Kiszivárgott egy útiterv az AMD érkező mobil processzoraival kapcsolatban

Kezd körvonalazódni, hogyan néz majd ki a RYZEN 6000-es széria mobil fronton.

Kiszivárgott egy útiterv az AMD érkező mobil processzoraival kapcsolatban

Az AMD háza táján jelenleg a RYZEN 5000-es sorozat alkotja a termékpaletta gerincét mind mobil, mind pedig asztali fronton. A RYZEN 5000-es sorozatú mobil processzorok még az idei CES alkalmával debütáltak, míg asztali társaik tavaly októberben mutatkoztak be, a háttérben azonban már régóta zajlik a következő generációs modellek fejlesztése, amelyek az elkövetkező időszakban jelenhetnek meg.

Ezúttal a mobil processzorokkal kapcsolatban szivárgott ki egy beszédes útiterv, amelyből kiderül, milyen termékcsaládokkal készül az AMD az egyes piaci szegmensek lefedésére. Mivel pletykáról van szó, ezúttal is érdemes gyanakvóan kezelni a következő információkat, igaz, mind a dia, mind pedig az értesülések hihetőnek tűnnek, de akkor sem árt az óvatosság.

2022 folyamán várhatóan elrajtolhatnak a Rembrandt H sorozatú, 45 W-os TDP kerettel ellátott mobil processzorok, amelyek igazából mobil APU egységek lesznek, hiszen iGPU-t is rejt a tokozás. Processzormagok terén ZEN 3+ architektúrára számíthatunk, ami felvonultathat némi optimalizációt a ZEN 3-hoz képest, valamint órajel-emelésre is sor kerülhet, hála a 6 nm-es csíkszélesség nyújtotta előnyöknek. Ebben az esetben már az RDNA 2 architektúra kap szerepet az iGPU esetében, ami ütőképes teljesítményt ígér, igaz, ezen a téren egyelőre bővebb információk még nem állnak rendelkezésre. Az új mobil API egységek USB 4, PCI Express 4.0, illetve DDR5/LPDDR5 memóriatámogatással rendelkezhetnek, a TDP keret pedig a „H” széria sajátosságainak megfelelően 45 W lesz. Ezek a modellek a mobil munkaállomásokat, illetve a gamer noteszgépeket vehetik célba.

Galéria megnyitása

Egy szinttel lejjebb Rembrandt U család foglalhat helyet, amelynek tagjai lényegében ugyanazt kínálják majd, mint amit a Rembrandt H szériánál már említettünk, mindössze annyi lesz a lényegi különbség, hogy itt már csak 15 W-os TDP keret áll rendelkezésre, így az órajelek és a teljesítmény is szerényebb lesz. Cserébe ezek a mobil APU egységek az ultrabook kategóriát is meghódíthatják majd, ahol versenyképes teljesítményt biztosíthatnak az Intel megoldásaival szemben.

Az ultrabookok kategóriáját egy másik fejlesztés, a Barcelo U is célba veszi, viszont itt már előző generációs alapokkal találkozhatunk: a gyártástechnológia marad 7 nm, a processzormagok továbbra is a ZEN 3 architektúrát használhatják, míg az iGPU a VEGA architektúra köré épülhet. Ezek a mobil APU egységek alighanem a költséghatékonyabb ultrabookok fedélzetén kapnak majd helyet.

A vállalat készül még egy harmadik mobil fejlesztéssel is, ami a Dragon Crest nevet viseli. Ez a széria már a kifejezetten alacsony fogyasztású mobil APU-t igénylő eszközök számára lehet vonzó, így főként a hordozható játékkonzolok, a táblák, illetve egyéb mobil konfigurációk profitálhatnak az általuk kínált előnyökből. A 7 nm-es csíkszélességgel készülő mobil APU egységek processzor fronton a ZEN 2 architektúrát használhatják, de iGPU terén már a legújabb, RDNA 2 architektúra köré épülő megoldásokat vethetik be, ami remek grafikus teljesítményt jelenthet. A TDP keret ebben az esetben 9W lesz, a memóriatámogatás pedig LPDDR5-re korlátozódik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap