Eladatlan videokártyáktól duzzadnak a gyártók raktárai

A jelek szerint túlbecsülték a várható forgalmat, ám a kriptovaluta-láz csökkenése miatt a termékek iránti kereslet is jelentősen csökkent, amire az iparág sajátosságai miatt nem igazán lehetett előre felkészülni.

Eladatlan videokártyáktól duzzadnak a gyártók raktárai

A videokártyák piacán néhány hónapja elindultak lefelé az árak, amelyek korábban extrém magasságokba emelkedtek, hiszen a kriptovaluta-láz miatt olyan gyorsan nőtt a kereslet, hogy azt a gyártók nem bírták lekövetni. Április környékén változottt meg a helyzet, ekkor kezdett lejtmenetbe több kriptovaluta árfolyama, így egyre több bányász gondolta úgy, érdemes kiszállni a piacról, mielőtt nagyobb zuhanásra kerülhetne sor.

Az árfolyam-esés többféle kriptovalutánál is tetten érhető, de a leglátványosabb talán a Bitcoin árfolyam-görbéje, amely tavaly decemberben a 20 000 dolláros szintet is megközelítette, április folyamán azonban a 7000 dolláros szint alá süllyedt. A Bitcoint persze már rég nem éri meg videokártyával bányászni, de az alternatív kriptovaluták, amelyeket korábban GPU alapon is megérte bányászni, szintén sokat veszítettek vonzerejükből. Az árfolyam-esésben közrejátszottak az egyes kormányzatok akciói, amelyek keretén belül szabályozni és tiltani kezdték a kriptovaluta-váltók tevékenységét, mivel egyre több csalásra, piaci manipulációra és visszaélésre derült fény. A szigorítások Kínában, Dél-Koreában, az Amerikai Egyesült Államokban és egyes európai országokban is érvénybe léptek. Ezek a fejlemények aztán oda vezettek, hogy egyre kevésbé érte meg kriptovaluta-bányászattal foglalkozni, így a videokártyák iránti igény is csökkent.

Galéria megnyitása

A pár hónap alatt bekövetkező változást a videokártya-gyártók elég nehezen tudják lekövetni, ugyanis itt hosszabb távú szerződéseket kötnek, amelyek keretén belül jó előre megrendelik azt a komponensmennyiséget, amelyre az előrejelzések alapján szükség lehet. Ezeket a szerződéseket folyamatosan teljesítik a beszállítók, így a gyártás is folyik, ami jelenleg a raktárkészletek túlduzzadásához vezet.Ez probléma, hiszen a nyári forgalom amúgy is alacsonyabb a piacon, ami tovább ront a helyzeten. Ráadásul a korábbi hírek szerint új videokártya generációk érkezésére is számíthatunk az elkövetkező hónapok folyamán, így ezek megjelenéséig mindenképpen le kell apasztani az aktuális raktárkészleteket, ellenkező esetben tetemes veszteség éri a gyártókat. Hogy ez a helyzet hatással lesz-e a következő generációs termékek rajtjára? Könnyen lehet, hogy igen, ugyanis a raktárkészletek kisöprése időt vesz igénybe, így nincs kizárva, hogy az új videokártyák rajtja is csúszhat majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap