Intelről AMD-re válthat az Apple?

Arra kicsi az esély, hogy a teljes kínálat AMD processzorra költözzön, arra viszont bőven van tér, hogy idővel az AMD processzorok is teret hódíthatnak maguknak a termékpalettán.

Intelről AMD-re válthat az Apple?

Az Intel háza táján elég régóta gondot okoz a processzorhiány, ugyanis sokkal több központi egységre lenne igénye a piacnak, mint amennyit a vállalat gyártósorai havi szinten elő tudnak állítani, ez pedig több szempontból is kellemetlen. Egyrészt a partnerek nem tudják tartani a kitűzött üzleti terveiket, hiszen elegendő processzor híján elegendő konfigurációt sem lehet piacra dobni, másrészt a teljes árbevétel és a profit is kárát látja az aktuális helyzetnek. Annak érdekében, hogy a processzorhiány okozta negatív hatásokat tompítani tudják, több Intel partner is az AMD processzorai felé fordult, igaz, csak részben, de ezzel a lépéssel valamelyest azért ellensúlyozni tudják az Intel processzorok ingadozó termelését.

Galéria megnyitásaÚgy tűnik, hamarosan az Apple is elszánja magát a lépésre, vagyis piacra dob néhány olyan terméket, amelyek fedélzetén már a legújabb AMD processzorok dolgozhatnak. A teljes Intel palettát várhatóan nem váltják le, mindössze arról lehet szó, hogy bizonyos termékkategóriákban az AMD processzoraira is számítanak majd. Legalábbis erre utal az a tény, amelyre @_rogame hívta fel a figyelmet a napokban: a macOS Catalina 10.15.4 béta fedélzetén számos AMD processzor kódneve jelent meg, így arra lehet következtetni, hogy a termékek tesztelését már megkezdték. Ez persze nem jelenti azt, hogy végül egészen biztosan forgalomba is kerülnek AMD alapú Mac-ek, de egyelőre erre is megvan minden esély.

A kódban található bejegyzések az AMD több APU generációjára mutatnak így a Raven Ridge, a Picasso és a legfrissebb Renoir APU-k egyaránt szerepelnek a listán, sőt, a következő generációs Van Gogh APU egységekre is van utalás.

A Raven és a Picasso APU egységek már régóta kaphatóak, a Renoir sorozat azonban még csak nemrégiben mutatkozott be a mobil APU egységek szegmensében. Utóbbiak a TSMC 7 nm-es FinFET gyártástechnológiájával készülnek, VEGA alapú iGPU-t használnak, processzormagjaik pedig már a ZEN 2 architektúra köré épülnek, ahogy azt korábbi hírünkben már megírtuk.

Galéria megnyitásaÉrdekesség, hogy a szóban forgó operációs rendszer kódjában számos GPU is feltűnik, ám ez már nem olyan nagy meglepetés, hiszen az AMD elég régóta kínál AMD GPU-val szerelt konfigurációkat, így kézenfekvőnek tűnhet, hogy a következő generációs megoldások esetében is bizalmat szavaznak majd a gyártónak. A kódban számos olyan GPU neve bukkant fel, amelyek hivatalosan még nem mutatkoztak be: szerepel itt a NAVI 12, a NAVI 21, a NAVI 22 és a NAVI 23 is, amelyek korábban már egy Linux driverben is feltűntek. A NAVI 21, 22 és 23 esetében várhatóan már az RDNA második generációs változata, az RDNA 2.0 teljesíthet szolgálatot, gyártástechnológia terén pedig a TSMC legfrissebb, második generációs 7 nm-es csíkszélességére számíthatunk (N7+).

Arról egyelőre nincs hír, hogy az új, AMD APU egységgel ellátott termékek pontosan mikor jelennek meg, illetve az is rejtély, elsőként pontosan mely termékek kapják meg őket.

Amennyiben tényleg forgalomba kerülnek AMD alapú konfigurációk, úgy azokról a 2020. június 3-án megrendezésre kerülő Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) alkalmával jó eséllyel már hallhatunk majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap