Shop menü

KARCSÚSÍTÁS AZ INTELNÉL: LEGALÁBB 15 000 MUNKAVÁLLALÓT KÜLDENÉNEK EL, EZZEL 10 MILLIÁRD DOLLÁRNYI KIADÁST SPÓROLNÁNAK

A leépítés híre egyelőre még nem hivatalos, de a várakozások alapján napokon belül hivatalosan is bejelenthetik.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Karcsúsítás az Intelnél: legalább 15 000 munkavállalót küldenének el, ezzel 10 milliárd dollárnyi kiadást spórolnának

Az Intel háza táján jelentős átalakításra lehet számítani, már ami a globális munkavállalói bázis létszámát illeti. A Bloomberg információi szerint az Intel vezetése arra készül, hogy csökkenti a munkavállalói létszámot, méghozzá 15 000-nél is több fővel. A lépésre azért van szükség, mert a vállalatra egyre nagyobb nyomás helyeződik a piac irányából: míg a riválisok, azaz az AMD és az Nvidia esetében növekedés látható és a piaci részesedés is emelkedik, addig az Intelnél folyamatos csökkenés jelei mutatkoznak a különböző területeken. Ezzel nyilván kezdenie kell valamit a vezetésnek, az első lépés pedig a jelek szerint az, hogy optimalizálják a cég működését.

Jelenleg nagyjából 110 000 munkavállalót alkalmaz az Intel, ha a globális létszámot nézzük. Ennek a bázisnak a legaláb 15 000 fővel történő csökkentését követően 95 000 munkavállaló maradhat a vállalat kötelékében, és természetesen jelentős költségmegtakarításra is mód nyílik: 2025-től kezdve 10 milliárd dollárral csökken a költség, ami nem egy elhanyagolható mérték. Az elbocsátás egyébként nem érinti a kiszervezett divíziókat, így például az Altera FPGA-kat fejlesztő egységet sem. A 10 milliárd dolláros spórolás tervéről egyébként már korábban is hallhattunk.

Galéria megnyitása

Az elbocsátási hullám híre egyelőre még nem hivatalos, de az iparági információk alapján napokon belül hivatalosan is be fogják jelenteni. A karcsúsításra részben azért van szükség, mert a vállalat komoly mennyiségű tőkét fordít új üzemek építésére, plusz a következő generációs termékek fejlesztése is óriási összegeket emészt fel, ezeket pedig elő kell teremteni. A vállalat csúcstechnológiás üzemekkel szeretné felvenni a versenyt a félvezető-bérgyártói piac egyéb szereplőivel szemben, valamint az AI és HPC piacra is szeretnének ütőképes termékeket készíteni, ehhez pedig tőkére van szükség.

Rövidebb távon ennek egyik lehetséges megoldása a munkavállalói bázis karcsúsítása, ami már egy ideje zajlik. A vállalat struktúráját is átalakították az elmúlt évek folyamán, így a nem kritikus fontosságú divíziókra kevesebbet költöttek, a fő üzletághoz nem passzoló részlegeknek pedig, amelyekben nem volt megfelelő növekedési potenciál, hátat fordítottak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére