Jönnek az Nvidia bányászkártyái, az RTX 3060 ETH Hash teljesítményét mesterségesen felezik

Az Nvidia a jelek szerint stratégiát váltott: egyszerre szeretne a kriptovaluta-bányászok és a gamerek kedvében járni. Kérdés: sikerül-e?

Jönnek az Nvidia bányászkártyái, az RTX 3060 ETH Hash teljesítményét mesterségesen felezik

A kriptovaluta-bányászat népszerűsége ismét fellendült, mivel a Bitcoin nemrégiben egy pillanatra áttörte az 50 000 dolláros lélektani határt, ennek köszönhetően pedig a többi kriptovaluta árfolyama is tovább emelkedett, ami azt jelenti, egyre többen látják úgy, érdemes lehet szerencsét próbálni a piacon. Ennek hatására egyre több videokártya kerül bányászfarmokra, ahol óriási rendszerek részeként termelik a profitot tulajdonosaiknak. A bányászok sokszor a viszonteladókat megkerülve, a disztribútorokon keresztül tesznek szert nagyobb szállítmányokra, amelyért hajlandóak felárat is fizetni, hiszen szerintük így is megéri az üzlet, az efféle gyakorlat azonban még nagyobb hiányt teremt a videokártyák szegmensében, a játékosok nagy-nagy bánatára.

Jönnek az Nvidia speciális, kriptovaluta-bányászatra szánt videokártyái

A vállalat bejelentette a CMP HX sorozatot, amelynek tagjai speciális, videó kimenetek nélküli kivitelben érkeznek, és még aktív videóvezérlő sincs rajtuk – többnyire olyan lapkákból készülhetnek, amelyeknél a videó kimenethez tartozó futószalag hibás, de speciális, videóvezérlőt egyáltalán nem tartalmazó lapkákról is szó lehet, ezt nem részletezte a gyártó.

Galéria megnyitása

Az új kártyák az első és a második negyedév folyamán kerülnek forgalomba, összesen négyféle kivitelben, mindegyiket a meglévő AIB partnerbázis kínálja. Első körben az ASUS, a Colorful, az EVGA, a Gigabyte, az MSI, a Palit és a PC Partner termékpalettáján jelennek meg az újdonságok, de később további partnereket is bevon az Nvidia. Ezekhez a termékekhez speciális driver is jár majd, egy rendszerben pedig könnyedén lehet majd több ilyet is használni, hiszen eleve erre készülnek. A négy új modell jelenleg ismert tulajdonságait a fenti táblázat tartalmazza.

Annak érdekében, hogy a teljesítményükkel és hatásfokukkal kapcsolatban is mutathassunk némi képet, a MinerStat adatbázisát hívtuk segítségül. A releváns GeForce videokártyák teljesítményét az alábbi táblázat tartalmazza.

Galéria megnyitása

Árakról egyelőre sajnos nem esett szó, pedig a fenti teljesítményt elnézve nem lesz elhanyagolható szempont az ár, ugyanis a gamereknek szánt kártyák a fentieknél sokkal jobb hatásfokkal bányásznak. Az Nvidia egyelőre nem árulta el azt sem, hogyan zajlik majd a videokártyák forgalmazása, de könnyen lehet, hogy ebben az esetben nagy disztribútoroktól egyenesen a professzionális bányászfarmokra kerülnek a termékek. Az új termékek – megfelelő árazás mellett – segíthetnek abban, hogy a gamerek számára elérhetőbbek legyenek az új videokártyák, mint eddig, ám a nagy teljesítményű tápegységek piaca ezután sem lélegezhet fel igazán, hiszen ezek iránt a termékek iránt továbbra is hatalmas kereslet mutatkozhat.

A GeForce RTX 3060 már nem lesz jó kritpovaluta-bányászatra

Az Nvidia a tervek szerint február 25-én dobja piacra legújabb Ampere videokártyáját, a GeForce RTX 3060-as modellt, amellyel kapcsolatban máris meghoztak egy óvintézkedést annak érdekében, hogy a kriptovaluta-bányászok számára ne legyen jó célpont.

A vállalatnál azt találták ki, hogy a GeForce RTX 3060 esetében egy speciális szoftveres korlátozást alkalmazva megfelezik a kriptovaluta-bányászat során elérhető maximális teljesítményt, így az Ethereum és a többi hasonló, videokártyával is profitábilisan bányászható kriptovaluta-típust már nem lehet majd megfelelő hatásfok mellett bányászni. A jelenlegi információk alapján a rendszer lényegében érzékelni fogja a kriptovaluta-bányászatra jellemző számítási műveleteket, így ekkor korlátozni fogja a GPU teljesítményét – az egyelőre nem világos, hogy ezt órajel-csökkentéssel oldják-e meg, vagy egyszerűen csak korlátozzák a végrehajtható műveletek mennyiségét.

Galéria megnyitása

Az ötletet a korábban már megjelent GeForce RTX 30-as sorozatú videokártyákra a jelek szerint nem terjesztik ki, de igazából ennek nem is nagyon lenne értelme, hiszen a kriptovaluta-bányászok egy régebbi, korlátozás nélküli driver használata mellett továbbra is élvezhetnék a megszokott

teljesítményt. Ha viszont a CMP HX sorozatú bányászkártyák megjelenése után úgy döntenek, hogy az újabb GeForce RTX 30-as videokártyáknál már hardveres módosítást is bevetnek, azaz a friss revízió készül ezekből a termékekből, ami már csak a legújabb GeForce driverrel karöltve működik, azzal mégis el tudják gáncsolni azokat a bányászokat, akik a későbbiekben újabb videokártyákkal szeretnék bővíteni meglévő flottájukat, vagy csak cserélnék a munka közben az örök vadászmezőkre távozott kártyákat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap