Különös, GDDR6-os VRAM-mal szerelt Nvidia prototípus kártya tűnt fel

Egyes feltételezések szerint ezzel már a GeForce GTX 1080 Ti utódjának érkezését készítik elő.

Különös, GDDR6-os VRAM-mal szerelt Nvidia prototípus kártya tűnt fel

Néhány órája egy meglehetősen érdekes kép került fel a Reddit virtuális hasábjaira, amelyen egy Nvidia tesztkártya látható. A fotó dustinbrooks-tól érkezett, aki egy barátjától kapta azt, de nem tudta értelmezni, így feltöltötte azt a népszerű „fórumra”, hogy segítséget kaphasson, mit is lát valójában. A képet az egyik barátja készítette, aki egy vállalatnál dolgozik, ahol Nvidia kártyák tesztelésével foglalkoznak. Dustinbrooks elsőre az Nvidia érkező, következő generációs videokártyáihoz készített tesztkártyának nézte a fotó tartalmát.

A kártyán egy üres GPU hely látható, amely körül Micron gyártmányú GDDR6-os memóriachipek foglalnak helyet. Az MT61K256M32JE-14:A típusú chipekből összesen 12 látható a képen, ami 384-bites memória-adatsínre és 12 GB-nyi VRAM kapacitásra enged következtetni. A 8 Gb-es memóriachipek egyébként 14 Gbps-os effektív órajelen és 1,35 voltos üzemi feszültségen dolgoznak, így a memória-sávszélesség 672 GB/s-os értéket képvisel, ami bőven felülmúlja a GeForce GTX 1080 Ti és a Radeon RX Vega 64 effektív memória-sávszélességét – ez 484 GB/s.

A GPU számára fenntartott helyen a feltételezések szerint egy GV102-es megoldás kaphat helyet, amely 672 négyzetmilliméter körüli lapkaterülettel rendelkezik. Vagyis a tesztkártya a GeForce GTX 1080 Ti utódjához, a GeForce GTX 1180 Ti-hez készülhetett. A fotó alapján elvégzett kalkulációk szerint a GP102 utódjául szolgáló GV102 tehát nagyjából 40%-kal nagyobb lesz, mint elődje. Ami reálisnak tűnik, hiszen a GP100 és a GV100 között is 33%-os méretkülönbség mutatkozik, természetesen utóbbi javára.

Maga a kártya egyébként PCI Express x16-os csatolófelülettel rendelkezik, van rajta három darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozó, illetve egy NVLink csatlakozó is látható rajta, igaz, ez csak feleannyi érintkezővel rendelkezik, mint normál társai, vagyis látszólag csak két kártya összekapcsolására adhat lehetőséget. A fedélzeten számos tesztpont és jumper is található, amelyek a fogyasztás és a teljesítmény ellenőrzését segíthetik, sőt, a videó kimenet sem hiányzik a termékről, igaz, elsőre nehezen tűnik fel a Mini-DisplayPort csatlakozó. A VRM hűtéséről több ventilátor is gondoskodik, maga a VRM pedig a szokásosnál több tápfázissal és nagyobb teljesítménnyel rendelkezhet, ami megkönnyíti a különböző tesztek elvégzését – a mérések során egészen biztosan nem a VRM lesz a leggyengébb láncszem.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az új Nvidia videokártyák mikor mutatkoznak be. Pontosabban eléggé bizonytalanná vált a helyzet, hiszen az Nvidia az augusztusi HotChips 30 konferencián már nem tartja meg azt az előadást, amit korábban beharangoztak, a videokártya piacon pedig problémák merültek fel az eladatlan videokártyákból felhalmozott raktárkészletek miatt, ugyanis a kriptovaluta-láz erősen mérséklődik, így a videokártyák iránti kereslet is csökken. És ugye az új videokártyák érkezése előtt el kell végezni a szükséges raktársöprést, ami most egy picit nehezebbé vált. Pedig az aktuális Nvidia videokártya generáció már elég régóta, két éve forgalomban van, így időszerű lenne a frissítés, hogy ismét növekedjen a vásárlói érdeklődés a termékek iránt. Ám a konkurencia nem igazán jelent veszélyt az Nvidia termékeire, ami tovább bonyolíthatja a képet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward