Eladó a GlobalFoundries

A gyengélkedő vállalattól szabadulnának a befektetők, ami igazából teljes mértékben érthető.

Eladó a GlobalFoundries

A GlobalFoundries nem áll túl jól a bérgyártók szegmensében, ugyanis a vállalat nemrégiben kiesett a 10 nm alatti csíkszélességek versenyéből, aminek meg is lett a következménye. Legnagyobb megrendelője, az AMD más bérgyártó után nézett, nemrégiben pedig a két fél közötti szerződést is módosították, hogy az AMD-nek ne kelljen „bírságot” fizetnie, mert máshol gyártatja termékeit, hiszen mást nem tud tenni, ha a GlobalFoundries egyszerűen nem kínál olyan csíkszélességet, amire szükség lenne. A GlobalFoundries térfelén 7 és 5 nm-es csíkszélességgel kapcsolatos tervekről nem igazán hallani, ami összességében komoly érvágás a cég számára, ugyanis a riválisok már a 7 nm-es csíkszélességet használják, a TSMC pedig lassan az 5 nm-es kísérleti gyártást is megkezdi, így a GloblalFoundries 1x nm-es gyártástechnológiája egyre értéktelenebbé válhat.

Jelenleg a GlobalFoundries a világ harmadik legnagyobb félvezető-bérgyártója a TSMC és a Samsung mögött a maga 8,4%-os piaci részesedésével. A vállalat legnagyobb befektetője az Abu Dhabiban található Mubadala Technology, amely 90%-os tulajdonrészt birtokol. Most pont ez a befektető szeretne szabadulni a GlobalFoundries-től, hiszen most már nem látnak benne fantáziát – befektetői szemszögből nézve jelenlegi állapotában nincs benne növekedési potenciál.

Az eladóvá váló GlobalFoundries iránt több piaci szereplő is érdeklődik, hiszen a külföldiek számára vonzó falat az amerikai üzemegységekkel is rendelkező cég. A potenciális felvásárlók között a Samsung mellett az SK Hynix is felsorakozott, de rajtuk kívül kínai cégek is érdeklődhetnek, ám őket valószínűleg nem engedik majd a licitasztalhoz, ismerve a Kína és az Amerikai Egyesült Államok közötti állapotokat. Éppen ezért a dél-koreai vállalatok a legesélyesebbek a versenyben: ha a Samsung lesz a befutó, akkor piaci részesedését 23%-ra növelheti, ami igen figyelemreméltó érték lenne.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap