Irányítható puskagolyó

A Sandia Nemzeti Laboratórium két kutatója darts nyílra hasonlító, önmagát irányítani képes lőszert fejlesztett ki kis kaliberű, huzagolatlan lőfegyverekhez.

Irányítható puskagolyó

A Sandia Nemzeti Laboratórium két kutatója ‒ Red Jones és Brian Kast ‒ darts nyílra hasonlító, önmagát irányítani képes lőszert fejlesztett ki kis kaliberű, huzagolatlan lőfegyverekhez, amely képes a lézerrel megjelölt célt kétezer méter távolságból is eltalálni. A labor jelenleg a magánszektorból keres partnereket a prototípus tesztelésének folytatásához és a lövedék piacra dobásához.

A kutatók először számítógépes modell segítségével tesztelték a lőszer működőképességét, majd a piacon hozzáférhető anyagokból megépítették a prototípust. Még akadnak mérnöki problémák, de a fejlesztők a tudományos háttér helytállóságában bizonyosak, és reményeik szerint a tervezési gondokra is hamar megoldást találnak.

A prototípus egy 12 centiméter hosszúságú lövedék, amelynek csúcsába egy optikai szenzor van építve ‒ ez érzékeli a lézerjelet a célponton. Az érzékelő az adatokat az irányító elektronikához juttatja, amely egy nyolcbites processzor segítségével irányítja az elektromágneses karokat. Ez utóbbiak mozgatják az aprócska vezérsíkokat, amelyek a lövedék útját módosítják.

A legtöbb puskacső belseje barázdált, azaz huzagolt, aminek köszönhetően a lövedék kilövés után saját tengelye körül forog, így biztosítva a minél egyenesebb vonalú röppályát. Ahhoz hogy az újfajta lövedék fordulni tudjon, valamint a design egyszerűsödjön, a forgást ki kellett iktatni. Az új lövedék aerodinamikailag stabil szerkezete révén repül egyenesen, ez egyrészt elől elhelyezkedő súlypontjának, másrészt az apró vezérsíkoknak köszönhető. Ezek révén úgy repül, akár a darts nyilak.

A számítógépes modell jelentős növekedést mutat a pontosságban. A tesztek alapján, ahol egy hagyományos lövedék 9 méterrel talál mellé egy ezer méterre levő cél esetében, ott az irányított lövedék pontatlansága mindössze 20 centiméter.

Az apró lövedékekkel nagyon jól lehet manőverezni, és másodpercenként akár harmincszor is korrigálni lehet a pályájukat, így az egyes korrekciók nem igényelnek olyan nagy precizitást, mint a jóval lassabban reagáló irányított rakéták esetében történik. A lövedék végsebessége hagyományos lőport használva a kilövésnél 730m/s, de a kutatók reményei szerint ezen még növelni tudnak, hogy elérjék a katonai sztenderdet.

Az éjszakai teszteknél egy aprócska LED-et erősítettek a lövedékre, és az elektronika túlélte az akciót. A fejlesztők nagy sebességű felvételt készítettek arról a pillanatról, amikor a lövedék elhagyja a puska csövét. Az eredmények alapján a golyó egyre kevésbé „bukdácsol”, ahogy pályáján halad előre, így minél hosszabb az útja, annál pontosabb célzás lehetséges vele. Ez ismét egy olyan dolog, amit eddig csak sejtettek a nagy hatótávolságú lövedékek működéséről, de vizuális bizonyíték nem állt rendelkezésre, mondták a kutatók.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward