Nyárig túlkínálatban maradhatnak az AMD és az Nvidia GPU-k

A Jon Peddie Research elemzői szerint éppen ezért jó eséllyel lehet majd olcsón középkategóriás videokártyát vásárolni.

Nyárig túlkínálatban maradhatnak az AMD és az Nvidia GPU-k

A kriptovaluta-bányászat iránti érdeklődés az elmúlt hónapok során gyakorlatilag elmúlt, ami annak köszönhető, hogy az árfolyamok alaposan bezuhantak, így egyelőre nem igazán éri meg bányászattal foglalkozni, ha a befektetést és a várható profit mértékét egymás mellé állítjuk. A lufi viszonylag hamar kidurrant, így az egyes gyártók nyakán maradtak a jókora raktárkészletek, hiszen az előzményekből kiindulva úgy tűnt, sokáig magas lesz még az igény a bányászásra használható videokártyák iránt. A 2018-as igényeket tehát alaposan túlbecsülték a gyártók, ennek hatása pedig még idén nyárig tart, vagyis nagyjából akkor ürülnek ki a felhalmozott raktárkészletek, legalábbis a Jon Peddie Research elemzői most ezt tartják a legvalószínűbb forgatókönyvnek.

A független elemző vállalat neve rendszerint a GPU piaccal kapcsolatos elemzések kapcsán szokott felmerülni, amikor beszámolunk a videokártya-piac, illetve a teljes GPU piac állásáról. A Jon Peddie Research az AMD és az Nvidia mellett az Intel teljesítményét is vizsgálja, ugyanis utóbbi cég komoly piaci jelenléttel bír az iGPU-k szegmensében – és 2020-tól a dGPU szegmensben is képviseltetni fogja magát, vagyis a piaci erőviszonyok megváltoznak majd. De most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy az előbb említett GPU túltermelés milyen hatásokat gyakorol a piacra. Az elemzők szerint a negatív hatásokat az egész GPU piac megérezte, ugyanis a tavalyi év utolsó negyedévében 2,65%-kal csökkent a szállítási mutató. Az AMD esetében a harmadik és negyedik negyedév között 6,8%-kal, az Nvidia esetében pedig 7,6%-kal csökkentek az eladások.

A felek közül az AMD még így is jobban teljesített 2018 utolsó negyedévében, mint egy évvel korábban, de a negatív hullámok hatása még ebben a negyedévben is folytatódni fog, hiszen a vállalat gyenge első negyedévre számít. Összességében mégis elmondható, hogy viszonylag jól átvészelte a cég a kriptovaluta-lufi kidurranását, ebben az évben pedig úgy is növekedésre számítanak, hogy majd csak a nyár folyamán sikerül megszabadulni az extra videokártya-raktárkészletektől. Utóbbiban persze komoly szerepe van annak is, hogy az érkező ZEN 2 processzorok összességében pozitív hatást gyakorolhatnak majd a vállalat idei pénzügyi mérlegére, ha minden a tervek szerint alakul.

Az Nvidia háza táján ezzel szemben komolyabb problémákat okozott a kriptovaluta-lufi kidurranása: a negyedik negyedév folyamán extrém mértékű bevétel-kiesést láthattunk a vállalat pénzügyi jelentésében, és a helyzeten az sem igazán javított, hogy időközben megjelentek a Turing architektúra köré épülő GPU-k. Az aktuális helyzet alapján az Nvidia is borúlátó az első negyedéves árbevétel kapcsán, azaz további csökkenésre számítanak, ennek mértéke azonban nagyobb lesz, mint az AMD esetében. Ez főként a felhalmozott raktárkészleteknek és a videokártyák iránti alacsonyabb érdeklődésnek köszönhető, ami összességében komoly negatív hatást gyakorol az árbevétel alakulására, hiszen egy ideig „áll a pénze” a gyártónak a raktárkészletben. És az Nvidia esetében nincs igazán olyan részleg, ami addig komolyabb hatású húzóágazatként működhetne – az AMD-nél ezt a szerepkört a processzorpiac tölti be.

Hogy mindez mit jelent vásárlói szemszögből nézve? Nagyjából azt, hogy a kriptovaluta-láz alkalmával tapasztalható extrém árak végre eltűntek, így most sokkal olcsóbban lehet videokártyákat venni, mint akkoriban – különösen igaz ez az előző generációs középkategóriás videokártyákra (a felsőkategóriások már nagyrészt eltűntek). A GeForce GTX 1060-as, a Radeon RX 580-as és a Radeon RX 570-es videokártyák többnyire kiváló áron kaphatóak, így aki éppen videokártya-vásárlás előtt áll és tökéletesen megfelelnek az igényeinek a felsorolt termékek, végre normálisabb árakon válogathat közülük.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap