Kitiltották a drónokat a tokiói parkokból

Aki a tiltás ellenére mégis hódol kedvenc hobbijának, rettentően vaskos bírságra számíthat.

Kitiltották a drónokat a tokiói parkokból

A privát kézben lévő drónokból világszerte egyre több és több van – az Amerikai Egyesült Államok területén különösen népszerűek a távirányítással működtethető repülő alkalmatosságok, nem is véletlen, hogy a hatóságok a szegmens szabályozásán gondolkodnak. A drónok Japánban is egyre komolyabb népszerűségnek örvendenek, de terjedésüknek valamelyest gátat szabhat a tokiói városvezetés legfrissebb intézkedése, amelynek értelmében immár tilos a drón röptetés minden közterületen lévő tokiói parkokban.

A dolognak persze van előzménye: nemrégiben egy drón szállt le a japán miniszterelnök rezidenciájának tetején, ami nem kis riadalmat okozott. Az incidens április folyamán történt, amikor egy negyvenéves helyi férfi egy speciális drónt reptetett a japán miniszterelnök rezidenzciája fölé. A helyzetet súlyosbította, hogy a drón fedélzetén enyhén besugárzott víz lapult – az akcióval a férfi a japán kormány nukleáris energiával kapcsolatos álláspontja ellen szeretett volna frappáns módon tiltakozni. A férfi nem bukott le azonnal, ugyanis a japán rendőrök első körben nem találták meg a drón pilótáját, ám később feladta magát, amit alighanem enyhítő körülményként vehetnek majd figyelembe a büntetés kiszabásánál.

A fenti esemény hatására döntött úgy a tokiói városvezetés, hogy a 81 helyi park egyikében sem engedélyezi a drónok reptetését, igaz, indokként nem a fenti, némileg politikai színezetű eseményt jelölték meg, hanem azt a tényt, hogy a drónok potenciális veszélyt jelentenek a gyermekekre. Indok ide vagy oda, a döntés értelmében akár 50 000 japán jenre is bírságolhatják azokat, akik megszegik az új szabályt – ez napi árfolyamon számolva picivel több, mint 110 000 forintos maximális bírságot jelent. A városvezetés kiemelte, nem céljuk a pénzbehajtás, így kérik a lakosság szíves megértését és együttműködését.

Az illetékesek szerint az új szabály csak ideiglenesen került bevezetésre, ám azt látva, hogy milyen szankcióval sújtanak egy politika elleni tiltakozást, aligha valószínű, hogy a tiltást egyhamar feloldják majd. A tokiói drón-tulajdonosoknak a jelek szerint új játszótereket kell találniuk, ha reptetni szeretnék kedvenc hobbieszközüket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward