Rossz képet festenek a DRAM piac legfrissebb statisztikái

Megérkeztek a DRAM piac friss statisztikái, amelyek alátámasztják a korábbi hírek állításait: tényleg baj van ebben a szegmensben.

Rossz képet festenek a DRAM piac legfrissebb statisztikái

A TrendForce elemző részlege, a DRAMeXchange elérhetővé tette a DRAM piac előző negyedéves teljesítményéről szóló statisztikákat, amelyek sok érdekességről rántják le a leplet. Rossz hír a szegmens számára, hogy a PC szállítási mutatók egyre csökkennek, így az éves szintű növekedés a korábban vártnál 5%-kal kisebb lesz. Az sem javít a helyzeten, hogy a csúcsidőszak – ami a karácsony előtti vásárlási láz miatt komoly forgalmat szokott hozni – nem lesz annyira erős, mint ahogy azt korábban várták. További probléma, hogy a DRAM chipek túltermeléséből adódó kellemetlen hatások fokozódnak, így a szegmens rendkívül cudar hónapok elé nézhet.

A kedvezőtlen helyzet hatására a 2 Gb-es DRAM chipek szerződéses ára a harmadik negyedév folyamán 22,5%-ot esett, ugyanis a júliusi 1,11 dolláros ár szeptemberre 0,86 dollárra csökkent. A szerverekbe és mobil eszközökbe szánt DRAM chipek esetében sem jobb a helyzet, így a DRAM piac értéke az előző negyedévhez képest 8,5%-kal esett, a DRAM piac szereplőinek árbevételei pedig természetesen csökkennek.

Galéria megnyitása

A harmadik negyedév folyamán a mobil eszközök, azaz az okostelefonok és táblák iránt nőtt a kereslet, így a hozzájuk kapcsolódó mobil DRAM chipek a teljes DRAM piac forgalmának 25%-át adták, ami a második negyedévben tapasztalható 20%-os értékhez képest komoly előrelépés. Ennek megfelelően azok a memóriachip gyártók, akik mobil DRAM chipeket is készítenek, növelni tudták piaci részesedésüket – ilyen gyártó a Samsung és az Elpida.

A statisztikák szerint a koreai gyártók kombinált piaci részesedése 64,2%-ra rúgott az idei év harmadik negyedévében – ennek a részesedésnek több, mint 25%-a származott a mobil DRAM forgalomból. A japán Elpida a harmadik helyet kaparintotta meg a maga 13,5%-os piaci részesedésével. Az Elpida piaci részesedése a mobil DRAM chipek forgalmának köszönhetően növekedett, viszont a gyártó teljes árbevétele negyedéves szinten 4,3%-os csökkenést szenvedett el. Az Elpida mögött a Micron végzett, aki csak 1,1%-kal maradt le a harmadik helyről. Teljes árbevétel tekintetében a Micron sem teljesített valami rózsásan: a vállalat a második negyedévhez képest a harmadik negyedév folyamán 9%-kal alacsonyabb teljes árbevételt könyvelhetett el. A gyártónak a jövőben egyértelműen több mobil- és szervermemóriát kell gyártania ahhoz, hogy elkerülhesse a komolyabb pénzügyi veszteségeket, illetve növelni tudja piaci részesedését.

A tajvani NANYA termelése 70%-ban a PC-be szánt memóriachipekre támaszkodik, így nem túl meglepő, hogy a kedvezőtlen helyzet miatt a gyártó teljes árbevétele 35,6%-kal esett a harmadik negyedév folyamán. A Powerchip teljes árbevétele ezzel egy időben csak 0,6%-kal esett, pedig a gyártó az elmúlt időszakban fokozta a PC-be szánt memóriachipek gyártását. A Winbond teljes árbevétele viszonylag stabilan alakult: a gyártó 3,8%-os árbevétel-csökkenést könyvelhetett el, ami jó eredmény, hiszen a gyártó kizárólag speciális DRAM termékeket gyárt.

A ProMOS ezzel szemben a piacról való kilépés mellett döntött, így a cég megkezdte raktárkészleteinek kisöprését. Az említett vállalat egyébként 3,9%-kal növelte árbevételét az elmúlt negyedévben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap