Shop menü

KOMOLY FEJFÁJÁST OKOZ A PARTNEREKNEK AZ APPLE VISION PRO, ALIG LEHET MAJD HOZZÁJUTNI

Sorra jönnek az olyan belső információk, hogy a gyártás sok nehézségbe ütközhet, és éppen ezért borítékolható, hogy nem fog milliós példányszámban fogyni a szerkezet.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Komoly fejfájást okoz a partnereknek az Apple Vision Pro, alig lehet majd hozzájutni

Az Apple a WWDC keretében jelentette be a Vision Pro szemüveget, amire a vállalat úgy hivatkozik, mint egy számítógép, ami térbeli megjelenítésre képes. Az AR és VR élményt biztosító termék nagyon sokba kerül, és nem véletlenül: iszonyatosan összetett és komplikált a felépítése, amit sok év alatt hozott össze a tervezői csapat. A jelek szerint a gyártásba is bele kell majd rázódnia a partnereknek.

2024 elején kerül majd a boltokba a Vision Pro, és alig néhány százezer fogyhat belőle, de ez nem a keresleti oldalon múlik majd.

Eredetileg úgy számolt az Apple, hogy képes lesz 1 milliónál is több Vision Pro szemüveget értékesíteni az első egy évben (12 hónap alatt), azonban a legfrissebb értesülések szerint lényegesen lejjebb kell adnia a vállalatnak. Belső források szerint legfeljebb 550 ezer darab közelében lehet majd 2024-ben a termék forgalma, mert egész egyszerűen nem tudnak majd nagyobb mennyiséget legyártani. De igazából még az sem biztos, hogy egyáltalán ekkora kapacitáshoz lesz kellő mennyiségű komponens.

Elsődlegesen a Luxshare felel majd a termék összeszereléséért, gyártásáért, és két egymástól független belső forrás is arról számolt be, hogy a vállalat komoly nehézségekkel küzd az újdonság esetében. Jelen állás szerint a legjobb forgatókönyv szerint is maximum 400 ezer példányt lesz képes leszállítani az Apple kiemelt partnere a Vision Próbál 2024-ban. A cég állítólag készül egy B tervvel, de túl nagy megoldást ezt sem fog jelenteni.

Galéria megnyitása

Két másik gyártópartnerrel is szerződést kötött az Apple, hogy a hiányt valamelyest kompenzálni tudja, de a termék összetettsége miatt az alternatív beszerzési források sem fogják megváltani a világot. Állítólag 130-150 ezer darabra tehető mennyiséggel járulhat hozzá a kihozatalhoz a másik két beszállító.

A vállalat kitart amellett, hogy a Vision Pro egy keresett termék lesz, azonban a gyártása problémás. Nagyon úgy fest, hogy nem is egy ponton lesz szűkös a kihozatal keresztmetszete. A gyártás egy dolog, már ott is vannak nehézségek. De könnyen lehet, hogy igazából mér az 550 ezer darabos, fent említett mennyiséget sem tudja majd megközelíteni az Apple. Ugyanis állítólag vannak olyan komponensek, amikből még kisebb mennyiség állhat majd rendelkezésre.

A legkomolyabb problémát elképzelhető, hogy a micro-OLED képernyők fogják jelenteni. A Vision Pro egy speciális micro-OLED megjelenítőt használ, ami különösan magas felbontású. Ezt a Sony készítette az Apple-nek, és a TSMC felel a lapkák előállításáért. A gond azonban az, hogy az extrém fejlesztésnél azzal nem számoltak, hogy milyen lesz a kihozatali arány. Állítólag a felek csak most szembesültek azzal, hogy sokkal nagyobb a hibaarány, mint amire számítottak.

Galéria megnyitása

Márpedig a micro-OLED nem is olyan dolog, mint az összeszerelés, amire még csak-csak lehet más partnereket találni. Micro-OLED panelre nem tud a bokorból előhúzni egy másik beszállítót az Apple. Vannak még cégek, amik dolgoznak ilyen egységen, de belső információk szerint olyan alternatíva nincs, ami megfelelő lenne a vállalatnak. A következő generációnál már megjelenhet a Samsung, az LG vagy más beszállító, de első körben egyelőre úgy fest, hogy ez csak a Sonytól fog származni.

Kíváncsian várjuk, hogy végül miként küzd majd meg az Apple a Vision Pro ellátási nehézségeivel. Végül mekkora példányszámban sikerült a termékből a rajtig felhalmozni, hogy alakulnak a szállítmányok, és ténylegesen mekkora lesz a 3500 dolláros eszközre a kereslet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére