Kickstarterrel a Holdra?

Közösségi finanszírozással szeretne robotszondát juttatni a Holdra egy brit konzorcium. A projekt keretében 20−100 méteres mélységig fúrnák meg a holdi felszínt.

Kickstarterrel a Holdra?

Közösségi finanszírozással szeretne eljutnia Holdra egy brit konzorcium. A cél egy robotszonda feljuttatása égi kísérőnkre, a támogatók pedig pénzükért cserébe emlékeiket, illetve akár néhány hajszálukat is felküldhetik az égitestre. A Lunar Mission One nevű projekt tervezői nagyon komoly tudományos célokat dédelgetnek: az egy évtizeden belül induló leszállóegység az égitest déli pólusán landolna, és 20−100 méteres mélységig fúrná meg a felszínt. Egy ilyen fajta mélységi mintavétel pedig rengeteg információval szolgálhatna a Föld és a Hold eredetével kapcsolatban.

Mindehhez nagyjából egymilliárd dollárra lenne szükség, amiből első körben körülbelül egymilliót szeretnének összegyűjteni a fejlesztők egy, a Kickstarteren indított kampánykeretében. Az első fázis jól halad, hiszen az egy hónapos kampány első hete után már a megcélzott összeg több mint fele összejött. Ha december 17-ig sikerül teljesíteni a célt, beindulhat a tervezés, majd 2019-ben sor kerülhet a következő, a jelenleginél sokkal nagyszabásúbb kampányra. David Iron, a Lunar Missions alapítója szerint a mostani kezdeményezés tulajdonképpen annak megítélésére szolgál, hogy van-e egyáltalán hajlandóság a laikusok körében az ilyesfajta projektek támogatása iránt.

Iron abban reménykedik, hogy a közösségi finanszírozás új lehetőségeket nyithat meg az űrkutatásban, amelyre mind az Egyesült Államokban, mint Európában egyre kevesebb pénz jut állami részről. Jonathan McDowell, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagásza szintén úgy véli, hogy fontos lépés lehet, ha sikerül összeszedni az első egymillió dollárt. Mivel a projektet tudományos oldalról támogató nevek igen meggyőzőek, ha az anyagi oldal is beindul, mindenki komolyabban veszi majd a kezdeményezést, és remélhetőleg megjelennek a nagyobb befektetők is (brit oldalról már több komoly támogató is bejelentkezett).

A Kickstarteren már többeknek sikerült egymillió dollárnál többet összeszedniük. Az eddigi rekorder, a Coolest Cooler fejlesztői 13,3 milliót gyűjtöttek össze egy többfunkciós hűtőtáska piacra dobásához. A dolgok jelenlegi állása szerint az első egymillió összeszedése a Lunar Missions számára sem lesz probléma, kérdéses viszont, hogy a következő évtizedben sikerülhet-e összegyűjteni egymilliárd dollárt. Iron úgy véli, hogy erre a piackutatási eredmények szerint közösségi finanszírozás formájában is van esély, amennyiben sikerül felkelteni az érdeklődést a küldetés iránt. Ha azon emberek 1 százaléka, aki ezt megengedheti magának, hajlandó pár száz dollárt áldozni a célra, nagyjából 3 milliárd dollárnak megfelelő összeg jöhet össze, amelyből már egy későbbi mintavisszahozó küldetés is finanszírozható lehet, mondja Iron.

A támogatók egyéb ajándékok mellett tárhelyet kapnak a mintavétel során fúrt lyukba elhelyezendő időkapszulán, amelyre fotókat, családfákat vagy más adatokat tölthetnek fel. A kapszula ezen túl tartalmazni fogja az emberi történelem fontosabb eseményeinek leírását és a Földön élő fajok listáját is. Mivel a közösségi finanszírozás viszonylag új módja a támogatás megszerzésének, egyelőre nincsenek biztos receptek a sikerre. Annyi bizonyos, hogy a végső cél, az egymilliárd dollár csak akkor jöhet össze, ha sikerül megnyerni a globális közösség egy méretes szeletét, mondja Elizabeth Ngonzi adománygyűjtési szakértő.

Ahogy már említettük, ami a tudományos célokat illeti, rendkívül vonzó és érdekes küldetésről van szó. A Hold déli sarkvidéke számos mély, örök árnyékba burkolózó kráterfenékkel rendelkezik, ahol a jégréteg alatt érintetlen ősi kőzetek találhatók. Ezen keveset tanulmányozott régió kulcsfontosságú információkkal szolgálhat égi kísérőnk becsapódási történetével, az aszteroidák által szállított szerves molekulákkal, és a Hold, illetve a Föld kialakulásával kapcsolatban. És mivel a déli sark a jégnek köszönhetően tetemes vízkészletekkel rendelkezik, ez lehet a legjobb terület egy állandó holdbázis kiépítésére is.

A Hold déli sarkvidéke az LRO 2010-es felvételén

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward