Keresőmotor a külvilágra

A Glasgow-i Egyetem kutatói egy újfajta keresőmotor fejlesztésén dolgoznak, amely a tervek szerint a fizikai világban található érzékelőkből nyeri majd eredményeit. 

Keresőmotor a külvilágra

A Glasgow-i Egyetem kutatói egy újfajta keresőmotor fejlesztésén dolgoznak, amely a tervek szerint a fizikai világban található érzékelőkből nyeri majd eredményeit. A világháló növekedésével egyre több internetre csatlakoztatható érzékelőhöz, kamerához, mikrofonhoz stb. van hozzáférésünk. Erre épül a SMART (Search engine for MultimediA Environment geneRated content) nevű projekt ötlete, amely az ezen eszközök által generált tartalmakat kívánja kereshetővé és elemezhetővé tenni.

A kutatók elképzelése szerint a webkamerák, mikrofonok és hasonló források, valamint a közösségi hálózatokban felbukkanó információk elemzése alapján a rendszer képes lesz válaszolni olyan kérdésekre is, hogy például mekkora dugó van a belvárosban vagy hányan állnak sorba az általunk kiszemelt szórakozóhely előtt.

Iadh Ounis, a projekt egyik résztvevője elmondta, hogy a rendszer egy nyílt forráskódú, Terrier elnevezésű keresőmotor-technológiára épül, amelynek fejlesztésén az egyetem kutatói 2004 óta dolgoznak. A SMART működése során azonosítja majd a feltett kérdésre információt szolgáltatni képes külső szenzorokat (pl. közlekedési kamerákat), és az ezekből befolyó adatokat elemezve állítja össze a választ. A rendszer az okos város koncepcióra épül, amelynek értelmében a jövő városának fizikai helyszínei egymással kommunikálni képes, intelligens érzékelők hadával lesznek felszerelve, és az ezekből befolyó információk ugyanúgy kereshetők lesznek, mint a „hagyományos” webes tartalmak. A fejlesztők a tervek szerint a rendszert 2014-ben már „élesben”, egy valódi városban tesztelik majd. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward