzete idővel a globális memóriapiacra is negatív hatást gyakorolhat, ami több világvállalatot is komoly kihívások elé állíthat. A dél-koreai memóriagyártó nagyvállalatok a DRAM piac 70%-át uralják, a NAND Flash piacon pedig 50%-os részesedéssel rendelkeznek, azaz egy efféle nehezítés alapjaiban rengeti meg a globális memóriapiacokat, ahol jelenleg a túltermelés miatt igen-igen alacsonyak az árak. Ennek a kedvező helyzetnek mindenképpen vége szakadhat, amennyiben a szankciók huzamosabb ideig érvényben maradnak.

A Japán vegyiipari cégek, mint például a JSR, a Showa Denko és a Shin-Etsu Chemical a korlátozott vegyianyagok piacán igencsak meghatározó részesedéssel rendelkeznek. A három érintett anyag közül a flourinált poliimid az OLED panelek gyártásához szükséges; a második egy speciális anyag, amit akkor használnak, amikor a szilícium ostyára világítják a nyomtatott áramköröket; a harmadik pedig a NYÁK marással kapcsolatos feladatkörben használatos – előbbi pontos nevét nem ismertették, utóbbié pedig a nagy tisztaságú hidrogén-fluorid.

Dél-Korea a 27 megbízható partnert tartalmazó listáról is lekerül

A Japán kormányzat egy másik kínos lépésre is készül, amelynek értelmében augusztustól kezdve lekerülhet Dél-Korea azt a 27 baráti országot tartalmazó listáról, amely egyebek mellett az Amerikai Egyesült Államokat, Németországot, illetve Franciaországot is tartalmazza. Ez a lista azért fontos, mert a rajta szereplő országokba szállíthatnak a Japán vállalatok olyan termékeket, amelyek hadiipari felhasználásra is alkalmasak. Augusztustól az ilyen célú szállítmányokra kormányzati jóváhagyást kell kérniük a cégeknek, ami mindenképpen bonyolítja a helyzetet – és előfordulhat, hogy a jóváhagyást bizonyos termékek esetében meg sem adják majd, ami komoly érvágás lehet a piaci szereplők számára. Erről a listáról egyébként eddig még egyetlen egy ország sem került le az elmúlt időszakban

Galéria megnyitásaCho Sei-young, Dél-Korea külügyminisztere nehezményezte a japán kormányzat döntését, az ugyanis negatív hatással lehet a két ország kapcsolatára, valamint a dél-koreai iparra is. Cho ugyanakkor kifejtette, a kormányzat munkához lát, hogy ellenlépéseket vezessenek be. A dél-koreai kereskedelmi, ipari és energiaügyi minisztérium ezzel egy időben megfelelő lépésekkel reagál majd a helyzetre, amelyek között szerepel az is, hogy panaszt nyújtanak be a japán kormányzat döntésével szemben a Kereskedelmi Világszervezetnél is. A Deloitte Tohmatsu Consulting elemzője, Keisuke Hanyuda úgy látja, ez egy olyan terület, amelyen a japán kormányzat szabadon hozhat szabályokat, így ez vélhetően nem nevezhető szabálysértésnek. A tokiói Waseda Egyetem professzora, Yuka Fukunaga viszont úgy látja, a szabályozás megszegheti a WTO egyezményeit, ugyanis a szürke zónába tartozik.

Hogy mi lesz a két ügy vége? Idővel kiderül. Reméljük, sikerül rendezniük a feleknek a nézeteltéréseiket, ellenkező esetben komoly negatív hatásokra kell felkészülni a globális memóriapiacon, és ebből kifolyólag egyéb szegmensekben is, hiszen sokféle eszközben van szükség NAND Flash és DRAM lapkákra.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap