Jönnek a dupla kapacitású DDR4-es memóriamodulok

A G.Skill mellett a ZADAK is bemutatta saját megoldásait, amelyek egyelőre csak néhány Z390-es ASUS alaplappal kompatibilisek.

Jönnek a dupla kapacitású DDR4-es memóriamodulok

Az ASUS különleges memóriamodul-koncepciójáról nemrégiben számoltunk be. Ennek lényege, hogy dupla magas memóriamodulok segítségével 16 GB-ról 32 GB-ra növelik az egy memóriafoglalatra jutó memóriakapacitást, így azoknál az alaplapoknál is elérhető a 64 GB-os memória-mennyiség, amelyek négy helyett csak két memóriafoglalatot kaptak. Ilyesmi jellemzően a Mini-ITX alaplapoknál fordul elő, de egyes microATX alaplapok is csak két memóriafoglalatot kapnak – jellemzően az olcsóbb, belépőszintű példányokról van szó.

Az ASUS koncepcióját két vállalat, a G.Skill és a ZADAK már alkalmazni is kezdte, ám van egy fontos megkötés: a dupla magas memóriamodulok csak és kizárólag néhány ASUS alaplappal kompatibilisek, hiszen működésükhöz speciális UEFI Firmware-re van szükség. Éppen ezért egyéb gyártók alaplapjai egyelőre nem támogatottak.

G.Skill Trident Z RGB DC memóriacsalád

A G.Skill új memóriamoduljai Samsung B-Die típusú 8 Gb-es memóriachipeket alkalmaznak, amelyekből a szokásossal ellentétben nem 16-ot, hanem 32-t helyeznek el egy NYÁK lapon, hála az extra magasságnak. Az új memóriamodulok nagyméretű hűtőbordát kaptak, amelynek tetejére némi plexi is került, így a NYÁK-on elhelyezett RGB LED-ek fénye hangulatos díszvilágítást biztosíthat. Mindegyik új memóriamodul XMP 2.0-s támogatást kapott, órajel terén pedig kétféle kivitelben érkeznek: DDR4-3000 MHz-es és DDR4-3200 MHz-es változatban. Az 1,35 Voltos üzemi feszültséggel dolgozó memóriamodulok CL14-14-14-34-es időzítést használnak, a DDR4-3200 MHz-es példányokból azonban egy Cl114-15-15-35-ös változat is érkezik. Mindegyik memóriacsomag 2 x 32 GB-os kapacitással bír.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az új memóriamodulok egyelőre csak az ASUS egyes Z390-es sorozatú alaplapjaival kompatibilisek, vagyis csak a ROG Z390 MAXIMUS XI APEX, a ROG Maximus XI Gene, illetve ROG STRIX Z390-I GAMING modellekkel használhatjuk őket. A memóriamodulok RGB LED alapú világítása az ASUS Aura Sync szoftverén keresztül irányítható, így a többi hardver fényeivel is össze lehet hangolni az újdonságokét.

Az új memóriamodulok rövidesen elérhetővé válnak kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyibe kerülnek majd.

A ZADAK is előrukkolt néhány új memóriamodullal

A ZADAK termékpalettáján a SHIELD DC DDR4-es memóriamodul-sorozat veti be elsőként az ASUS új Double Capacity koncepcióját. A RoG csapattal közösen kifejlesztett memóriamodulok ugyanúgy a ROG Z390 MAXIMUS XI APEX, a ROG Maximus XI Gene, illetve ROG STRIX Z390-I GAMING alaplapot támogatják, mint a G.Skill megoldásai, ám a körítés már egy picit más lett. Az AURA2 RGB támogatással ellátott memóriamodulokon található memóriachipek gondos válogatás eredményeként kerültek a helyükre, az általuk termelt hőt pedig egy modern dizájnnal ellátott, másfél milliméter vastag alumíniumlemezből készített hűtőtömb vezeti el.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az új memóriamodulok 1 x 32 GB-os, illetve 2 x 32 GB-os memóriacsomagok formájában kerülnek az üzletek polcaira. A kínálatban DDR4-3000, DDR4-3200 és DDR4-3600 MHz-es effektív órajelen ketyegő memóriamodulok szerepelnek, amelyek mindannyian 1,35 Voltos üzemi feszültség és Cl14-14-14-34-es időzítések mellett dolgoznak.

A ZADAK tájékoztatója szerint a kétcsatornás memóriacsomagok még október folyamán elérhetővé válnak. A DDR4-3000-es kit 799 dollárba, a DDR4-3200 MHz-es 899 dollárba, a DDR4-3600 MHz-es pedig 999 dollárba kerül majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap