Kezd magához térni a PC piac?

Az elmúlt negyedév volt a második, amelynek során stagnált a piac, vagyis a zsugorodás egyelőre megállt.

Kezd magához térni a PC piac?

A Gartner elemzői publikálták előzetes adataikat, amelyek a PC piac harmadik negyedévi teljesítményére próbálnak rávilágítani. A globális szegmens állapotát nézve bizakodásra van okunk, ugyanis ezúttal nem csökkent a forgalom, hanem stagnált, vagyis már a második stabil negyedévet tudhatja maga mögött. Az idei év harmadik negyedévében 0,1%-os növekedés mutatkozott a tavalyi év azonos időszakához képest, azaz összesen 67,2 millió PC-t szállítottak le a piac szereplői világszerte.

Az egyes gyártók teljesítményét nézve azt láthatjuk, hogy a Lenovo maga mögé utasította a HP-t, amelyben az is segített, hogy a Lenovo teljesítményét a már korábban felvásárolt Fujitsu is növeli. A Lenovo és a HP mellett csak a Dell tudta növelni szállítási mutatóját az előző év azonos időszakához képest, az Acer, az ASUS és az Apple esetében azonban csökkenő teljesítményről számoltak be az elemzők.

Galéria megnyitása

Az Amerikai Egyesült államokban már nem ennyire rózsás a kép, mivel a tavalyi év azonos időszakához képest idén 0,4%-kal esett az összesített szállítási mutató. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az oktatásban tovább nőtt a Chromebookok népszerűsége, így normál számítógépekből pont ennyivel fogyott kevesebb. Ennél egy fokkal meglepőbb, hogy ebben a térségben az Acer kiesett a TOP 5-ből, a helyét pedig a Microsoft vette át a maga 4,1%-os piaci részesedésével. A negyedik helyezett Apple még biztonságban van, hiszen 13,7%-os piaci részesedéssel bír. Az Apple esetében egyébként éves szinten 7,6%-kal csökkent a szállítási mutató, ami nem egy jó hír, de a helyzeten talán javít majd az a néhány új noteszgép és asztali PC, amelyek érkezésére az elkövetkező hetek folyamán számíthatunk.

Galéria megnyitása

Hogy miként alakul a PC piac következő néhány negyedéve? Ez egyelőre nehéz kérdés, hiszen az Intel miatt könnyen lehet, hogy csökkennek a szállítási mutatók, ugyanis a 14 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyártósorok túlterheltté váltak az elmúlt hónapok során, ez pedig negatívan hat a különböző piaci szegmensekre. Mikako Kitagawa, a Gartner vezető elemzője úgy látja, hogy az Intel processzorok hiánya mindenképpen hatást gyakorolhat majd a PC piac alakulására, ez a hatás pedig dráguláshoz és a piaci kép átrendeződéséhez vezethet. Az AMD számára viszont itt a lehetőség, hogy újabb gyártók és szegmensek megnyerésével növelje a proceszorpiaci és PC piaci részesedését.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap