Shop menü

INTEL @ CES 2024: ASZTALI- ÉS MOBIL-FRONTRA IS ÚJ PROCESSZOROK ÉRKEZTEK, IDÉN JÖNNEK A KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓ KÉPVISELŐI IS

Az Intel kínálata 18 darab szorzózáras asztali Raptor Lake Refresh processzorral bővült, amelyek mellett 7 darab Raptor Lake Refresh HX sorozatú mobil csúcsprocesszor is bemutatkozott.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Intel @ CES 2024: Asztali- és mobil-frontra is új processzorok érkeztek, idén jönnek a következő generáció képviselői is

Az Intel a CES 2024-re időzítette legújabb processzorainak rajtját, ezek között jelen vannak a szorzózáras asztali Raptor Lake Refresh modellek, de mobil fronton is érkezett egy új széria a Raptor Lake Refresh HX formájában. Végül szó esett a következő generációs processzorokról is, amelyek még idén megjelennek és óriási teljesítménynövekedést ígérnek AI gyorsítás frontján.

Menetrend szerint érkeztek a szorzózáras asztali Raptor Lake Refresh processzorok

Az új modellek a tavaly bemutatott „K” és „KF” sorozatú társaikhoz hasonlóan az Intel 7 gyártástechnológiájával készültek, TDP keret tekintetében pedig 35 W és 65 W között szóródik a kínálat. Az új processzorok architektúra terén nem kínálnak előrelépést a Raptor Lake sorozathoz képest, gyakorlatilag csak órajelek terén hoznak újítást: többnyire magasabb alap- és maximális boost órajel segítségével gyorsulnak. Ez alól kivétel a Core i7-14700, ami a Core i7-14700K mintájára processzormagszám-növekedésen esett át, ugyanis az E-Core részlegben négy extra meg várja a feladatokat.

Galéria megnyitása

Ezt leszámítva csak a gyártástechnológiát optimalizálták az új processzoroknál annak érdekében, hogy órajelet lehessen növelni. Az újdonságok természetesen ugyanúgy együttműködnek a 600-as és 700-as sorozatú lapkakészletekkel ellátott Intel alaplapokkal, mint „K” és „KF” sorozatú társaik, alkalmazásuk előtt persze BIOS frissítésre is szükség lesz. A memória-alrendszer változatlanul DDR4-es és DDR5-ös támogatást kínál, előbbinél DDR4-3200 MHz, míg utóbbinál DDR5-5600 MHz a hivatalosan támogatott effektív órajel.

DDR5 fronton érdemes hozzátenni, hogy a Core i5-ös széria tagjai, illetve az alattuk helyet foglaló modellek már csak DDR5-4800 MHz-es memória-támogatással bírnak. Az a tény, hogy két DDR memóriaszabványt is kezelnek az újdonságok, előny az AMD Socket AM5-ös platformjához képest, az ugyanis csak DDR5-ös memóriamodulokat fogad. Az AMD persze gondolt erre is, így a Socket AM4-es platformba illeszkedő processzorkínálatát is frissítette egy kissé a tegnapi nap folyamán annak érdekében, hogy az Intel újdonságai ellen jobb versenypozíciót vehessen fel.

Galéria megnyitása

Az Intel újdonságai lényegében PCI Express 5.0-s és PCI Express 4.0-s sávok terén sem hoznak változást az előző generáció tagjaihoz képest, illetve az összes többi csatlakozó támogatása is változatlan maradt, az USB 3.2-es szabványú portok továbbra is 20 Gbps-nál tetőznek.

Galéria megnyitása

A kínálat lényegében az előző generációs felhozatalt tükrözi, csak minimális különbségek mutatkoznak, leszámítva a Core i7-14700-as osztályú processzorokat, ahogy azt fentebb már említettük. Az új processzorok mellé Laminar RM1 típusú processzorhűtő jár a 35 W-os és a 65 W-os modellek többségénél, a Core i9-es család tagjai azonban Laminar RH1-es hűtővel érkeznek, ami aRGB LED világítást is kapott.

Galéria megnyitása

Az új modellek TDP kerete 35 W és 65 W között szóródik, az MTP azonban 219 W-nál tetőzik, például a  Core i9-14900 esetében, azaz lényegében változatlannak tekinthető az előző generációnál megszokott szintekhez képest. Ez persze be is határolta az Intel lehetőségeit, már ami az órajel-emelést illeti, de többnyire így is sikerült 100-200 MHz-el emelni a korábbi értékeken.

Galéria megnyitása

Alapok terén van némi változás, ugyanis míg a Raptor Lake sorozatnál a Raptor Lake és az Alder Lake lapkákat használták, utóbbiak a Core i5-ös és a Core i3-as sorozat tagjainak alapját adták, addig a Raptor Lake Refresh sorozat esetében már a Core i5-ös modelleknél is Raptor Lake Refresh lapkák állnak rendelkezésre. A B0 lapkák, amelyek 8 P-Core és 12 E-Core maggal rendelkeznek, a Core i9-es sorozatot és a Core i7-es sorozatot alkotják, míg a C0 és a D0 lapkákat a Core i5-ös sorozatban vetik be. Az Alder Lake sorozat négymagos H0 lapkája még szolgálatban van, köré épülnek a Core i3-as processzorok.

Galéria megnyitása

A csúcsot a Core i9-14900 képviseli a 65 W-os szorzózáras modellek között, ami 24 maggal és 32 szállal dolgozhat, listaára pedig 549 dollár. A 35 W-os kínálatot a Core i9-14900T vezeti, ugyancsak 24 maggal és 32 szállal, és ugyancsak 549 dolláros listaárral. A gamerek számára legfontosabb Core i5-14400 csak minimális előrelépést hoz, ugyanis P-Core szinten 100 MHz-es, E-Core szinten pedig 200 MHz-es magórajel-növekedést hozott boost értékek tekintetében, azaz nem hoz jelentős előrelépést.

A költséghatékonyságot szem előtt tartó gamerek jó eséllyel továbbra is a Core i5-13400-as modellt választják majd a Core i5-14400 helyett, az ugyanis picivel olcsóbb lehet a jelenlegi árszintnél, így igen jó vételnek ígérkezhet. A belépő szintről sem feledkeztek el, ott a 85 dolláros Intel Processor 300 foglal helyet, ami 3,9 GHz-es fix órajelen ketyeg, TDP kerete pedig 48 W. Említést érdemel még az a tény is, hogy a Raptor Lake Refresh család szorzózáras modelljei között is lesznek aktív iGPU nélküli, azaz "F" jelöléssel ellátott modellek, amelyekből összesen négyféle verzió áll rendelkezésre: Core i9-14900F, Core i7-14700F, Core i5-14400F és Core i3-14100F.

A gyártói tesztek szerint a Core i9-14900 némileg gyorsult a Core i9-13900-hoz képest játékok alatt és a tartalomkészítő alkalmazások alatt is, valamint az AMD RYZEN 9 7900-as modelljével szemben is jól teljesít. Ahogy az lenni szokott, a gyártói teszteket érdemes távolságtartóan fogadni, a végső képet majd a később érkező független tesztek mutatják meg. A Raptor Lake Refresh sorozat szorzózáras tagjai mától már kaphatóak kereskedelmi forgalomban.

Szóba kerültek a következő generációs processzorok is

Az előadás alkalmával az Intel Client Computing részlegének vezetője, Michelle Holthaus a Lunar Lake és az Arrow Lake modellekről is említést tett, amelyek még idén, az év második felében mutatkozhatnak be. A két új processzorgeneráció képviselői a vezető szerint rendkívül jól állnak, már ami a fejlesztés állapotát illeti, ugyanis a végső simításokat végzik rajtuk.

A két újdonság közül a Lunar Lake a Meteor Lake-hez hasonlóan a noteszgépek szegmensét veszi célba, de ezzel együtt a kompakt asztali számítógépek, illetve az egybegépek fedélzetén is helyet kaphat, de csak alaplapra forrasztott kivitelben. Az Arrow Lake ezzel szemben már az asztali piacra készül, dobozos processzorok formájában érkezik, és természetesen a Core Ultra sorozatot erősíti majd, azaz a nagyteljesítményű asztali PC-k és gamer PC-ka alapját képezi.

Az Intel illetékese szerint az Arrow Lake lesz az első olyan gamer processzor a PC piacon, ami AI képességekkel is rendelkezni fog. Ez az állítás abban formában helyes, hogy az Intel háza táján valóban az Arrow Lake hozza el elsőként az NPU-t az asztali piacra, az AMD azonban pont tegnap mutatta be saját megoldásait a témában, igaz, azok nem kifejezetten gamer processzorok, hanem nagy teljesítményű iGPU-val ellátott APU egységek.

A Lunar Lake sorozat érkező tagjaival kapcsolatban az is elhangzott, hogy ezek a termékek radikálisan új alacsony fogyasztású architektúrát hoznak, valamint IPC, azaz órajelenként végrehajtható műveletek számát tekintve is nagy gyorsulásra számíthatunk tőlük. Ezzel együtt a Meteor lake-hez képest háromszorosára növekszik az AI teljesítmény mind a GPU, mind pedig az NPU, azaz a dedikált AI gyorsító esetében, ami nagy szó. A Lunar Lake processzorokat az Intel már szállítja partnereinek, azaz rendkívül jól áll a fejlesztés.

Galéria megnyitása

A színpadon feltűnt egy Lunar Lake processzor is, ami elég beszédes. A lapka felső részén a jelek szerint két darab LPDDR5X típusú fedélzeti memória kaphatott helyet, ami szokatlan dizájnnak tűnhet, ám egy korábban kiszivárgott videórészletben már láthattunk hasonlót. Akkoriban egy mérnöki tesztpéldány státuszú Meteor Lake processzor fedélzetén bukkantak fel az LPDDR5X típusú memóriachipek, amelyekkel helytakarékosabb dizájn hozható létre, de ez a processzor még csak az ötlet tesztelésére szolgált, kereskedelmi forgalomba nem akarták küldeni. A Lunar Lake ebből a szempontból más lesz. Maga a processzor egyébként látszólag egy nagy chipből áll, ám a látszat csal: ezúttal is több lapkát fog össze a tokozás, amelyek egymástól eltérő gyártástechnológiával készülnek.

A fenti fotó alapján három tile látszik, ám az egyelőre nem tisztázott, ezek pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkeznek. Remélhetőleg az elkövetkező időszakban erre is fény derül, ahogy tervezett rajt második félévre időzített időpontja egyre inkább közeledik.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére