PCI-E 5.0-ra épít az Intel új összekötője

De éppen ezért egy kicsit várni kell rá, a korábban bejelentett CCIX már a PCI Express 4.0 megjelenésével bemutatkozik.

PCI-E 5.0-ra épít az Intel új összekötője

Az Intel az elmúlt négy év folyamán egy új memória-koherens összekötő technológiát (Memory-Coherent Interconnect Technology) fejlesztett ki, amely a korábban bejelentett CCIX (Cache-Coherent Interconnect for Accelerators) mellé érkezik. Az Intel megoldása mögött eddig összesen kilenc nagy név sorakozott fel: az Alibaba, a Cisco, a Dell EMC, a Facebook, a Google, a HPE, a Huawei, illetve a Microsoft is jelen van a fejlesztők és támogatók között. Az új CXL (Compute Express Link) igazából ugyanazt az ösvényt követi, amit az említett CCIX is, vagyis a PCI Express szabványon keresztül működik, igaz, nem a 4.0-s, hanem az 5.0-s szabvány érkezése után hódíthatja meg a piacot, hiszen később kezdődött a fejlesztése, mint a másik nyílt szabványé.

Hogy miért jók ezek a nyílt memória-koherens interconnect technológiák? Azért, mert a gyártók által kifejlesztett zárt rendszerekkel szemben remek alternatívát jelenthetnek, hiszen licencdíj nélkül lehet őket alkalmazni, több nagy és neves vállalat vesz részt a fejlesztésben és az irányok meghatározásában, valamint nem kötik a piaci szereplőket egy-egy adott gyártó zárt rendszeréhez – utóbbiakra példa az AMD GMI, az Nvidia NVLink vagy éppen az IBM CAPI.

Galéria megnyitása
Az Intel CXL az 1.0-s verziónál tart, lényege pedig az, hogy biztosítja a memória-koherenciát a processzor memóriája, illetve a kapcsolódó eszközök memóriája között. Ez lehetővé teszi, hogy erőforrásokat oszthasson meg a rendszer a magasabb teljesítmény érdekében, mindezt pedig kevésbé komplex módon, kisebb költségek mellett lehet kivitelezni, mint a korábbi megoldásoknál. Maga a CXL a PCI Express szabványra épül, méghozzá úgy, hogy a szabvány fizikai és elektronikus csatolófelületét használja.

A CXL előnyeiből több területen is profitálni lehet majd, például a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a médiaszolgáltatások, a HPC, illetve a felhő alapú szolgáltatások terén is. A technológiát használó megoldások „CXL” módban működve kapcsolódnak majd az adott szerver PCI Express csatolóihoz.

Galéria megnyitása

Maga a CXL elég erősen indít, ugyanis több alapító tagja van, mint a PCie, illetve USB szabványoknak, amelyek mögött sorrendben 5, illetve 7 vállalat áll, de még az említett CCIX-hez képest is előnyben van, azt ugyanis ugyancsak 7 vállalat indította hódító útjára. Utóbbi viszont előbb piacra kerülhet, hiszen a PCI Express 4.0-s szabvány köré épül, valamint tagjai már be is jelentették, hogy készülnek CCIX támogatással rendelkező hardverkomponensekkel a közeljövőben – ilyen termékeket az ARM, az AMD és a Xilinx is be fog mutatni. Ezzel szemben a CXL majd csak a PCI Express 5.0 érkezésével rúghat labdába, az azonban még egy kicsit odébb van, hiszen a korábbi tervek szerint csak valamikor 2020-2021 környékén mutatkozhat be ez a szabvány, természetesen elsőként az üzleti szegmensben.

A felek egyébként már a CXL 2.0-s kiadásán is dolgoznak, de ezen felül semmilyen részletet nem osztottak meg a közönséggel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap