Intel Sapphire Rapids-SP szerverprocesszorok PCIe 5.0 és DDR5 támogatással

A Huawei útiterve alapján elég részletes képet kaphatunk arról, mit tervez az Intel a szerverpiacon 2022-ig bezárólag.

Intel Sapphire Rapids-SP szerverprocesszorok PCIe 5.0 és DDR5 támogatással

A Huawei háza tájáról egy érdekes dokumentum szivárgott ki, amely a vállalat Fusion Server termékcsaládjának útitervét tartalmazza, amely az Intel szerverpiaci útitervéhez igazodik, így számos érdekes információról rántja le a leplet. Ezen a fronton a legnagyobb előrelépést a Sapphire Rapids-SP sorozat tagjai képviselik majd, amelyek az elmúlt közel 10 év legnagyobb frissítését hozhatják I/O képességek terén, amikor 2021 folyamán megjelennek.

A Sapphrie Rapids-SP processzorok magjainak pontos számával kapcsolatban egyelőre nincsenek információk, az azonban már nem titok, hogy az újdonságok nyolccsatornás, 512-bit széles DDR5-ös memória-interfészt kapnak, valamint a PCI Express szabvány legújabb változatát is támogatni fogják. Memória-kapacitás, illetve memória-sávszélesség terén duplázásra számíthatunk a DDR4-es megoldásokhoz képest, ami igen komoly előrelépést jelent. PCI Express fronton szintén komoly változásra számíthatunk, hiszen a PCI Express 4.0-s szabványt a PCI Express 5.0 váltja, amely sávonként már kétszer nagyobb, 32 Gbps-os adatátviteli sávszélességgel büszkélkedik. Az új szerverprocesszorok az adatközpontok szegmensében használatos újításokkal érkeznek, ami egyebek mellett a CXL Interconnect támogatását jelenti. Utóbbi gyakorlatilag a PCI Express 5.0 alapjaira támaszkodik, ahogy arról korábban már írtunk.

Galéria megnyitása

A szóban forgó processzorok segítségével kétprocesszoros, Eagle Stream kódnévre keresztelt platform készülhet, ami a 2022-ben érkező Granite Rapids-SP processzorokat is fogadja majd. Utóbbiak várhatóan teljesítmény, órajelek, illetve utasításkészletek terén hoznak némi újítást előző generációs társaikhoz képest. Mind a Sapphire Rapids, mind pedig a Granite Rapids processzorok megjelenése akkorra esik, amikor az Intel 7 nm-es és 7 nm+ gyártástechnológiái is rendelkezésre állnak, így ezek a termékek jó eséllyel már az akkor elérhető legmodernebb gyártástechnológiákat alkalmazzák majd. Az Intel egyébként éppen a gyártástechnológia-fejlesztés felpörgetésén dolgozik. Ezekből a processzorokból az útiterv szerint egyébként nem készülnek négy- és nyolcutas rendszerek (4P & 8P) ami arra utalhat, hogy az új gyártástechnológia jóvoltából komoly CPU mag mennyiség kap helyet a fedélzetükön. 

A Sapphire Rapids-SP sorozat érkezése előtt még egyéb modellek is megjelennek. 2020 folyamán a 2P, illetve 4P és 8P platformokat a 14 nm-es csíkszélességgel készülő, maximum 26 processzormaggal rendelkező Cooper Lake-SP modellek veszik célba, amelyek sorrendben a Whitley és a Cedar Island platformokat alkotják majd. Ezek a processzorok PCI Express 3.0-s támogatással és CXL Interconnect támogatással egyaránt rendelkeznek majd – utóbbi segít a PCIe alapú összekötők limitjeinek kiküszöbölésében, hiszen memóriakoherens megoldásként érkezik, így nagyban segít a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia, a médiaszolgáltatások, a HPC munkafolyamatok, valamint a felhős alkalmazások gyorsításában.

Az Intel tervei között szerepel az Ice Lake-SP sorozat piacra dobására is, amelyek maximum kétprocesszoros rendszerek építésére használhatóak, alapjukat pedig a fentebb már említett Whitley platform adja. A 10 nm-es csíkszélességgel készülő újdonságok maximum 26 processzormaggal rendelkeznek, memóriavezérlőjük nyolccsatornás DDR4-es memóriatámogatást kínál, de helyet kap még rajtuk egy PCI Express 4.0-s vezérlő is. Az Ice Lake-SP modellek lesznek az egyetlen olyan Intel szerverprocesszorok, amelyek PCI Express 4.0-s támogatással érkeznek. Érdekesség, hogy az AMD térfelén a második generációs EPYC processzorok, amelyek rövidesen elrajtolnak, már PCI Express 4.0 támogatással érkeznek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap