A DRAM árak növekedése tovább folytatódik

A gyártók próbálják felvenni a lépést a megnövekedett kereslettel, de közben azért jól is járnak a magasabb árakkal.

A DRAM árak növekedése tovább folytatódik

2016 utolsó negyedévében tovább folytatódott a DRAM árak emelkedése, ugyanis az év végén rendszerint megugrik a kereslet az okostelefonok iránt, így a mobil memóriachipekre nagyobb igény van, ez pedig elszívja a gyártókapacitást a számítógépekbe és szerverekbe szánt memóriachipek elől. Az elmúlt év utolsó negyedévében a teljes DRAM piac árbevétele mintegy 18,2%-kal emelkedett, így az egyes memóriagyártók is nagyobb árbevételre tehettek szert.

Folytatódik a drágulás

A mobil memóriachipek piacán tapasztalt hiány tovább fokozódik, az asztali- és mobil számítógépekbe szánt memóriamodulok szerződéses árai pedig ezzel egy időben több, mint 30%-kal emelkedtek a harmadik negyedéves árakhoz képest. A szerverekbe való memóriamodulok szegmensében nem jelentkezett ekkora mértékű növekedés, de az idei év első negyedévében ezen a területen is megindult az árak emelkedése. Mivel a különböző eszközökbe egyre több és több rendszermemóriát igényelnek a gyártók, így a jelenlegi kedvezőtlen helyzet az év második feléig egészen biztosan tartani fogja magát, de később is csak lassú stabilizálódásra van kilátás, csökkenésre nem igazán. További rossz hír, hogy az év első negyedévében negyedéves szinten további áremelkedésre lehet számítani, a PC-s memóriamodulok árai így negyedéves szinten újabb 40% körüli mértékben drágulhatnak, legalábbis a TrendForce elemzői az aktuális kilátások alapján erre számítanak.

Az első három helyen nincs változás

A tavalyi év negyedik negyedévében továbbra is a Samsung volt a legnagyobb memóriagyártó a maga 5,9 milliárd dolláros árbevételével és 47,5%-os piaci részesedésével. Az SK Hynix negyedéves szinten 27,3%-kal javította árbevételét, így az 3,3 milliárd dollárra rúgott, míg a gyártó piaci részesedése 26,7%-ot képviselt, így továbbra is őrzi a világ második legnagyobb DRAM gyártójának járó helyet.

Galéria megnyitása

A harmadik Micron már csak 19,4%-os piaci részesedést könyvelhetett el, árbevétele pedig 24,4%-kal nőtt a harmadik negyedévhez képest. Beszédes adat, hogy az első Samsung és a második SK Hynix részesedését összeadva jól látszik, hogy a tavalyi év negyedik negyedévében ez a két dél-koreai gyártó uralta a memóriapiac 74,2%-át.

Gyártástechnológiai helyzet

A Samsung idén a 18 nm-es csíkszélesség használatával elégíti ki a megrendelők igényeit, ezen a téren pedig komoly előnyben lesz. 2017 végéig várhatóan a teljes DRAM termelésnek mintegy 40%-át alapozhatják a 18 nm-es gyártástechnológiára.

Galéria megnyitása

Az SK Hynix ezzel szemben idén a 21 nm-es gyártástechnológia kihozatali arányának javítására koncentrál majd, de az év második felében a 18 nm-es csíkszélességre történő átállást is megkezdi. A vállalat a lehető leghamarabb szeretne átállni az új gyártástechnológiára.

A Micron, illetve Micron Memory Taiwan nevű leányvállalata idén januárban állította tömegtermelésbe a 18 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyártósorokat, a gyártókapacitás nagy része pedig még idén át fog állni erre az új technológiára. A Micron a nemrégiben felvásárolt Inotera esetében is átállhat 18 nm-re, de majd csak az év második felében.

Aki a legtöbbet nyerte

Érdekes adalék, hogy az emelkedő DRAM árak egyik legnagyobb nyertese a Powerchip lett, ugyanis a vállalat visszaszerezte régi megrendelőinek egy részét, a magasabb DRAM árak jóvoltából pedig szédítően komoly mértékben, 59,2%-kal tudta növelni teljes árbevételét.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap