Meredeken emelkednek a memóriaárak

Az árak egyre meredekebben emelkednek, így a memóriagyártóknak minden okuk megvan az örömre - a vásárlóknak pedig a búslakodásra...

Meredeken emelkednek a memóriaárak

Régóta olvashatjuk, hogy a memóriaárak emelkedőben vannak, sőt, hetek óta tapasztalhatjuk saját bőrünkön is, hogy az emelkedő tendencia az ajánlott végfelhasználói árak esetében is elindult.

Nem túl rózsás a helyzet

A legfrissebb hírek szerint április első felében a DRAM árak tovább emelkedtek, az emelkedő tendencia pedig egyre meredekebb. A 4 GB-os kapacitású DDR3-as memóriamodulok esetében a szerződéses árak két hét alatt esetenként akár 2,5 dollárral is nőttek. Annak ellenére, hogy a PC piac szárnyalásáról egyelőre nem beszélhetünk, a PC gyártók mégis elkezdtek raktárkészleteket felhalmozni a memóriamodulokból, ennek következtében még meredekebben emelkednek a szerződéses árak, ugyanis a DRAM gyártók már visszafogták a termelést.

Április első felében a 4 GB-os DDR3-as memóriamodulok ára 8%-kal nőtt, így azok darabonként 25,5 és 26 dollár közötti áron találnak gazdára. Március második felében ugyanezekért a memóriamodulokért még csak 23 dollár kértek. A DRAMeXchange beszámolója szerint a 2 GB-os DDR3-as memóriamodulok esetében sem jobb a helyzet, azok ugyanis átlagosan 14,75 dollárba kerülnek, azaz két hét alatt 5%-kal lettek drágábbak. A 4 Gb-es 1333/1600 MHz-es DRAM IC-k esetében a szerződéses árak 2,88 dolláron álltak, míg a 2 Gb-es DDR3-as memóriachipekért 1,44 dollárt kértek el.

A hír írásakor egy teszteletlen 2 Gb-es DDR3-as memóriachiphez a tajvani piacon 1,54 dolláros áron lehet hozzájutni. A 2 Gb-es DDR3 1333/1600 MHz-es memóriachipek 1,726 és 1,705 dollárba kerülnek, a 4 Gb-es 1600 MHz-es memóriachipek pedig 3,335 dolláros áron cserélnek gazdát az azonnali kereskedésben.

Régóta emelkednek az árak - bejött, amit a DRAM gyártók akartak

Most már elmondható, hogy ötödik hónapja rendületlenül tart a memóriaárak emelkedése, ami csak a DRAM gyártók számára lehet jó hír. Ha az emelkedés ilyen tempóban folytatódik, a 4 GB-os DDR3-as memóriamodulok szerződéses ára elérheti a történelmi csúcsnak minősülő 30 dolláros szintet is.

Galéria megnyitása
Ami a DRAM gyártóknak öröm, az a vásárlóknak bánat...

A drágulás mögött az áll, hogy korábban túltermelés volt a memóriapiacon, így a DRAM gyártók többsége veszteségektől szenvedett - ez a helyzet oda vezetett, hogy egyes gyártók egyesültek másokkal, de olyanok is voltak, akik egyszerűen elhagyták a DRAM piacot. A cégek közül sokan döntöttek úgy, hogy a jóval jövedelmezőbb mobil- és szervermemória piac felé fordulnak. A korábban elhatározott termeléscsökkentés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ugyanis a memóriaárak a korábbi történelmi mélypontról emelkedésnek indultak, így a vállalatok már egészségesebb áron értékesíthetik termékeiket, mint korábban, azaz veszteségek helyett ismét profitot termelnek.

Jelentősen javulhat a DRAM piac helyzete

Érdekesség, hogy a DRAM piac éves teljes árbevétele 2010 óta folyamatosan csökkent, hiába mutatkozott komoly növekedés a termelésben. 2012 folyamán a 2 Gb-es DDR3-as memóriachipek elérték a 0,6 dolláros mélypontot, a DRAM piac teljes éves árbevétele pedig 26,5 milliárd dollárra csökkent.

Azóta a vállalatok meghozták a szükséges intézkedéseket, így a túltermeléses időszak véget ért, a memóriaárak pedig fokozatosan növekedésnek indultak. Ennek eredményeként a DRAM piacon az átlagos eladási árak idén legkevesebb még 6%-kal növekedhetnek, a szegmens teljes árbevétele pedig 34,6 milliárd dollárra ugorhat - ez a tavalyi évben felmutatott eredményhez képest 30%-os növekedés lesz, ha minden az előrejelzéseknek megfelelően halad.

További érdekesség, hogy az okostelefonok és a táblák népszerűségének növekedése miatt komoly növekedés várható a mobil memóriachipek piacán, amelynek mértéke akár 31%-os is lehet. A memóriachipek gyártói a termeléscsökkentéssel már látszólag elérték a céljukat, ám a gyártástechnológia fejlődésének köszönhetően még tovább javulhat a helyzetük, ugyanis a 2x nm-es csíkszélesség bevezetésével tovább növelhető a profit.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap