Jövőre túltermelés lesz a memóriapiacon?

A memórialapkák hiánya miatt eddig nem látott magasságokba emelkedtek a memóriaárak, de jövőre már túltermelés alakulhat ki, ha hihetünk az iparági informátorok állításainak.

Jövőre túltermelés lesz a memóriapiacon?

A memóriapiacon elég régóta probléma a lapkahiány, vagyis sokkal kevesebb DRAM chip készül, mint amennyit a piac igényelne, ez pedig az árak fokozatos, drasztikus emelkedéséhez vezetett. A memóriaárak még manapság is magasak, ám a gyártók gőzerővel dolgoznak azon, hogy a termelőkapacitásaik bővítésével normalizálják a helyzetet – és ezzel egy időben már a hatóságok is vizsgálják a piaci árak alakulását. A termelőkapacitás növelésének köszönhetően a memóriaárak csökkenésére lehet számítani, amire már régóta vár a piac.

A DigiTimes iparági információi szerint jövőre jó eséllyel még túltermelés is kialakulhat, hiszen több gyártó is jelentősen növeli termelését, ami végül túlkínálathoz vezethet – ebből néhány éve már történtek bajok, hiszen a gyártók nem tudtak profitot termelni, így különböző stratégiákkal álltak elő annak érdekében, hogy javítsák piaci helyzetüket, ami aztán sikerült is.

Galéria megnyitásaA jelenlegi állapot alapján arra lehet számítani, hogy a Micron Technology, valamint a kínai Fujian Jin Hua Integrated Circuit és az Innotron memory esetében olyannyira növekedésnek indul a termelőkapacitás, hogy túlkínálat lesz. Noha a Samsung és az SK Hynix illetékesei is úgy nyilatkoztak a befektetőknek szóló legfrissebb konferenciáik alkalmával, hogy növelni fogják a DRAM lapkák termelését, a riválisok agresszív lépései miatt, amelyek a termelőkapacitás növelését célozzák, most látszólag mégis inkább hezitálnak. Meglátásaik szerint a 2-3 éve virágzó memóriapiac 2018 végén hervadásnak indulhat, így jelenlegi üzleti stratégiáikat felül kell vizsgálniuk.

Érdekesség az is, hogy míg 2016 harmadik negyedévében még 50,2% volt a Samsung memóriapiaci részesedése, addig 2018 első negyedévében már csak 44,4%-ra rúgott ez az érték, a Micron pedig ebben az időszakban növelte piaci részesedését, így az most 23,1%. A Micron egyébként működésből származó bevétel terén is szép növekedést ért el, hiszen míg 2016 végén 20% volt a működésből származó profit mértéke, addig 2018 folyamán már 50%-ot is sikerült elérnie.

A Micron esetében a 10 nm-es osztályú DRAM lapkák gyártása 2018 és 2019 között bővülni fog. A Tajvan északi részén található üzemben, amelynek Taoyuan városa ad helyet, már 2018 második felében megindulhat a 1x nm-es gyártástechnológia használata, az év végén pedig a 1y gyártástechnológiára térnek át – számolt be róla a DigiTimes. A Taichungban található üzem 2019 második felében megkezdi az átállást a 1z nm-es gyártástechnológiára történő átállásra, a 1x nm-es csíkszélességgel pedig már javában zajlik majd a tömegtermelés ebben az időszakban.

A Jin Hua üzemében szeptemberben kezdődhet meg a 20 vagy 30 nm-es csíkszélességgel készülő, 12 hüvelykes átmérőjű szilícium ostyák gyártása. Az Innotron esetében a 19 nm-es 8 Gb-es DDR4-es lapkák mérnöki tesztpéldányai már elkészültek, így 2019 második felében már a tömegtermelésük is megindulhat.

Az elemzők szerint 2018 folyamán 104 milliárd dollárra növekedhet a memóriapiac, 2019 és 2020 folyamán pedig további 1,8 és 2,6%-os növekedésre lehet kilátás. Fontos adalék, hogy ebben az időszakban az autóipar átveszi a főszerepet (növekedés frontján) az okostelefonoktól.

A memóriapiac tehát átalakulóban van, így érdekes lesz látni, pontosan milyen változások jelentkeznek majd az elkövetkező hónapok folyamán. Valamit azt is érdekes lesz látni, milyen megállapításokra jutnak a memóriaárak alakulását ellenőrző hatósági vizsgálatok.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap