Kedvezőtlen adatok a GPU piacról

Az asztali videokártyák szegmense gyengélkedik, a notebookok piacon viszont 8%-os növekedés mutatkozott.

Kedvezőtlen adatok a GPU piacról

A Jon Peddie Research elemzői legfrissebb munkájukkal rávilágítottak, hogy az elmúlt negyedév folyamán elég gyengén teljesített a GPU piac, amelynek oka nagyrészt az volt, hogy az asztali szegmensben sokkal kisebb volt az érdeklődés a videokártyák iránt, mint korábban. A kedvezőtlen helyzet miatt a teljes GPU piac esetében negyedéves szinten 2,65%-os, éves szinten pedig 3,3%-os csökkenés mutatkozott szállítási mutatók terén, pedig az év negyedik negyedéve általában növekedést, vagy rosszabb esetben stagnálást szokott hozni. Az aktuális teljesítmény elmarad a tíz éves átlagtól is, ami 11,59%-os növekedést takar.

Galéria megnyitása Az asztali videokártyák piacán nagy a visszaesés A videokártya gyártók számára rossz hír, hogy az elmúlt negyedév folyamán a dGPU-t tartalmazó bővítőkártyákból 10,75%-kal kevesebb fogyott, mint egy negyedévvel korábban, pedig a PC piac negyedéves szinten nőtt, méghozzá 1,61%-kal. Éves szinten már 3,79%-os csökkenés mutatkozik a PC piacon, az asztali GPU-k esetében pedig 20%-os csökkenést láthatunk, ugyancsak éves szinten. A noteszgépek szegmensében némi pozitívum is látszik, hiszen itt éves szinten 8%-kal több GPU fogyott. Érdekes adat, hogy az elmúlt időszakban értékesített PC-k 27,78%-a tartalmazott dGPU-t, ami az előző negyedéves adathoz képest 3,83%-os csökkenést jelent.

A gyártók közül az AMD és az Nvidia szállítási mutatói sorrendben 6,81 és 7,62%-kal csökkentek negyedéves szinten, míg az Intel esetében 0,67%-os csökkenés látszik. A piaci részesedéseket nézve azt látjuk, hogy az AMD és az Nvidia részesedése sorrendben 0,6 és 0,82%-kal csökkent, az Intel piaci részesedése pedig nagyjából ennyivel, azaz 1,4%-kal nőtt.

Ahogy korábbi hírünkben is említettük, a fenti helyzet nyárig folytatódhat, vagyis a videokártya-piacon túlkínálhat mutatkozhat a felhalmozott raktárkészletek miatt. A gyártók lényegében rosszul mérték fel a várható igényeket, így a kriptovaluta-láz lecsengése után sokkal kevesebb videokártyát tudtak eladni, mint korábban, ami felesleges raktárkészleteket eredményezett. A helyzet idővel rendeződni fog, addig viszont kedvezőbb áron lehet előző generációs videokártyákat vásárolni – főleg a közpékategóriában.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap