Jönnek a Cooper Lake alapú Xeon processzorok

Az újdonságok a BGA tokozású Xeon Platinum 9200 családot váltják le, de majd csak hónapok múlva.

Jönnek a Cooper Lake alapú Xeon processzorok

Az Intel aktuális Xeon Platinum generációjának csúcsát a Cascade Lake-SP modellek adják, amelyek maximum 56 processzormaggal rendelkeznek, viszont nem klasszikus processzorfoglalatban kapnak helyet, hanem alaplapra forrasztva, hiszen BGA tokozással készülnek. Utóbbi elég komoly megkötés a célközönség számára, amely miatt nem is fogynak úgy a termékek, mint várták. Rövidesen viszont változhat a helyzet, ugyanis érkeznek a Cooper Lake-SP alapú szerverprocesszorok, amelyek már klasszikus kiépítésben, tokozással készülnek, így szélesebb körben is használni lehet majd őket, persze új platformban.

Ezek a processzorok egyébként még mindig 14 nm-es csíkszélességgel készülnek, ahogy a korábbi modellek, de újítást is hoznak. Az újítások közé tartozik a bfloat16 típusú lebegőpontos adatformátum natív támogatása, amely elsősorban a mesterséges intelligenciával foglalkozó munkafolyamatoknál jöhet jól, ezen belül is a dedukciós szakaszban vehetik hasznát.  A BF16 mindenképpen ígéretesnek tűnik, hiszen az adott célszegmens igényeit bőven teljesíti.

Galéria megnyitásaA Cooper Lake-SP processzorok várhatóan LGA4189-es tokozással érkezhetnek, a tokozáson belül pedig két darab 28 processzormagot tartalmazó lapka foglal helyet, amelyek modelltől függően 56, illetve ennél kevesebb processzormagot biztosítanak a rendszer számára. Az újdonságok maximum kétprocesszoros rendszert alkothatnak, amelynek alapját a Whitley platform adja. Az új processzorok várhatóan nyolccsatornás memóriatámogatással érkezhetnek, csak úgy, ahogy a később forgalomba kerülő, 10 nm-es csíkszélességgel készülő Ice Lake modellek is, amelyek valamikor a következő év közepe táján jelenhetnek meg. Utóbbi processzorok szintén helyet kaphatnak majd ebben a platformban. Fontos különbség azonban, hogy az Ice Lake-SP modelleknél már nem áll majd rendelkezésre a natív BF16 támogatás.

Az Intel tájékoztatója arról sajnos nem tett említést, hogy az új platform pontosan hány PCI Express 3.0-s sávval rendelkezik majd, valamint a tervezett modellkínálatot sem mutatta még be. Jó eséllyel nagyon hasonló lesz a felhozatal, mint amit az aktuális Intel Xeon Platinum 9200 sorozatnál már megismerhettünk. A Coope Lake-SP sorozat tagjai várhatóan 2019 végén, illetve 2020 elején jelenhetnek meg, azaz még elég sokat kell rájuk várni. Hogy akkor mégis miért volt szükség egy efféle szűkszavú bejelentésre? Minden bizonnyal azért, hogy a Cooper Lake-SP sorozat is szem elé kerüljön, holnap ugyanis megjelennek az AMD második generációs EPYC szerverprocesszorai, amelyek igen jó paraméterekkel rendelkeznek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap