Hamarosan már 14 nm-es lapkákat gyárthat a kínai SMIC

Kína legnagyobb félvezetőgyártója a 14 nm-es után a 10 nm-es és a 7 nm EUV gyártástechnológiák fejlesztésére készül.

Hamarosan már 14 nm-es lapkákat gyárthat a kínai SMIC

A kínai állam mindent megtesz annak érdekében, hogy az országon belül olyan félvezetőipart hozhassanak létre, amely segít a különböző termékekhez szükséges chipek többségének hazai elkészítésében. Ez azért fontos, mert a házon belüli gyártásnak köszönhetően csökkenhet a külföldi importtól való függés, ami a Kína és az Amerikai Egyesült Államok közötti kereskedelmi harc fokozódása miatt most tényleg kiemelten fontos szempont.

Galéria megnyitása A gyárak és az ügyfélszolgálati irodák elhelyezkedése A termékek gyártásához természetesen megfelelő gyártástechnológiára is szükség van, amit a jelek szerint egyebek mellett az SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation) is biztosíthat a nem is oly távoli jövőben. A szóban forgó vállalat jelenleg 28 nm-es csíkszélességgel gyártja a különböző lapkákat, ám az év második felében a 14 nm-es csíkszélességet is hadrendbe állítja, amennyiben minden a tervek szerint halad. Az új gyártástechnológiával kapcsolatban meglehetősen bizakodó a vállalat vezetése, ugyanis szerintük 95% körüli kihozatali arányt érhetnek el, ami nem hangzik rosszul.

A 14 nm-es csíkszélesség persze csak egy ugródeszka lesz, ami segít előteremteni a megfelelő mennyiségű tőkét ahhoz, hogy a vállalat a 10 nm-es, illetve a 7 nm-es EUV gyártástechnológia fejlesztését is befejezhesse. Komoly fegyvertény lenne, ha sikerrel járnának a kínaiak, ugyanis a gyártástechnológia fejlesztése egyre nehezebb és egyre költségesebb feladat, ahogy a csíkszélesség csökken – a 7 nm-es szintet például már a GlobalFoundries sem tudta megugrani. A GlobalFoundries a korábbi pletykák szerint egyébként eladóvá válhatott, az érdeklődők között pedig egyebek mellett a két dél-koreai nagyágyú, a Samsung és az SK Hynix is felsorakozott, ha hihetünk a pletykáknak.

A kínaiak tehát mindent megtesznek azért, hogy országon belül olyan gyártókapacitást hozzanak létre, amely idővel a legmodernebb nyugati technológiákkal is képes felvenni a versenyt. A cél elérése most mindennél fontosabb, hiszen az országnak minél inkább függetlenné kell válnia az importtól a félvezetők szegmensében. Érdekesség egyébként, hogy a SMIC Kína legnagyobb félvezetőgyártója, amely az ország területén több üzemmel is rendelkezik, sőt, még egy olaszországi, 200 mm-es szilícium ostyákkal dolgozó félvezető üzem többségi tulajdonával is büszkélkedhet. A vállalat az Amerikai Egyesült Államokban, Európában, Tajvanon, Japánban és Hong Kong területén is üzemeltet ügyfélszolgálati irodákat, vagyis igazi nemzetközi cégnek minősül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap