Külön agyi központ végzi a mennyiségek megbecslését

Az öt alapvető érzék agyi központjához nagyon hasonló felépítésű és működésű régió révén vagyunk képesek megítélni például azt, hogy hány üveggolyó van a képen.

Külön agyi központ végzi a mennyiségek megbecslését

A különböző mennyiségek összehasonlításának képessége lehet az ember „hatodik érzéke”, a látás, a hallás, a szaglás az ízlelés és a tapintás mellett, derül ki egy új kutatás eredményeiből. A mennyiségek megbecslését végző agyi terület ugyanis nagyon hasonló módon épül fel és működik, mint a szagló- vagy a látóközpont: a neuronok itt is jóval szorosabb és összetettebb kapcsolatban vannak egymással, mint az agy többi régióban.

Az eddig ismeretlen érzék központjának létezését az Utrechti Egyetem kutatói igazolták. Ahogy Benjamin Harvey, a kutatócsoport vezetője elmagyarázta, a mennyiségek megbecslésének képessége nem azonos a számolással. Ez utóbbi során ugyanis az egyes mennyiségekhez rendelt szimbólumokat értelmezzük, és inkább az írott szavak olvasása során is alkalmazott formafelismerést és a formák feldolgozását végezzük el. A számolás tehát alapvetően más módon (és más agyi területen) zajlik, mint a most felfedezett agyi központ, amely egy alapvetően másfajta vizuális elemzést, egy eltérő szempontokon alapuló képfeldolgozási metódust használ a kérdéses mennyiség − például egy tálnyi babszem − körülbelüli meghatározására.

A szakértők kutatásuk során olyan kísérleteket végeztek, amelyek keretében különböző mennyiségű pöttyből kirajzolódó alakzatokat mutattak a résztvevőknek, közben funkcionális MRI-vel figyelve agyi reakcióikat. A kísérletek során kiderült, hogy kisebb mennyiségek az agy más területén kerülnek feldolgozásra, mint a nagyobbak, és arra is fény derült, hogy ezek a terültek nagyon jól körülhatárolhatók, és minden alanyban körülbelül ugyanott helyezkednek el, a többi érzékszervi központhoz nagyon hasonló szerkezetű struktúrákat alkotva.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward